StoryEditor

‘HERITAGE ON STAGE‘ Zagrebački srednjoškolci prošle godine posjetili potresom pogođenu regiju Hatay

Cilj projekta je upoznati učenike s narodnom baštinom drugih zemalja te druženje s vršnjacima iz inozemstva

Autor:
Ivana Milčetić
28/02/2023 u 07:16 h
14839
PIXABAY

Džamija Sabancı Merkez i most Varda samo su neke od znamenitosti na jednom od područja trenutno najviše zahvaćenom potresima u Turskoj, u gradu Adani, a koje su posjetili hrvatski srednjoškolci. Osim Adane, zagrebački srednjoškolci su u sklopu projekta "Heritage on stage" posjetili regiju Hatay i Kapadokiju u listopadu prošle godine.

'Pružamo riječi podrške'

U projektu sudjeluju srednjoškolci iz šest zemalja: Bugarske, Italije, Hrvatske, Portugala, Rumunjske i Turske. Cilj projekta je osvijestiti i upoznati učenike s narodnom baštinom drugih zemalja poput igara, nošnji i napjeva, ali i upoznavanje i druženje s vršnjacima iz inozemstva. U sklopu projekta učenici posjećuju matične države škola partnera te kroz izlete koje organizira škola domaćin upoznaju regionalnu kulturu. 

Srednjoškolci iz zagrebačke XI. gimnazije već su posjetili kolege iz Bugarske, Italije i Turske, a bili su i domaćini mobilnosti u Hrvatskoj. Posljednja mobilnost na kojoj su bili je bila u Turskoj. U regiji Hatay koju su posjetili bio je epicentar drugog jakog potresa koji je 20. veljače ponovno zatresao ovo područje, jačine 6,3 stupnjeva po Richteru. Prvi razorni potres u Turskoj bio je 6. veljače magnitude 7,8 stupnjeva po Richteru.

"Na WhatsAppu imamo Erasmus grupu u kojoj su učenici iz svih zemalja partnera. Svi smo često u kontaktu, a sada naravno svi pružamo riječi podrške našim prijateljima iz Turske", kazao je učenik XI. gimnazije.

Učenica je objasnila da trenutno učenici iz Turske pomažu jedni drugima.

Ljubazni i prijateljski

"Za sada preventivno ne idu u školu zbog opasnosti od potresa", objasnila je. 

Po dolasku u Tursku učenici su prvo razgledali grad Adanu u kojem se nalazi druga najveća džamija u Turskoj Sabancı Merkez. Zbog svoje impozantnosti nekim učenicima je ovo bio najdraži dio razgleda. Posjetili su i most Varda na kojemu je snimljena poznata scena skoka Jamesa Bonda u rijeku, iako je ispod pravog mosta nema. Nakon razgleda učenici su probali i poznati Adanski kebab, koji je najpoznatiji u Turskoj i drugačiji od tipičnog kebaba.

"Najviše me iznenadila ljubaznost njihovog stanovništva. U Adani su svi bili jako ljubazni i prijateljski nastrojeni. Često su nas zaustavljali na ulici da nas pitaju od kuda smo, pa je tema često bila i Hrvatska", rekao je učenik koji je sudjelovao u mobilnosti. 

Nakon Adane, koja je značajno stradala u potresu zbog blizine epicentra, učenici su posjetili Kapadokiju, poznatu po festivalu balona na topli zrak. Ondje su posjetili dolinu golubova poznatu po malenim špiljama koje su napravljene za golubove pismonoše, koji su ranim kršćanima služili za prenošenje informacija.

Doček uz tradicionalnu glazbu

Razgledali su i muzej na otvorenom Göreme koji se sastoji od planinskih grebena u kojima su uklesani samostani ukrašeni freskama. Učenici su prisustvovali radionicama obrade oniksa, najrasprostranjenijeg dragog kamena tog područja i izrade keramike od crvene gline.

"Zabavna činjenica je ta da se u prošlosti muškarac nije mogao oženiti ako nije znao izrađivati keramiku", podijelila je Ivančica Diskordia, profesorica iz XI. gimnazije o nekadašnjoj sudbini muškaraca iz Kapadokije.

Nakon Kapadokije posjetili su glavni grad pokrajine Hatay, Antiohiju, koja se na turskom jeziku naziva Antakya. U pokrajini Hatay učenici su posjetili crkvu svetog Petra uklesanu u stijeni i arheološki muzej. Posljednjeg dana mobilnosti učenici su posjetili srednju školu u Adani,  koja im je partner na projektu. Domaćini su ih dočekali uz tradicionalnu glazbu, ples i domaću hranu nakon čega je slijedilo druženje uz ples.

"Jako me iznenadila sličnost njihove muzike s našom. Neke matrice skoro su identične", kazao je jedan učenik.

Profesorica Diskordia rekla je da su nakon završene mobilnosti svi bili pod dojmom Turske koja je puna ljubaznosti.

Vezani članci
27. travanj 2024 20:18