StoryEditor

KAMO ZA VIKEND? Pet bajkovitih hrvatskih dvoraca koje morate posjetiti

Mini vodič najljepših hrvatskih dvoraca

08/08/2023 u 15:30 h
15754
Ella Piljić/GLOBAL

Postoji li bolji bijeg od stvarnosti od izleta u pravu jednodnevnu bajku? Ako želite na nekoliko sati iskusiti kako žive prinčevi i princeze u vašim najdražim pričama iz djetinjstva preporučujemo posjet nekom od ovih bajkovitih hrvatskih dvoraca.

Trakošćan

Jedna je grofica zaželjela romantični dvorac s velikim perivojem i jezerom u podnožju, a njezin joj je grof, prema legendi, tu želju ispunio i tako je nastao Trakošćan. U blizini grada Varaždina nalazi se jedan od najpoznatijih, a prema mnogima i najljepših dvoraca Hrvatske. Lagana šetnja kroz park šumu te vožnja jezerom s prekrasnim pogledom na dvorac ostavit će svakog posjetitelja bez daha.

Veliki Tabor

Na samo sat i pol vožnje od Zagreba u mjestu Desinić smjestio se jedan od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika Hrvatskoga zagorja. Riječ je o mističnom dvorcu Veliki tabor uz koji se povezuju mnogobrojne priče među kojima je najpoznatija legenda o nesretnoj ljubavi Fridrika Celjskog i Veronike Desinićke. Prema legendi njezino je tijelo zazidano u dvorcu, a mnogi tvrde da se uz zavijanje vjetra, posebice u dugim zimskim noćima, još uvijek čuju njezini jecaji.

Mailath

Na samom istoku Hrvatske nalazi se dvorac koji mnogi uspoređuju s prepoznatljivim engleskim utvrdama kraljevske obitelji Tudor. Dvorac Mailath smješten u Donjem Miholjcu sagrađen je početkom 20. stoljeća što ga čini jednim od najmlađih hrvatskih dvoraca. Razlog njegova nastanka obećanje je grofa Mailatha austro-ugarskom caru Franji Josipu I. da će do sljedećeg njegovog posjeta sagraditi dvorac u lovačkom stilu.

Maruševec

Još jedan slikoviti dvorac smjestio se u varaždinskoj okolici, a svoje je mjesto pronašao i u filmskoj drami "Glembajevi". Obnovljen početkom 19. stoljeća dvorac Maruševec svojim bajkovitim izgledom podsjeća na mnoge dvorce u Engleskoj. Iako je unutrašnjost zatvorena za posjete, veliki zeleni travnjaci te predivni perivoj oduševit će svakog posjetitelja.

Stara Sušica

Za ljubitelje Harry Pottera predlažemo izlet u Gorski kotar gdje se nalazi umanjena hrvatska inačica poznatog Hogwartsa. U blizini Ravne Gore dvorac Stara Sušica zbog svoje je sličnosti s popularnim serijalom knjiga i filmova namijenjen prvenstveno djeci, ali svojim prepoznatljivim izgledom privlači i ostale. Kako kaže legenda, do ovog skrivenog dragulja Gorske Hrvatske nitko nikada nije uspio doći, pa čak ni Osmanlije.

Empirej

Kao dodatnu ideju za kratki izlet izdvajamo najmlađi dvorac u Hrvatskoj - dvorac Empirej. Iako svojim izgledom nimalo ne podsjeća na tamošnje dvorce, smjestio se u Hrvatskom zagorju u blizini Krapine. Sagrađen je prije svega 20-ak godina, a podsjeća na njemački dvorca Neuschwanstein koji je služio kao inspiracija za poznati Disneyjev bajkoviti dvorac. Vlasnik je vizuru dvorca osmislio uz pomoć svojih kćeri kojima je rekao da od Lego kockica naprave najljepši dvorac.

27. travanj 2024 21:29