Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Zagreb će ove godine biti domaćin Svjetskog juniorskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju. Ledom Doma sportova klizat će ekipe iz cijeloga svijeta. Hrvatsku će na prvenstvu predstavljati natjecatelji iz kluba Zagrebačke pahuljice. Ovim djevojkama, ali i ponekom dečku, klizanje nije samo sezonska atrakcija nego način života.

Iza oku lijepe koreografije i blještavih haljinica stoje sati napornih treninga. Treniraju od tri do pet puta na tjedan po tri sata, a kad se približe natjecanja i više od toga. Treniraju kondiciju i koreografiju.

Trenerica Ozana Miljković ističe nedostatak sponzora i interesa jer ipak ovaj sport nije popularan poput košarke, rukometa, nogometa ili pak tenisa

Pripreme za iduću sezonu počinju već u kolovozu kada se pripremaju koreografije za natjecanja. Seniorska kategorija Zagrebačkih pahuljica ima veliku povlasticu jer njihovu koreografiju priprema trenerica iz Finske. Bitno je i stavljanje privatnog života u drugi plan.

​”Prijatelji me više i ne pitaju mogu li van s njima ili ne, samo mi kažu kada idu pa ako nemam trening da im se pridružim”, rekla je klizačica Jana. Unatoč svemu, klizačice sa smiješkom na licu govore o svom hobiju.

Pahuljice, jedini klub sinkroniziranog klizanja u Hrvatskoj, osnovan je 1997. godine. U klubu postoji osam dobnih kategorija. Za razliku od umjetničkog klizanja, u kojem klizači nastupaju pojedinačno ili u parovima, sinkronizirano klizanje je ekipni sport.

U izvedbi jednog natjecateljskog programa sudjeluju ekipe u različitim formacijama s ciljem da njihove kretnje budu što više sinkronizirane.

Sinkronizirano klizanje nije isključivo samo za djevojke, međutim u Hrvatskoj dečki ne pronalaze interes za ovaj sport. Trenerica Ozana Miljković ističe nedostatak sponzora i interesa.

Troškovi su veliki, sama cijena klizaljki jednaka je minimalnoj mjesečnoj plaći u Hrvatskoj, a sudjelovanje na natjecanjima financiraju klizačice ili roditelji. Zahtjevnost ovog sporta očituje se i brojnim ozljedama s kojima se klizačice suočavaju. Kako nam iz iskustva govori Anamaria Kasić, najčešća je ozljeda koljena.

Pahuljice se u nastavku sezone pripremaju za natjecanja u Budimpešti, Salzburgu i Stockholmu.