StoryEditor

‘DOMAĆE‘ TORBICE Poduzetnice otkrivaju što je potrebno za uspješan biznis

‘Za širenje brenda zaslužan je dizajn koji privlači te kvaliteta koja opravdava povjerenje‘, ističe Marija Perić

09/06/2023 u 14:00 h
17874
FREEPIK

Koliko je torbica dovoljno jednoj ženi? Brojka je još uvijek nepoznata. Znamo samo da od viška glava ne boli. U današnje vrijeme, osim što su trgovine prepune torbica svih boja i veličina, i društvene mreže ušle su u igru. Radi se konkretno o Instagramu koji je unazad nekoliko godina postao idealna platforma za razvijanje posla i biznisa.

Kad se sestrinske ruke slože

Svoj biznis u prodaji torbica razvile su dvije Splićanke, Zorica i Katarina Jukić, koje su vlasnice brenda Luviss bags. Zorica objašnjava da im je oduvijek bio san pokrenuti nešto svoje. Željele su raditi nešto gdje će pokazati kreativnost i što će ih ispunjavati.

Luviss torbice su talijanskog dizajna i proizvodnje, a kako bi bile autentičnije, Zorica kaže da u ponudi imaju i torbe s inicijalima koje ručno rade po željama kupaca. Zorica i Katarina, inače studentice na splitskom Ekonomskom fakultetu, ističu kako je "veoma važna svakodnevna aktivnost na društvenim mrežama, potrebno je biti inovativan, objavljivati zanimljiv sadržaj te pratiti što publiku zanima, a to zna biti jako zahtjevno". To potvrđuje i Dalila Kovačević, vlasnica Danidi torbica.

Ideja iz ljubavi prema kreativnosti

"Aktivnost na društvenim mrežama je jako važna, kao i kvalitetan sadržaj. Prioritet nam je kvaliteta proizvoda, a to su prepoznale i naše klijentice", ističe Kovačević.

Danidi torbice su ručni rad i proizvode se u Osijeku. Nemaju tvornicu, masovnu proizvodnju ni velike pogone, a radno vrijeme u radionici je, kako kaže Dalila, 24 sata dnevno. Podupiru je sinovi i suprug koji joj je "desna ruka i velika podrška". Vlasnica brenda navodi da je sve krenulo iz ljubavi prema torbama i kreativnosti. Proizvodnjom se bave dugi niz godina, no brand Danidi nastao je 2017. godine.

"Tada smo na tržište izbacili naš najpopularniji model Diva za kojim su poludjele sve naše klijentice. Od tada naš brend niže uspjehe", ponosno kaže Dalila.

Uspjeh na zasićenom tržištu?

Vlasnice Luviss bagsa poručuju da se uvijek treba truditi što prije odgovoriti na upit. Osim toga, važno je pomoći svakom kupcu pri odabiru torbe.

"Svaki kupac nam je jednako bitan. Mislimo da su prepoznali naš trud i rad te da smo zato prikupile 12.000 pratitelja na Instagramu u otprilike dvije godine."

Studio im se nalazi u Splitu, a ujedno je to i mjesto gdje kupci mogu uživo pogledati njihove torbice. U studiju provode puno vremena te kažu da "u privatnom poslu ne postoji radno vrijeme". Zorica dodaje da je "potrebno puno odricanja i posvećenosti, ali sve je lakše kada radiš srcem."

Za sve one koji se žele okušati u poduzetništvu, ali ih je možda strah ili su nesigurni oko pokretanja svoga brenda, ove mlade dame imaju identičnu poruku: Ne boj se, samo vjeruj i hrabro naprijed!

Kreativke nikada ne miruju

"Spletom životnih okolnosti, iz čiste ljubavi prema modi, nastao je brend My Lovely Bag. Bila sam zaposlena u računovodstvu jedne firme i na porodiljnom dopustu. Kreativke nikada ne miruju, tako sam napravila skice nekih torbica koje sam željela za sebe, a realizirala mi ih je lokalna šnajderica. Te torbice su naišle na puno komplimenata, pa sam ih odlučila još nekoliko napraviti za prijateljice". Tako svoju priču započinje još jedna poduzetnica.

Riječ je o Mariji Perić koja stoji iza modnog brenda My Lovely Bag. Opisuje se kao zaljubljenica u modu, kreativka i poduzetnica. Po zanimanju je diplomirani menadžer za odnose s javnošću. Živi i radi u Tomislavgradu u Bosni i Hercegovini gdje se dizajniraju i proizvode My Lovely Bag torbice.

image
My Lovely Bag Team

"Ponosna sam na činjenicu da u doba uvoza, mi dizajniramo, šivamo i proizvodimo u svome gradu. Izvozimo svoje proizvode u više europskih država, a dostupne su i na prodajnim mjestima", kaže Perić.

Naglašava da na početku nije išlo glatko jer je za uspjeh poduzeća potrebno ulaganje, strpljenje i mukotrpan rad. Paralelno je radila i "za sebe" i u računovodstvu druge firme. Prihodi proizvodnje su išli, kako kaže, za plaće djelatnicama te ulaganje u nove materijale i strojeve.

"Društvene mreže su nam izuzetna pomoć jer iz prve ruke dobivamo dojmove, reakcije i kritike koje oblikuju naš daljnji rad. Za širenje brenda zaslužan je dizajn koji privlači te kvaliteta koja opravdava povjerenje", zaključuje Perić.

Vezani članci
28. travanj 2024 16:36