StoryEditor

ROCKABILLY Bunt, Elvis i zarazni ritam - tako su mladi disali 1950-ih

Stariji Amerikanci novi stil nisu dobro prihvatili, smatrali su takvo ponašanje nepristojnim, antikršćanskim i - nedopustivim
Autor:
Global.
15/03/2018 u 12:52 h
Zagreb, 160318. Ilustracija za clanak o rockabillyju.
Zagreb, 160318. Ilustracija za clanak o rockabillyju.Matea Petrovic

Bila sam u petak na rockabilly partyju, bilo je "prefora". Live band u bajkerskom kafiću, rock i mnogo ljudi koji plešu. Pitala me sestra hoću li doći u ponedjeljak na probu. Kaže: Tko zna, možda ti se svidi. Što ti misliš o tome?, pitam prijateljicu.

"Ne znam što je to rockabilly", odgovori ona u čudu.

Odjednom mi je postalo jasno - mladi danas često i ne znaju što su radili mladi prije. S obzirom na to da ni sama nisam znalac, uputila sam se u istraživanje. Što je to rockabilly? Kako je nastao? Zašto je važan? Razgovarala sam sa Srđanom Basarićem, kojeg je rockabilly zainteresirao još davnih dana, a trenutačno je član benda Johnny and his Rockin‘ Tunes.

Country i R&B

"Rockabilly je glazbeni stil koji je nastao kao spoj countryja i crnačkog rhythm and bluesa, ali je, prema mom mišljenju, mnogo sličniji countryju koji su izvodili bijelci, gotovo isključivo. Oni su se tada nazivali hillbillies. Country-glazbenici, pod utjecajem R&B-a, izvodili su malo ritmičniji country s pojednostavljenim tekstom i prepoznatljivim refrenom – tako je nastao rockabilly", objasnio je Basarić.

To je bilo još davnih 1950-ih, kada su granice između glazbenih stilova bile nejasne – stilovi su se razvijali, mijenjali i međusobno miješali - pa je tako prva rock‘n‘roll pjesma zapravo malo brži R&B jednog crnačkog benda, a prva rockabill- pjesma je Elvisova "Thats Alright (Mama)" koja zvuči kao malo brži country. Iako je poslije prešao na rock‘n‘roll, komercijalniji i popularniji žanr, Elvisa Presleyja se s pravom može smatrati začetnikom rockabillyja, istaknuo je Basarić.

‘Prekretnica, revolucija – tinejdžeri su postali nositelji jednog pokreta, stila i cijele glazbene industrije‘, rekao je Srđan Basarić, gitarist benda Johnny and his Rockin‘ Tunes

Odrastao je u siromašnoj četvrti i svakodnevno se družio s Afroamerikancima, a kad je krenuo glazbene vode, odmah je počeo spajati dva žanra u nešto što će prerasti u fenomen i jedno novo doba za tinejdžere.

"Odjednom se cijela glazbena industrija okrenula tinejdžerima. I to je taj ključni moment, prekretnica, revolucija – tinejdžeri su postali nositelji jednog pokreta, stila i cijele industrije, zapravo. Rockabilly i srodni mladenački stilovi pjevali su o pojavama koje su tinejdžere zanimale – o ljubavi, buntovništvu i seksu", rekao je Basarić.

Pojavom rockabillyja i mladenačkih zvijezda koje su bile beskompromisne, divlje i buntovne, mladi su postali ciljana skupina glazbene industrije. Počinju se i drukčije odijevati – malo prekratko, malo preotvoreno i malo prekožnato. Stariji Amerikanci novi stil nisu dobro prihvatili, smatrali su takvo ponašanje nepristojnim, antikršćanskim i nedopustivim. Ne treba zaboraviti da je u to doba u SAD-u rasizam bio dosta redovna pojava

"Bilo je fenomenalno kad je Elvis nastupao na televiziji i izabrao pjesmu "Shake, Rattle and Roll", a to je crnačka, mnogim tadašnjim bijelcima prosta pjesma, koja metaforički govori o seksu. Znači mladi bijelac, zgodan, u sakou, u prime-timeu pjeva o crnačkom seksu – Amerika je tada pala na leđa", nadodao je Basarić.

Spoj dviju kultura

Rockabilly je možda trajao kratko, ali obilježio je pedesete godine 20. stoljeća i omogućio kulturnu tranziciju mladih. Utjecao je na glazbu, mladenački stil i ples i pružio mladima slobodu koja postaje njihov zaštitni simbol. Srećom, kao glazbeni stil postoji i danas, u obliku neorockabillyja koji je modernizirana verzija žanra, ali i autentičnog rockabillyja koji podrazumijeva produkciju kao kod originala.

To je rockabilly, današnjim generacijama nešto zastarjelo, ali u biti mladenački fenomen, nastao kao spoj dviju kultura – crnačke i bjelačke, sa snažnim utjecajem na budućnost. Iako kao mladi volimo vjerovati da svijet s nama počinje i lako zaboravljamo na situacije koje su stvorile i oblikovale našu kulturu, uvijek se pojavi netko da nas podsjeti na prekretnice nekih bivših generacija.

24. travanj 2024 16:53