StoryEditor

MARKO VUJANOVIĆ ‘Kada su svi čitali lektire, ja sam slušao ploče i odlučio napisati pismo Bowieju‘

Svestrani student medicine uz obveze na faksu uspijeva spojiti i dvije velike ljubavi, glazbu i putovanja

Autor:
Ela Hamzić
30/04/2024 u 14:09 h
<p>Marko Vujanović</p>
Marko VujanovićPRIVATNA ARHIVA

Dvadesetčetverogodišnji Marko Vujanović na šestoj je godini studija Medicine u Zagrebu i iako studira na jednom od najtežih fakulteta, vrlo je svestran i vrlo dobro zna na što želi trošiti svoje vrijeme. U duši boem, savršeno spaja svoje dvije velike ljubavi - glazbu i putovanja. Na vrhu njegove top liste je glazba 70-ih i 80-ih godina, a za putovanja si ne postavlja ograničenja.

Za koncerte i turističke obilaske uvijek nalazi i vrijem i novac. Reklo bi se "skup sport", ali, kako kaže Marko,"u prosjeku takav izlet s koncertom stoji nekih 400 eura. Preračunato u studentsku valutu - mjesečna stipendija" Planiranje je jako važno, a prioritet su mu izvođači koje možda više neće imati priliku vidjeti.

Pismo Davidu Bowieju

Kako najviše voli glazbu 70-ih i 80-ih, a neki od izvođača iz tog razdoblja nažalost više nisu s nama, zanimalo me koji koncert mu je neostvarena želja. Kao iz topa, Marko kaže David Bowie. On mu je najdraži izvođač još otkako je otkrio glazbu 70-ih. Krajem 2015. godine Marko je intenzivno slušao Bowieja, a pronašao je i njegovu fan adresu u Los Angelesu.

"U studenom, kad su svi čitali lektire, ja sam slušao ploče i odlučio napisati pismo Bowieju", prisjetio se Marko.

image

David Bowie, Markov crtež iz 2015. godine

PRIVATNA ARHIVA

I ni manje ni više, napisao mu je pismo u kojem ga je pozvao da održi turneju u Europi i nabrojao mu sve njemu najdraže pjesme. Pismo je poslao u prosincu 2015. kada javnost još nije znala da je Bowie teško bolestan. Bowie je preminuo 10. siječnja iduće godine.

"Pogodila me ta vijest do te razine da su mi prijatelji slali ‘moja sućut‘. Baš sam se osjećao kao da je otišao neko moj", kazao je svestrani student medicine

Od svih koncerata na kojima je bio, Marko je izdvojio pet najdražih. The Rolling Stones 2022. na hipodromu u Parizu. Stonesi su slavili 60 godina postojanja, a turneja se u čast tomu zvala Sixty."Svi članovi benda imaju više od 75 godina, a drže se puno bolje nego neki dvadesetogodišnjaci. Ti dvadesetogodišnjaci djeluju umornije od ovih, reklo bi se djedova. U njima ima još žara, a snimili su novi i album."

"Na Bruceu Springsteenu sam isto bio 2022. godine u Barceloni. Boss je legenda. Poznat je po tome da na svakom koncertu zarađeni novac ravnomjerno rasporedi. Dakle on dobije isto kao i neki back vokal", rekao je Marko.

image

Bruce Springsteen

PRIVATNA ARHIVA

Springsteen je američki roker i borac za radničkih prava kojeg Marko iznimno cijeni, a njegovi koncerti su čak trostruko jeftiniji od mnogih drugih glazbenika u tom rangu. Koncert je bio na Olimpijskom stadionu, trajao je više od dva sata i, kako Marko kaže,"stvarno je bio hit do hita."

Od legendarnog Cavea do maestralnog Eltona Johna

Ali nije samo Boss ostavio nevjerojatan dojam, već i Barcelona, jedan od najposebnijih gradova svijeta. Simbol Barcelone, nedovršena Gaudijeva Sagrada Familia, osupnula ga je.

"Barcelona je sama po sebi prekrasna. Kad sam ušao u Sagradu Familiju doživio sam Stendhalov sindrom. To se dogodi kada si toliko oduševljen bilo kojim oblikom umjetnosti da se to fiziološki reflektira. Na primjer, srce počne brzo lupati i osjetiš poseban osjećaj ekstaze koji se rijetko doživljava. Tada sam ostao bez teksta", pojasnio je.

Ljeto 2023. bilo je rezervirano za koncert grupe Blur u London. Kaže da ga je na to prijatelj nagovorio jer, kako Marko kaže, London je skup, a on nije bio veliki fan Blura."Na tom koncertu sam po prvi puta vidio da se frontmen rasplakao u jednom trenutku. Njima je taj koncert puno značio jer im je to bio prvi koncert u deset godina na njihovom terenu." Blur je rasprodao dva dana na Wembleyju na koji može doći 80 tisuća ljudi.

‘Jednom mi je usred koncerta Stingov gitarist pružio trzalicu. Popeo se na zvučnik, vidio kako uživam na koncertu i pružio mi trzalicu, a sebi iz džepa izvadio drugu i samo nastavio svirati‘

Potom INmusic. Bilo je upitno hoće li Nick Cave nastupiti jer mu je dva mjeseca prije toga iznenada preminuo sin. Cave je inače imao problema s depresijom, ali je došao na INmusic.

"Došao je na pozornicu i rekao da je prolazio kroz ta teška razdoblja i razmišljao bi li bilo pametno ostati doma i ne ići na turneju. Međutim, rekao je da je glazba njegov život i da se on upravo kroz glazbu i publiku iscjeljuje", prisjetio se Marko.

I peto mjesto, koncert Eltona Johna u okviru oproštajne turneje Farewell Yellow Brick Road."Mislim da je on najveća kombinacija showmana i umjetnika", kazao je Marko.

Srećković, trzalice i palice

Uvijek kupuje karte za fan pit i progura se među prve redove. Nije ni čudo što ima toliko sreće da skoro uvijek s koncerta ponese neku uspomenu koja doleti s pozornice.

"Na koncertu Eltona Johna u Milanu sam već drugi put ulovio palicu od bubnjara Nigela Olsona. Prvi put mi se to dogodilo u Klagenfurtu tri godine prije. Tu palicu sam poklonio kumu, ali tada sam uhvatio i trzalicu od gitarista tako da je trzalica ipak ostala kod mene", kazao je Marko. Prva trzalica koju je ulovio bila je od Steva Stevensa na Šalati.

"On je genijalan gitarist koji je i uzor Slashu, a svirao je i Michaelu Jacksonu na pjesmi Dirty Diana. Ne trzalici piše njegovo ime i vidi se koliko je istrošena, koliko je s njom ubio tu gitaru. Jednom mi je usred koncerta Stingov gitarist pružio trzalicu. Popeo se na zvučnik, vidio kako uživam na koncertu i pružio mi trzalicu, a sebi iz džepa izvadio drugu i samo nastavio svirati", komentirao je Marko.

image

Marko na koncertu Eltona Johna

PRIVATNA ARHIVA

Još jedna trzalica koja mu puno znači je od Reevesa Gabrelsa iz The Curea. On je Marku među najdražim gitaristima jer je, između ostalog, svirao s Davidom Bowiejem u Tin Machineu. Nedavno je u Areni u Zagrebu na koncertu Bryana Adamsa dobio posebnu čast.

"I tu sam bio srećković", ustvrdio je Marko. Međutim, ovaj put nije ništa uhvatio s pozornice. Bio je među prvih nekoliko fanova koji su kupili Adamsovu ploču i tako dobio priliku da nakon koncerta upozna Bryana Adamsa i njegov autogram na ploči.

"Nisam vjerovao da razgovaram s Bryanom Adamsom. On je bio iscrpljen, ali jako veseo i rekao mi je da mu je drago vidjeti mladu osobu u publici. Priupitao me je kako to da ga slušam. Rekao sam da je to nasljeđe od tate i da ga tata jako voli i da ga sluša na nebu. To ga je jako pogodilo, pa je rekao ‘Onda sam ovaj koncert posvetio tvom tati.‘ To mi je bilo stvarno neopisivo", ispričao je Marko.

Koncerti vani su poseban gušt

Kad je počeo putovati, malo je bio zabrinut kako će balansirati obaveze na faksu i putovanja, ali sada mu to više nije problem. Kad je bio u Barceloni na koncertu Brucea Springsteena, jedno jutro je ponovio gradivo jer je dan nakon povratka u Zagreb već imao ispit. Uvijek je dobro organiziran, a kako algoritmi na društvenim mrežama znaju da je slab na koncerte, već dovoljno unaprijed zna kada se treba krenuti pripremati.

"Nekad kad nisam u financijski dobroj situaciji, onda baš ni ne otvaram Facebook jer mi se teško suzdržati", poručio je Marko.

Više voli otići izvan Hrvatske na koncert jer je mu je to poseban gušt. "Često mi se dogodi da kad je koncert u Zagrebu da se ni ne sjetim da idem na koncert do tog dana", dodao je. Ipak, ima on i omiljene domaće glazbenike Arsena Dedića, Đorđa Balaševića, Darka Rundeka…

image

Marko u društvu Darka Rundeka

PRIVATNA ARHIVA

Osim da je boem i pustolov, za Marka bi se moglo reći i da je pomalo retro. Kad ne ide na koncerte, glazbu voli slušati na pločama. Trenutačno ima malu kolekciju od tridesetak ploča koje je kupio sam, a ima i kolekciju ploča koje je naslijedio od oca. Odlazak u kupovinu ploča Marko uspoređuje sa ženskim shoppingiranjem.

"Kao što žene odlaze u shopping i onda budu tamo satima, tako ja odem u music shop i budem tamo satima i naravno, kupim nekoliko ploča", zaključio je.

Vezani članci
17. svibanj 2024 09:40