StoryEditor

ZDRAVE NAVIKE Kako ljetni stil života utječe na našu rutinu

Uz više kretanja i boravka na svježem zraku, ljetne navike dugoročno rezultiraju zdravijim načinom života, koji je temelj za ostale mjesece u godini

Autor:
Global
24/08/2023 u 15:40 h
17967
PR

U vrućim ljetnim danima više smo posvećeni zdravim navikama – redovito doručkujemo, unosimo veće količine vode, voće i povrće sastavni je dio dnevnog jelovnika, dok smanjujemo konzumaciju "teške", masne hrane. Uz više kretanja i boravka na svježem zraku, ljetne navike dugoročno rezultiraju zdravijim načinom života, koji je temelj za ostale mjesece u godini. Zato je početak školske, ali i akademske godine pravo vrijeme za uvođenje novih dobrih rutina i nastavak onih koje smo imali tijekom ljeta.

Doručak je izvor cjelodnevne energije

Cijela obitelj trebala bi posvetiti dovoljno vremena odmoru i kvalitetnom snu, pripremi nutritivnog doručka, učenju, igri i ostalim zabavnim aktivnostima. S obzirom na to da je djeci, ali i roditeljima potrebno određeno vrijeme za prilagodbu, omogućite si barem tjedan ili dva postupnog prelaska na redovni raspored. Ako obitelj cijeli taj proces promatra kao nešto zabavno i pozitivno, lakše će usvojiti naviku vraćanja u rutinu.

Ispitivanje školske djece u programu Vrtim Zdravi Film pokazalo je da njih 30 posto ne doručkuje svaki dan. Prvi obrok dana je važan jer pozitivno utječe na kognitivne sposobnosti tijekom školskog dana, a znanstveno je dokazano kako djeca koja redovito doručkuju bolje prate nastavu, lakše usvajaju novo gradivo i imaju bolju koncentraciju. Doručak ne mora biti kompliciran, jednostavno obratite pažnju da cijela obitelj konzumira proizvode od cjelovitih žitarica poput pahuljica, voće i povrće, fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike te neki od izvora proteina poput jaja.

image
PR

Važnost igre i rutine sna

Djeci je igra prirođeno stanje, kroz nju uče i razvijaju se te istražuju svoju okolinu. Da bi lakše prihvatili ponovni odlazak u školske klupe, potičite druženje s prijateljima iz razreda. Tako će se djeca povezati sa svojim vršnjacima i pomisao na školu bit će usklađena s osjećajem veselja i ushićenosti. Kompjuterske igrice zamijenite druženjem u parku gdje će se djeca moći slobodno kretati i kvalitetno provoditi vrijeme.

Za dobar san stručnjaci preporučaju eliminaciju bilo kakvog svjetla koje bi djecu ometalo prilikom odlaska na spavanje. Za kvalitetnu rutinu sna treba izbjegavati zahtjevne tjelesne aktivnosti koje bi djecu mogle dodatno razbuditi.

Uz pažljivu prilagodbu i postupan prelazak na redovni raspored te naglasak na nutritivnom doručku, kvalitetnom snu i važnosti igre, možemo osigurati da se djeca uspješno vrate u školsku rutinu, potičući njihov razvoj, koncentraciju i radost prema učenju.

Vezani članci
27. travanj 2024 23:12