StoryEditor

LUKA ĐURĐ Plivanju s perajama privukli su me brzina i adrenalin!

‘Već osam ili devet godina bavim se ovim sportom, a zaljubio sam se nakon prvog treninga‘, govori Luka kojeg je s nogometa u plivanje odvukao brat Dominik
Autor:
Global.
06/09/2017 u 08:38 h

Ne bavi se mainstream sportovima nego plivanjem s perajama, u čemu je jako dobar. Rođen je u Koprivnici, a živi u Zagrebu. To je, ukratko, opis Luke Đurđa, koji je, zahvaljujući svojim rezultatima u tom neolimpijskom sportu, proglašen najboljim sportašem Koprivničko-križevačke županije za prošlu sezonu. Kao junior bio je četvrti na Europskom te šesti na Svjetskom prvenstvu, a ovo ljeto ga očekuje nastup na Euru u Poljskoj, gdje mu je cilj ući u finale.

"Konstantno popravljam svoja vremena, ali sam svjestan da za seniorsko finale treba još mnogo rada. Osim ako se sve kockice ne poklope", kroz smiješak je rekao Luka.

Foto: Privatna arhiva

Nepoznat sport

Za ovaj sport ne znaju mnogi, pa se na prvu čini jako jednostavno - plivaš, samo s perajama, pa ti je još i jednostavnije. Luku je s nogometa u ovaj sport odvukao brat Dominik, koji za razliku od Luke što pliva kratke discipline, više voli srednje.

"Već osam ili devet godina bavim se ovim sportom, a zaljubio sam se nakon prvog treninga. Jednostavno su me privukli brzina i adrenalin. Mislim da je to ono što općenito ljude privlači tom sportu", kazao je Luka.

Taj sport ima četiri glavne discipline. To su plivanje s monoperajom, bifins (plivanje s običnim perajama), apnea (50 metara ronjenje na dah s monoperajom) te brzinsko ronjenje (ronjenje s monoperajom i bocom s komprimiranim zrakom).

Faks nije problem

U plivanju s perajama muške i ženske "sirene" postižu i dva puta veću brzinu nego što je to slučaj u klasičnom plivanju. Lukine discipline su 50 metara apnea te 50 i 100 metara plivanja s monoperajom. U karijeri je "skinuo" više od 14 hrvatskih rekorda u raznim kategorijama, ali ima i po dva zlata i srebra sa svjetskih kupova.

Iz rodne Koprivnice i svog ronilačkog kluba Šodorica u metropolu je Luka došao zbog fakulteta. Student druge godine na Prometnom fakultetu lako usklađuje sve obveze jer kaže da profesori izlaze u susret kategoriziranim sportašima. Priznaje da radije ode na trening nego na fakultet te dodaje kako misli da u Hrvatskoj nije problem što školstvo ne izlazi u susret sportašima nego što se oni ne organiziraju tako da usklade sve obveze.

Kao junior bio je četvrti na Europskom te šesti na Svjetskom prvenstvu, a ovo ljeto ga očekuje nastup na Euru u Poljskoj

U Koprivnici je trenirao u 25-metarskom bazenu, ali kaže da mu to nije teško padalo jer tamo ima više vremena i pruga za trening, a i financijski uvjeti su bolji. Od početka ove godine trenira u ronilačkom klubu Geronimo i dane provodi na novosagrađenom bazenu Svetice. Na državnom prvenstvu koje je pokraj travnja bilo održao na tom bazenu Luka je pokupio tri pojedinačna zlata te jedno ekipno u štafeti.

Plivači u ovom sportu imaju velikih problema s tetivama i zglobovima, a Luki se dogodila ozljeda kralješka koja ga još koči na treninzima i natjecanjima, ali se nada brzom oporavku i povratku uspjesima.

19. travanj 2024 05:15