StoryEditor

SF Fantastična godina za fantastiku

Za sve ljubitelje fantastike kao književnog žanra, naredna godina bit će ispunjena dobrim novostima
Autor:
Tin Junušić
tinjunusic@gmail.com
13/10/2017 u 17:08 h

Uvod u novu godinu obilježen je 125. rođendanom britanskog pisca fantastike J.R.R. Tolkiena, čija će se nova knjiga posthumno objaviti početkom svibnja ove godine. Tolkiena se smatra jednim od najvećih pisaca novijeg vremena. Pod redateljskom palicom Petera Jacksona, Tolkienova djela temelj su franšize filmova koji su nagrađivani i višestruko nominirani za Oscara. Trilogija knjiga Gospodar prstenova te djelo Hobit tijekom godina postali su klasično štivo svakog ljubitelja fantastike.

45. knjiga

Tolkienova čak četrdeset i peta objavljena knjiga, naziva Beren i Lúthien, kompilacija je priča o ljubavi smrtnika i vilenjakinje, a bit će objavljena ove godine, objavila je britanska izdavačka kuća HarperCollins. Zanimljivo ili ne, knjigu uređuje najmlađi Tolkienov sin Christopher, a ilustrira Alan Lee. Beren i Lúthien okupit će materijal razasut u 12 svezaka serijala Povijest Međuzemlja. Ljubavna priča postala je ključan element u evoluciji Silmarilliona, mitova i legendi Prvog Doba svijeta kojeg je osmislio J.R.R. Tolkien, a čija je radnja smještena nekih 7500 godina prije početka Hobita i Gospodara prstenova. Bez sumnje se može tvrditi kako je Tolkien definirao fantastiku te da već desetljećima služi kao inspiracija ostalim piscima žanra.

George R.R. Martin, autor serijala Pjesma leda i vatre na kojima se temelji hit HBO serija Igra prijestolja oduvijek je bio zaintrigiran Tolkienovim djelima. Dok Martin kritizira neke od elemenata priče, itekako priznaje Tolkienov utjecaj na žanr fantastike. Čitatelji već više od pet godina iščekuju Vjetrove zime, šesti nastavak serijala.

Srećom, krajem prošle godine, autor je ponudio novosti o tijeku pisanja te unaprijed objavio i par poglavlja, a konačno objavljivanje Vjetrova zime očekuje se ove godine. Zbog širenja priče i pojave nepredviđenih komplikacija, George R.R. Martin priznaje kako će knjiga Vjetrovi zime, izvorno zamišljena kao posljednji nastavak sage o Igri prijestolja, ipak biti predzadnja, a priču će zaključiti nastavak, San proljeća.

Novi svijet

Martinova saga inspirirana je Ratom dviju ruža, građanskim ratom koji se vodio oko engleskog prijestolja, a prikaz je mračnijeg svijeta dvorskih i političkih intriga, nadmetanja i borbe za moći u kojem mitska bića poput zmajeva i vilenjaka padaju u drugi plan. Tolkienova nova priča otprije je poznata, ali očekuje se potpunije i detaljnije prepričavanje povijesti čije utjecaje na svojoj koži osjeća Frodo Baggins skoro 8 tisućljeća kasnije.

Tematski vrlo slična, ali sadržajno bitno drugačija djela na police dolaze ove godine. Za svakog obožavatelja fantastike, ali i novopridošlicu žanru, objavljivanje ovih dvaju djela predstavlja idealnu prilika za daljnje čitanje, upoznavanje likova te istraživanje mitskih svjetova fantastike.

20. travanj 2024 05:19