Foto: Privatna arhiva

Uspješnog novinara ne čini diploma, naravno da ih ima i bez nje, ali je ipak početak, smatra Kristian Došen, diplomirani novinar i reporter u emisiji Provjereno. Došen priznaje da stanje na medijskoj sceni nije bajno, te da za postizanje nekog statusa treba vremena, rada i debelih živaca, ali da se može.

“Teže je pronaći medijski posao u kojem imate dobre uvjete, kao što su trajniji ugovor o radu, dobri prihodi i slično”, ističe Došen. Dodaje kako je diploma u novinarstvu svakako preduvjet, početak, ali da se na kraju sve svodi na želju za radom, učenjem i na vlastitu vještinu i upornost. Za nekoga tko se ozbiljno misli baviti novinarstvom, ističe, ključno je već na drugoj ili trećoj godini raditi u studentskim medijima, a kad se odlučite što vam najbolje leži – javiti se za praksu u nekom profesionalnom.

Vlastiti angažman i ambicije

Za sebe kaže da je počeo na Televiziji Student, gdje je u nekoliko godina svladao osnove naučene u sklopu predavanja i seminara. Dalje je sve bilo prepušteno vlastitom angažmanu i ambiciji, uz savjete i pomoć mentora i starijih kolega.

“Mislim da su studentski mediji odlična odskočna daska da u poznatom okruženju naučite novinarski raditi, razmišljati i što je iznimno važno, steknete poznanstva”, ističe. Napominje kako danas sigurno ne bi bio novi reporter poznate magazinske emisije da nije imao iskustvo snimanja priloga i vođenja pred kamerom iz “podruma” svog fakulteta. Došen smatra da je najgore kada kolege koji su diplomirali, a nikad nisu radili praktično za vrijeme studiranja, završe u člancima o tome kako novinari ne mogu naći posao. Upozorava: “Nemojte si to dopustiti!”

Kako kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, posao u medijima je danas vrlo teško pronaći, pogotovo stalan i pristojno plaćen

Kako kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, posao u medijima je danas vrlo teško pronaći, pogotovo stalan i pristojno plaćen. Voditeljica PR-a i korporativnih komunikacija Nove TV Ivona Devčić Ivičić otkriva pak kako je u redakcijama Nove TV čak 65 posto diplomiranih novinara i to većina upravo s Fakulteta političkih znanosti.

Opisujući atmosferu u redakciji RTL Direkta, producent te informativne emisije Miro Lujić ističe kako oni kao tim nisu stalni, ali da je većina diplomiranih novinara. Trenutačno, kaže Lujić, imaju samo jednu osobu koja nije diplomirani novinar. Otprilike na desetak novinara, njih osam je sa novinarstva, ističe.

Tko je Predrag Lucić?

Važnost praktičnog rada tijekom studija ističe i Domagoj Grbeš, student na trećoj godini novinarstva i još jedan od novinara magazinske emisije Provjereno. Za razliku od mnogih, on smatra da u Hrvatskoj uopće nije teško naći posao kada je riječ o novinarstvu. “Mislim da je naša profesija jedna od rijetkih koja traži mnogo iskustva i mnogo prakse”, ističe.

S njim se slaže i profesorica Fakulteta političkih znanosti Tena Perišin koja kaže da za nju novinarstvo ima smisla više nego ikad. Studente novinarstva, na primjer, pita tko je Predrag Lucić i nitko ne zna, a kako kaže, to je za predavače – depresivno. Ne tako lijepo mišljenje ima i Matija Babić, pokretač Indexa. “Najlošiji kadar, koji u nas gotovo nikad ne uspije proći probni rok, su diplomirani novinari”.

Kada je u pitanju praktični rad tijekom studija, Grbeš otkriva da bi mu bilo sramotno doći na diplomski studij ili, još gore, na zadnju godinu bez ikakve prakse. Svatko može uspjeti i raditi što želi i gdje želi, samo mora biti uporan, davati sve od sebe, biti jako aktivan i ulagati maksimalan trud jer se to uistinu isplati, kaže Grbeš koji je već na prvoj godini slagao priloge na Televiziji Student. Svoj početak opisuje učenjem slaganja priloga u podrumu fakulteta nakon kojeg se prijavio na radionicu istraživačkog novinarstva koju je držala Ivana Paradžiković. Danas, kako kaže, radi u najboljoj redakciji, s najboljim novinarima.