StoryEditor

SLAMBALL Košarka na trampolinima - od skladišta do velikih turnira

Profesionalna liga, godinu dana nakon osnivanja tog specifičnog sporta, počela se emitirati na televiziji
Autor:
Tekst: Mauro Paliska
06/06/2017 u 14:09 h

Zbog jednoličnosti košarke, Amerikanac Mason Gordon 2001. godine došao je na ideju da razvije kontaktnu košarku koju je nazvao slamball. Ideja mu je bila osmisliti sport koji će izgledati kao računalna igrica uživo. Spojio je elemente košarke, američkog nogometa, hokeja, gimnastike i uz dodatak trampolina stvorio atraktivan i dinamičan sport.

Slamball se igra na terenu na kojem su ispod svakog obruča postavljena četiri trampolina. Igra se u ekipama koje čine četiri igrača raspodijeljena na tri položaja, a izmjene su im neograničene, poput onih u hokeju. Ekipa se sastoji od handlera koji organizira napad, gunnera koji je zaslužan za postizanje bodova i stoppera čije je glavno zaduženje obrana, odnosno sprečavanje protivnikova napada.

Popularizacija sporta se nastavila pa je tako u Kini 2012. odigran prvi međunarodni turnir

Cilj je, kao i u košarci, zabiti više bodova od protivnika. U slamballu običan koš vrijedi dva boda, zakucavanje tri, te svi šutevi iza linije za tricu, također vrijede tri boda. Utakmice se igraju u četvrtinama od kojih svaka traje po pet minuta, a napadi traju do 15 sekundi, devet kraće od svima nam poznatog oblika košarke.

"Prvi teren sagradio sam u skladištu u Los Angelesu i nagovorio šest igrača da nauče kako se igra", objasnio je Gordon kako je igra nastala. Upravo tih šest igrača postalo je članovima prvih dvaju slamball timova – Los Angeles Rumble i Chicago Mob. Trenutačno u američkoj ligi nastupa šest ekipa, a to su Mob, Rumble, Maulers, Slashers, Bouncers te Hombres.

Od samih početaka sport je privukao zanimanje publike i medija zbog svoje neobičnosti. Profesionalna liga, godinu dana nakon osnivanja tog specifičnog sporta, počela se emitirati na televiziji. U namjeri da popularizira sport, osnivač Mason Gordon putovao je svijetom te predstavljao ovaj atraktivan sport. U svojoj namjeri je i uspio pa se sada slamball igra i emitira, uz SAD, i u Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Australiji, Kini...

Popularizacija sporta se nastavila pa je tako u Kini 2012. odigran prvi međunarodni turnir. Također, sport je kroz brojne televizije serije postao i dio popularne kulture 21. stoljeća.

25. travanj 2024 10:03