StoryEditor

ELMA TOMIĆ ‘Napokon izlazim kao nešto što ja jesam, a ne kako me drugi vide‘

O novoj liniji slika, simbolima i umjetnosti rekla je za Global…

23/06/2023 u 17:32 h
<p>Elma Tomić</p>
Elma TomićPRIVATNA ARHIVA

Odaje dojam smirenosti i odmjerenosti, a opet razigranosti i pristupačnosti, s njom je lako razgovarati i, možda ono što je još važnije, može se razgovarati o svemu. Posebno o umjetnosti. Nju živi, za nju živi, a vrlo bi vjerojatno za nju i umrla. Sve je to Elma Tomić koja se, osim u slikarstvu, pronalazi i na kazališnim daskama, u knjigama i glazbi. Nedavno je izbacila seriju slika na Instagram profilu Elmakiss, a o novoj je liniji govorila za Global.

Inspiraciju je crpila iz sebe, odnosno svojih (ne)proživljenih emocija. Onda kad misliš da ne može gore, kazala je, tad dođe netko i pokaže ti da može biti gore. Još je teže ako ti to pokaže osoba koju voliš. Elma je emocije stavljala pod tepih i zatvorila se za sve, a onda ju je nakon četiri, pet mjeseci to počelo "gristi".

image

Elma Tomić
 

PRIVATNA ARHIVA

"Moram negdje to izbaciti i šta ću kako ću, i dalje volim, ali mi se lagano i počinje gadit cijela ta situacija jer vidiš retrospektivno. Mene je to dosta pogodilo i tako je nastala 'Evo ti barem srce na platnu' linija", rekla je Elma.

Izražavanje sebe na platno oslobodilo ju je loših emocija.

Simbolika linije

"Sačuvala sam si te neke lijepe uspomene, to volim sačuvati, ali nisu toliko aktivne da bih zbog njih započinjala bilo kakvu priču. Tako da eto, opet mi je umjetnost spasila mentalno zdravlje", dodala je.

Kada netko iznosi svoju priču, u bilo kojem umjetničkom obliku, tada obično ti radovi obiluju simbolima. "Evo ti barem srce na platnu" sadrži 9 slika na kojima prevladava ljubičasta boja, a uz nju su vidljive žuta, crna i bijela.

"Devet mi je najdraži broj. Jako volim brojeve – ne kad je matematika ili fizika, već brojevi kao numerologija. Neki značaj, nešto, i devetka me prati cijeli život", komentirala je Elma i dodala da taj broj slika nije planirala. Stavila je popis slika i složila platna, a kada je to htjela zapisati prebrojala je platna i bila je, u njezinom slučaju čarobna brojka, devetka.

"Crna i bijela boja simboliziraju nešto što je završeno, prošlo vrijeme. Ta žuta sam ja koja se pokušavam probiti kroz to, a ljubičasta je druga strana, točnije jedan detalj – ljubičasti tulipan", objasnila je umjetnica.

Inače, Elma je voljenoj osobi poklonila ljubičasti tulipan, a ta ga je osoba bacila u ormar da se ne vidi. Taj se detalj proteže kroz cijelu liniju, dok žuta boja predstavlja autoričinu energiju koja se, kako je kazala, pokušava izdići iz svega toga kako bi sebe (svoju energiju) spasila.

image

Linija Evo ti barem srce na platnu,
slika: Možda im je tu i mjesto, možda je i meni
 

ELMA TOMIć

"To je ta slika- možda im je tu i mjesto, možda je i meni. Ja sam to toliko zapamtila. Nisam zlopamtilo, ali znaš kad te nešto zaboli", pojasnila je.

Ono po čemu se Elmine slike ističu je i uporaba nekih "neslikarskih elemenata" kao što je spaljeno platno ili vuna. I sama je rekla da ne slika školski i da je samouka. Sve što ima logike, nije joj primamljivo pa tako uvijek kada može ubaci neki "3D moment".

"Volim uvijek dodati nešto što bi ljudima moglo biti teksturom opipljivo jer onda priča dublju priču. Ne pretjerat, ne bit too much, ali gdje god može biti neki reljef, nešto drugačije, nešto da visi, da se dešava, vatra – rupe, totalno mi je super", kazala je.

Mene je to dosta pogodilo i tako je nastala 'Evo ti barem srce na platnu' linija

Cijela je linija povezana s dodirom i nekom love language pričom pa su se opipljivi detalji dobro uklopili.

Promjene u umjetničkom izričaju

Bila su joj potrebna dva tjedna da napravi cijelu liniju. Tada, rekla je, nije jela, nije spavala, samo je slikala.

"Ja mislim da su san i hrana puno više od onoga što mislimo da jesu. Mene kad neki projekt opali, pogotovo koji mi je emotivan, to nešto te drivea, a tvoje je - i naspavan si i sit si i sve ti je nekako lakše. I onda kad se sve to završi, onda se vračaju te fiziološke potrebe", objasnila je Elma za svoju linija gdje je ona, dodala je, po prvi put direktno iskrena i transparentna.

image

Linija "Evo ti barem srce na platnu"
 

ELMA TOMIć

Vidljiva je promjena i umjetničko sazrijevanje u odnosu na prošle linije. Zadnja linija vrlo je privatna i umjetnici je trebalo dosta hrabrosti da ju da svijetu. Svjesna svih rizika, uključujući i onaj da publika neće prihvatiti novi umjetnički izričaj, nije ju pokolebao jer iza svoga djela stoji – svakog poteza kista, svake pisane riječi, svake sekunde videa.

"Stvarno je trebalo hrabrosti da izađem i promijenim dosadašnji način jer zna biti zanimljiva reakcija publike kad god mijenjaš nešto na što su oni naviknuli pa to ili prođe ili ne prođe uopće. Meni se dogodilo da ovo nije prošlo pa će to profiltrirati koga ja želim kao publiku, a koga ne želim. Sve je to proces i sviđa mi se jer sada napokon izlazim kao nešto što ja jesam, a ne kao ono kako me drugi vide", kazala je.

Volim uvijek dodati nešto što bi ljudima moglo biti teksturom opipljivo jer onda priča dublju priču

Dodala je i da je ovo sada level up što se tiče samih slika, tehnike, materijala i videa kojim predstavlja slike. Poeziju je pisala sama, nije uzimala tuđe stihove kao u prethodnim serijama. U novoj kolekciji svatko pronađe svoju priču, kazala je, svatko vidi nešto što ni ja ne vidim u toj liniji.

Umjetnica smatra da postoji granica u apstrakciji jer ako postoji želja da se rad vrednuje, onda ga treba i razumjeti. Ne samo da bi se slike prodale, nego da umjetnika netko razumije jer, kako je kazala, jednog dana kada nje ne bude ostat će njezina djela i što ima od toga ako ih nitko, osim nje, ne razumije.

Zna da joj je u umjetnosti mjesto

"Meni je umjetnost lakoća, za to dišem i to je moje more u kojem ja znam plivati. Mislim da nije teško biti umjetnik, mislim da je tu i tamo izazovno, ali ja ne poznajem ijedno zanimanje koje nije nekada izazovno", rekla je Elma te se našalila da nije sigurna zna li išta drugo raditi osim baviti se umjetnošću.

Iako nije uplovila u umjetničke vode kako bi od toga zarađivala, sada kada živi od toga priznaje da umjetnici trebaju biti svojevrsni marketinški stručnjaci. Pogotovo kada su slike u pitanju. Smatra da umjetnik treba biti spreman na to da će raditi i druge stvari. Puno je više ljudi i zanimanja, kazala je, uključeno u umjetničke projekte, a ona je puna želje za stjecanjem novih iskustava i učenja "tuđih" zanimanja.

"Tko će ti kupiti ulje na platnu? Ajmo biti realni. Novci su neophodni, naravno. Ja ću i dalje raditi na tome da se to razvija i da se od toga živi, ali ako ja mogu uletjeti i u druge sfere, recimo kazališta, da bi predstavu poboljšali ili ako mogu nekome pomoći i dodatno naučiti - želim", kazala je te dodala da bi radije zaradila manje od ovoga, nego više negdje drugdje.

Osim hrabrosti i ludosti, Elma je rekla da joj to što je brižna, empatična, dobar kampanjac i snalažljiva, pomaže da se bavi umjetnošću. Odrastajući je možda nekada htjela odustati od tog puta, ali život se pobrinuo da se to ne ostvari. Dok svoju introvertnu stranu pokazuje kroz likovnu umjetnost, onu ekstrovertnu izražava u glumi. Gluma je njezin broj jedan, zbog nje je ozdravljala i ponovno počela živjeti.

image

Elma Tomić

PRIVATNA ARHIVA

"Ono ne mogu hodat, taj dan kad je dramska mogu i skakat. Tehnike koje sam dobila od mentorice su mi, osim u glumi, pomogle i u životu. Malo po malo sam došla i do slikanja i samo je krenulo iz mene. Kako sam se ja više pronalazila, tako sam dopuštala umjetnosti da izlazi iz mene bez da brinem što će tko reći", objasnila je Elma.

"Eto danas živim od slika, radim predstavu i trudim se što više uplitati samu sebe u umjetnost jer znam da mi je tu mjesto, a znam jer sam prošla baš trnovit put da bih to shvatila. Život me baš ubijao da bih ja rekla 'okej ajde bit ću umjetnica'", rekla je.

Bez umjetnosti ne zna kako se živi

Predstavljena linija slika izaći će i u tekstilnom izdanju pa ćemo uskoro, zahvaljujući suradnji Merch companya i Elme, "Evo ti barem srce na platnu" moći nositi na sebi u obliku dukserica. Predstavu radi pod mentorstvom Buge Šimić, a možemo ju očekivati početkom rujna ove godine.

Meni je umjetnost lakoća, za to dišem i to je moje more u kojem ja znam plivati

"Jedna je od rijetkih s kojom moje nesigurnosti ne dominiraju ni poslovno ni privatno. Pokažem ih, dam do znanja, ali ona nekim svojim magijama od svega što me brine učini da to postane moja supermoć. Veselim se predstavi, ali još se više veselim procesu u kojem me već sada Buga, na za mene savršene načine, upoznaje s novim temama i situacijama koje dolaze u paketu i na tome sam joj beskrajno zahvalna", komentirala je Elma o mentorsko-prijateljskom odnosu nje i Šimić.

Ipak, najveća je prijateljica Elmi umjetnost, ona ju potapša po ramenu, pruži joj ruku i digne je na noge, tjera ju da radi na sebi. Umjetnost je za nju, kazala je, suputnica bez koje ne zna kako se živi.

Vezani članci
20. svibanj 2024 15:02