StoryEditor

SMOTRA SVEUČILIŠTA Ne znaš što upisati? Dođi u SC i saznaj!

Autor:
Global.
24/11/2017 u 16:17 h
Fakulteti, akademije i druga visoka učilišta, na ovogodišnjoj 22. Smotri Sveučilišta predstavljaju na zanimljiv način svoja znanstvena područja budućim studentima. Na njihovim štandovima i izložbenim prostorima u šatoru i zgradi Studentskog centra, svi zainteresirani mogu čuti nešto o programima studija, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima, mogućnosti zapošljavanja nakon fakulteta, cjelokupnom studentskom životu te o brojnim drugim pojedinostima koje su mladim ljudima važne prilikom odluke o upisu na fakultet. "Željeli bismo da se duh dinamičnosti, relevantnosti i mladosti ne vidi samo kad se održava smotra, nego i u svim studijskim programima, na fakultetima i visokim školama, a da se duh suradnje prenese na suradnju s poslodavcima, roditeljima i svim dionicima koji su važni u akademskom obrazovanju", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na svečanom otvorenju Smotre.

Traže se zapošljiva zanimanja

"Naša je misija osigurati da znanost raste, da se studenti vesele životu, zajednički idu naprijed i nauče kritički razmišljati svojom glavom, kako bi pridonijeli boljitku svoje zemlje", dodao je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. A na samoj Smotri neki su se izloženi štandovi, kao i svake godine, posebno atraktivno istaknuli. Predstavnici Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta zadovoljni su interesom za njihov program. Učenici mogu kroz interaktivne radionice dobiti više praktičnog znanja od samih studenata iz područja medicinske biokemije i farmacije te onda to znanje primjenjuju kroz igranje kviza. Njihove kolege s Prometnog fakulteta uočili su povećanje broja zainteresiranih za smjerove kao što su Aeronautika i Informacijsko-komunikacijski promet. Fakultet nudi puno mogućnosti za razvoj vlastitih ideja jer ima tri laboratorija na kojem studenti mogu razvijati i realizirati svoje ideje i projekte uz stručnu pomoć profesora. Na štandu Akademije likovnih umjetnosti, priznaju, ipak nema prevelike posjećenosti unatoč zanimljivim sadržajim. [gallery td_select_gallery_slide="slide" link="file" ids="6559,6558,6557,6556,6555,6554,6553,6552,6551,6550,6549,6548"] "Razlog tome je to što su mladi već pripremljeni i znaju još i prije četvrtog srednje da će upisati ovaj fakultet, iako ima i nekih koji su zalutali pa se interesiraju, ali oni su manjina", rekao je student Akademije Krešimir Berić. Veća koncentracija budućih brucoša ipak je na prirodoslovnim fakultetima jer, kako kažu, zabrinjava ih mogućnost zapošljavanja s diplomom onih društvenih.

Iz prve ruke

"Najviše me privukao Fakultet elektrotehnike i računarstva jer se vidi perspektiva za budućnost. Studenti su dosta otvoreni i srdačni te su mi pomogli da shvatim kako nije toliki bauk studirati taj fakultet, kako se većinom misli", rekla je učenica Manda Zrno. "Smotra mi je vrlo korisna jer iz prve ruke mogu čuti, od studenata s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji me zanima, o tome kako da se pripremim za maturu, što mogu očekivati od tog fakulteta i od samih profesora", rekla je buduća studentica Karla Dlesk. Osim izlaganja na štandovima, studenti i nastavnici Sveučilišta održavaju i predavanja o svojim studijskim programima u kinu, pod nazivom ‘Najbolje sa Sveučilišta‘, a u Francuskom paviljonu, umjetničke akademije Sveučilišta u Zagrebu se predstavljaju kroz razne nastupe, predstave i izložbe. Smotra je za sve zainteresirane, koji ju nisu uspjeli posjetiti u prva dva dana, otvorena još u subotu, 25. studenoga, od 9 do 15 sati. Više o programu Smotre saznaj na linku: http://smotra.unizg.hr/fileadmin/smotra2017/index.html
25. travanj 2024 08:10