StoryEditor

ČESNICA Najviše sreće imat će onaj tko u tradicionalnom pravoslavnom kolaču pronađe novčić

Globarica donosi jednostavne recepte

06/01/2023 u 11:44 h
<p>Česnica</p>
ČesnicaSANJIN STRUKIC/PIXSELL

Iako ne dijele isti datum, sastavni dio, kako katoličkog, tako i pravoslavnog Božića su kolači. Kolača česnica tradicionalno se priprema na božićno jutro julijanskog kalendara, odnosno, 7. siječnja, te se donosi na stol za vrijeme svečanog ručka. U nekim mjestima se u kolač stavlja novčić, a osoba koja ga pronađe u svom komadu imat će uspješnu novu godinu.

Sastojci

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 litre mlijeka
1 kg brašna
sol
zlatni ili srebrni novčić

Priprema

U malo mlakog mlijeka rastopite kvasac te dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i miješajte te istovremeno dodajte brašno i preostalo mlijeko kako bi dobili glatko tijesto. Nakon što ga dobro izmjesite, pokrijte ga čistom krpom i ostavite ga da naraste.

Čim primijetite da se tijesto počelo dizati, prebacite ga na dasku za miješanje i lagano ga premijesite. Tijesto ne smije u potpunosti narasti. Česnicu oblikujte u pogačicu i ubacite novčić. Prema želji i različitim tradicijama, možete u česnicu staviti i komad hrasta, zrno žita ili zrno graha.

Stavite česnicu u podmazan pleh te gornju površinu išarajte ubodima male grančice. Premažite cijelu površinu razmućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, oko 15 minuta ili dok česnica ne porumeni. Uživajte o ovom ukusnom kolaču!

27. travanj 2024 14:52