Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Traje još jedna olimpijska godina, ovaj put u južnokorejskom gradu Pjongčangu. Nakon što su olimpijci otvorili Zimske olimpijske igre, ožujak je rezerviran za paraolimpijce koji će se od 9. do 18. ožujka boriti za medalje.

Hrvatsku će u Južnoj Koreji predstavljati sedam sportaša u tri sporta: Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Eva Goluža i Lovro Dokić (alpsko skijanje) Josip Zima i Antun Bošnjaković (nordijsko skijanje) te Bruno Bošnjak (snowboard).

Sport kao rehabilitacija

Sjajni rezultati Dine Sokolovića u ovogodišnjim utrkama daju nadu da bi se mogao popeti na postolje na Igrama. Sokolović dolazi u Pjongčang kao drugi najbolji slalomaš u sjedećoj kategoriji Svjetskog kupa.

“Iznenadio sam samog sebe tim postoljima, tim dobrim rezultatima, pogotovo u Svjetskom kupu gdje je najjača konkurencija”, otkrio je Sokolović.

Unatoč prometnoj nesreći u kojoj je sa samo 14 godina ostao bez nekoliko članova obitelji i obje noge, nije se predao. Nastavio se baviti sportom koji ističe kao izrazito važan: “Rekreativan ili profesionalan, sport za osobe s invaliditetom jedan je od načina rehabilitacije, povratka u društvo, prihvaćanja svog invaliditeta i spoznaje svojih mogućnosti”.

Prvi put imamo i predstavnike u nordijskom skijanju te snowboardu, ali i nove mlade nade

Danas, Sokolović je najbolji hrvatski skijaš među osobama s invaliditetom.

Iako se može pohvaliti brojnim pobjedama i postoljima u natjecanjima Svjetskog kupa, nikad nije osvojio medalju na nekom velikom natjecanju. No on se s time ne opterećuje.

“Idem se boriti. Konkurencija je strašna, a ako se sve posloži, onda možda uspijem doći do medalje. Ako ne, što je tu je, takav je život. Na meni je samo da dam sve od sebe i da prezentiram i Hrvatsku, i paraolimpijsko skijanje, i sport, najbolje što mogu i znam”, rekao je hrvatski skijaš.

Podatak da smo na prethodnim igrama imali samo dva predstavnika, a ove godine čak sedam, govori nešto i o tome da se počelo više ulagati u zimske sportove. Prvi put imamo i predstavnike u nordijskom skijanju te snowboardu, ali i nove mlade nade, Evu Golužu i Lovru Dokića.

Sljeme u kalendaru

Od ove godine Sljeme nema samo utrku Snježna kraljica nego je u siječnju prvi put održana i utrka Svjetskog kupa za osobe s invaliditetom. Zagreb se tako može pohvaliti da je jedna od sedam postaja u Svjetskom kupu koja ugošćuje najbolje skijaše s invaliditetom.

Sjajni rezultati, brojne medalje i rekordi s velikih natjecanja potaknuli su i napredak u medijskom prostoru koji dobivaju sportaši s invaliditetom.

“Mislim da smo se mi, paraolimpijci, pokazali i dokazali koliko vrijedimo svojim rezultatima. I, zapravo, primorali medije da počnu pisati o nama. Bit će bolje u budućnosti jer su ljudi počeli shvaćati koliko vrijedi paraolimpijski sport, na kojoj se vrhunskoj razini ja i drugi paraolimpijci bavimo sportom i koliko smo predani tome. Tako da mislim da smo zaslužili, danas-sutra, ako ništa, barem jednaku pažnju i uvjete“, zaključio je Sokolović.