StoryEditor

RAPER IFEEL Kada hip-hop upozna veganstvo

IFEEL je reper koji svojom glazbom spaja ljubav prema energičnom hip-hopu s aktivističkim tekstovima o pravima životinja
Autor:
Global.
10/09/2017 u 14:46 h

Oduvijek sam volio životinje, baš kao i hip-hop, ali nisam spojio jedno s drugim dok mi tadašnja cura nije rekla - A zašto onda ne napraviš album koji priča priču o životinjama? Dvije godine nakon te njezine rečenice snimio sam album "Animal in me" s pjesmama napisanim iz perspektive životinja. Tu je i moja priča, naravno, vezana uz veganstvo i prava životinja na dostojanstven život, rekao je Dragan Šurlan, hip-hop glazbenik i veganski aktivisti umjetničkog imena IFEEL.

Svoj put prema životu bez životinjskih proizvoda započeo je vegetarijanstvom, a 2012. godine je postao vegan. "Zbog te odluke sam sretniji, zdraviji i zadovoljnji jer znam da svojim životom ne pridonosim patnji životinja", kaže ovaj glazbenik.

Pjesmom do promjena

Iako su njegove pjesme uglavnom aktivističke veganske tematike, nisu svi IFEEL-ovi obožavatelji vegani.

"Hip-hop je energija. Postoji instrumental, glas i poruka. Imam dosta fanova nevegana koji osjete energiju mojih pjesama, a neki od njih mi se poslije javljaju da mi kažu da razmišljaju o poruci", kaže IFEEL. Neki od njegovih obožavatelja, potaknuti porukom glazbe, postaju vegetarijanci i vegani.

‘Bez kontakta sa životinjama koje su spašene i žive u utočištima ništa od ovoga nema smisla‘, kaže glazbenik

Ipak, većina obožavatelja IFEEL-ove glazbe već jesu vegani i aktivisti. "A obzirom na to da je moja glazba na engleskom, većina tih fanova je u Americi i Njemačkoj", objašnjava.

Za stvaranje je aktivističke glazbe, osim ljubavi prema životinjama, potrebna i ljubav prema glazbi. IFEEL-ova ljubav prema hip-hopu počela je još u doba kasetofona, kada je slušao Slavina Balena i njegovu emisiju "Rap Attack" na Radiju 101.

Foto: Walter E. Hermanns

"Kod kuće sam imao super gramofon, radio i kasetofon sve u jednom, pa sam snimao svaki show na kasetu, zapisivao lyricse, a onda repao, scratchao i snimao sebe i frenda", kaže i dodaje kako te uratke i dalje čuva doma na kasetama.

Osnova IFEEL-ove ljubavi prema hip-hopu bila je ljubav prema slobodi izražavanja energije koju je imao u sebi i koju nije mogao izraziti na bilo koji drugi način. Ljubav za hip-hopom se dalje rasplamsala njegovim krajem srednje škole i njegovim odlaskom u Ameriku. Od svoje sedamnaeste godine je živio u New Yorku, Louisiani i Los Angelesu, gdje je imao prigodu upoznati hip-hop kulturu uživo.

Kreativnost i empatija

Stari i novi obožavatelji novu će glazbu moći poslušati već ovoga ljeta, do kada IFEEL planira izbaciti dva nova singla. Dragan ističe da se jedna od pjesama tematski razlikuje od dosadašnjih.

"To je pjesma o moru – jer volim Jadransko more i mislim da ono zaslužuje svoju pjesmu", kaže glazbenik.

Uz nove singlove i spotove, IFEEL radi na idejama za novi album. Osim toga, planira posjetiti brojna utočišta za životinje jer, kako kaže "bez kontakta sa životinjama koje su spašene i žive u utočištima ništa od ovoga nema smisla."

Percepcija veganskog aktivizma u široj je javnosti uglavnom ograničena na prosvjede, vege festivale i emotivne reklame. IFEEL-ova glazba osvježavajući je aktivistički medij u kojemu se spajaju kreativnost hip-hopa i empatija veganstva.

"Ipak, ima li šanse ova vrsta aktivizma za prava živih bića koja nisu ni kriva ni dužna što ih mi ljudi iskorištavamo, mučimo i koljemo samo zato jer možemo? Meni je svakako vrijedno uložiti moje vrijeme, kreativnost i energiju u tom smjeru", kaže Dragan.

25. travanj 2024 01:53