StoryEditor

MIMIKA ORKESTAR Jazz ima magičnu moć spajanja različitih glazbenih struja

Novi, treći album ‘Divinities of the Earth and the Waters‘ svoje glavne motive nalazi u staroslavenskoj mitologiji
Autor:
Tekst: Filip Šerić
19/06/2017 u 09:33 h
Mimika orkestar i kolektiv pliva u različitim glazbenim žanrovima, a najčešće izvode alternativni suvremeni jazz, odnosno glazbu glavnog i odgovornog saksofonista Maka Murtića. Skladbe su sastavljene od različitih glazbenih cjelina pa tako u njihovim izvedbama, osim najzastupljenijeg i dominantnog alternativnog, ali i tradicionalnog jazza, možemo pronaći i londonski hip-hop, rock, svjetski folklor, klasiku, ali i urbane suvremene zvukove poput elektronike. Mak Murtić otkrio je pozadinu osnutka ovog šarmantnog kolektiva.

Spajanje nespojivoga

"Pojavila se ideja o radu na gotovo filmskoj razini. Svaki album, odnosno projekt stvara jedan novi svijet u kojem se pojavljuju karakteri (opisani kao glazba, glazbenici, solisti), scene, naracije i tekstovi vezani uz temu i samo scenu u priči", objasnio je Mak. Bend je dosad izdao dva albuma, a uskoro izlazi i treći - "Divinities of the Earth and the Waters", koji svoje glavne motive nalazi u staroslavenskoj mitologiji.
‘Na ovom albumu korištenjem elektroničke manipulacije instrumentima pokušavamo ostvariti i jedan snovit (trippy) učinak‘, objasnio je saksofonist Mak Murtić
"Na tom albumu, uz korištenje elektroničke manipulacije instrumentima, pokušavamo ostvariti i određeni snovit (čitaj: trippy) učinak, s obzirom na temu koja se bavi osobnim gubicima i osjećajima", pojasnio je Mak. Mak Murtić rođeni je Zagrepčanin te ujedno i samouki skladatelj koji svoju glazbenu praksu započinje učenjem tenor saksofona. Očaran različitim glazbenim djelima poput Suita Dukea Ellingtona, ubrzo započinje i s glazbenom analizom, kako njih, tako i različitih glazbenih djela hrvatske i ostale folklorne glazbe. Zanimljivo je da Murtića zapravo ne zanimaju glazbeni žanrovi, a njegova prva ljubav, jazz, slaže se svime, te sve može biti jazz koji je otvoren različitim interpretacijama. Upravo je zato kombinacija svih ovih različitih žanrova toliko i efektna. "Mimika se, ukratko, bavi društvom, kako pojedinačno, tako i većim strukturama, ali još više u srži. Taj sastav je glazbeni output u kojemu se svi ‘stilovi‘ spajaju, a veže ih ljepilo i sloboda suvremenog, neopterećenog jazza, nekad kompleksnijih, a nekad jednostavnijih glazbenih ideja, i vrsnih glazbenika koji nam se uvijek pridružuju“, otkrio je Mak.

Izvanžanrovska glazba

Najčešći motivi prožeti u njihovim skladbama prikazi su različitih ljudskih stanja, kao i, naravno, nepresušan izvor inspiracije, ljubav, ali i mitovi, ljudska borba i nošenje s različitim životnim nedaćama kao što je, na primjer, gubitak. Glavna vokalistica ovog kolektiva je Maja Rivić, kojoj, zanimljivo, prva ljubav nije bila glazba nego arhitektura. Orkestar se može pohvaliti mnogobrojnim suradnjama s različitim glazbenim sastavima kao što su Phaze Theory, Maya and the Brassberries te Captain of the Awesome Machine. "Mimika trenutačno postoji kao orkestar u Londonu i kao kolektiv u Zagrebu, razlika su neki članovi, ali će od listopada započeti i razvijanje nekih konkretnijih smjerova unutar zagrebačkog kolektiva kao dogovor s glazbenom scenom iz regije", potvrdio je Mak.
25. travanj 2024 12:30