StoryEditor

60 GODINA FPZG-a Predstavljen film o fakultetu koji je ‘totalno drukčiji od drugih‘

‘Stvarno sam ponosna da sam mogla biti dijelom toga i dijelom nečega što mislim da će ući kao važna arhiva jednog dana‘, istaknula je profesorica Skorin

14/03/2023 u 12:42 h
<p><br />
Projekcija dokumentarca o 60 godina FPZG-a</p>
Projekcija dokumentarca o 60 godina FPZG-aDOMAGOJ KOPRIVNJAK

Potresi, pandemija, rat, poplave. Ništa od toga nije spriječilo Fakultet političkih znanosti u njegovom radu, a povodom 60. rođendana fakultet je dobio i jedan veliki poklon – dokumentarni film. Profesorice Tena Perišin i Višnja Skorin prekopale su duboku arhivu Televizije Student te izvadili brojne izjave bivših dekana, profesora, studenata, portira, ali i brojnih drugih aktivnih djelatnika. Glavna nit koja se proteže kroz 48 minuta, koliko dokumentarac traje, je obnova stare zgrade u Lepušićevoj 6, koja bi kroz godinu dana trebala poprimiti novo ruho.

"Mi smo krenuli snimati prvo izjave, da ulovimo te trenutke iseljavanja iz Lepušićeve i to je bila ideja da to bude vodeći motiv tog dokumentarca u koje ćemo onda ukomponirati ključne intervjue. Već prije deset godina smo napravili jedan film, a nismo htjeli da bude kopija tog istog", govori profesorica Perišin koja nadodaje da je većina materijala koje se mogu vidjeti iz arhive Televizije Student, ali i dio s Hrvatske radiotelevizije.

image

Višnja Skorin i Tena Perišin

DOMAGOJ KOPRIVNJAK

Materijala je bilo zaista mnogo, a profesoricama je trebala pomoć. U ovom dokumentarcu sudjelovali su i brojni studenti koji su radili ili rade na jednom od tri medija na FPZG-u – Televiziji Student.

"Prošle godine najviše nam je pomagala kolegica Kristina Ćurćić, a ove godine Anđela Bučić i Ela Šeremet. Jednu nedjelju smo bili i kod mene doma pa smo tražili materijale, a kasnije smo preuzeli Višnja i ja", istaknula je profesorica Perišin.

image

Projekcija dokumentarca o 60 godina FPZG-a

DOMAGOJ KOPRIVNJAK

Dokumentarac je brojio nekoliko verzija dok nije dovršen prema viziji profesorice Perišin. Montažerske sposobnosti profesorica Višnja Skorin studentima na FPZG-u prenosi godinama, a nakon projekcije nije krila svoje zadovoljstvo.

"Stvarno sam ponosna da sam mogla biti dijelom toga i dijelom nečega što mislim da će ući kao važna arhiva jednog dana kada studenti budu radili neki novi dokumentarac, koji bude neki hologramski ili će sve biti znanstvena fantastika", rekla je profesorica Skorin.

image


Projekcija dokumentarca o 60 godina FPZG-a

DOMAGOJ KOPRIVNJAK

Kao bivši student i grafički dizajner u stvaranju ovog dokumentarca pomogao je i Dejan Oblak. Iako, kako Oblak kaže, nije dobio najzahtjevniji posao u sklapanju ovog dokumentarca, morao je dobro promisliti kako filmu dati lijep vizualni identitet. Dejan se u nekoliko navrata i pojavljuje u filmu što mu je zasigurno probudilo uspomene iz studentskih dana.

"Ima neku veličinu, nije prevelik faks što ti daje neku dozu neposrednosti i upoznavanje ljudi i studenata što na nekim većim fakultetima ne možeš. FPZG je jedno sjajno mjesto koje je potpuno drugačije od drugih", rekao je Dejan.

Svi koji su studirali na FPZG-u ne mogu zaboraviti ovaj fakultet, nevezano o tome jesu li studirali politologiju ili novinarstvo. Možda se čini kao mali fakultet, ali upravo ovaj dokumentarac dokazuje koliko je on ‘velik‘ - značajan za razvoj novinarstva i politologije u Hrvatskoj. Stoga je zaista - totalno drukčiji od drugih!

Vezani članci
20. svibanj 2024 15:57