Foto: GONG

Društveno korisno učenje na Fakultetu političkih znanosti nastavlja se i s kolegijem Politička socijalizacija i političko obrazovanje, pa su tako učenici prve i druge godine politologije radionicama o medijskoj pismenosti, političkom angažmanu i Europskoj uniji koje su sami organizirali sa srednjoškolcima diljem Hrvatske.

Podsjetimo, ovaj su semestar učenici o društveno korisnom učenju učili i na kolegiju Posebne javne politike, pa su, podijeljeni u sektore prema njihovim preferencijama, na seminarskoj nastavi postali analitičari javnih politika i slali upite vlastima da provjere informacije dobivene iz svog sektora. Riječ je, naime, o projektu društveno korisnog učenja koji GONG provodi u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i Hrvatskim novinarskim društvom. Počeo je u ožujku 2018. a trajat će do ožujka 2020. godine.

Studenti uče srednjoškolce

I na Političkoj socijalizaciji i političkom obrazovanju studenti su tijekom semestra bili podijeljeni u grupe, ali uloga im je bila daleko kompliciranija i teže izvediva. Oni su, naime, na seminaru pripremali radionice građanskog obrazovanja koje su zatim izvodili pred učenicima srednjih škola u Slavonskom Brodu, Zadru, Daruvaru i Puli.

“Bilo je to nešto novo i zanimljivo. Komunicirali smo ssvojim vršnjacima o nečem što je važno za sve nas i jako sam zadovoljna s tim iskustvom”, kazala je Antonia Miličić, studentica druge godine politologije, koja je s dvjema kolegama provela dva dana na radionici u Puli. Učenicima se, istaknula je, svidjela interaktivnost i da sve učine još zanimljivijim Antonia i njezini kolege organizirali su i igre, kvizove, te ljudski bingo.

Damjan Stanić svoju je radionicu vodio u Zadru i Slavonskom Brodu, a glavna su im tema bile institucije Europske unije. Kazao je kako mu nije bio problem putovati u udaljene krajeve Hrvatske da mlade srednjoškolce nečemu nauči.

Foto: Hana Ivković/Global

“Ovo je hvalevrijedan projekt i volio bih da se uklapa i u druge kolegije”, kazao je. A za radionice i sam oblik seminarske nastave kažu da se savršeno uklapaju u njihov kolegij jer je tema radionica upravo materija koja se obrađuje na nastavi, a na nju mogu dodati nešto svoje.

“Proces socijalizacije i obrazovanja prolaze učenici tako da se naša materija izravno tiče njih samih”, komentirao je Damjan. I Damjan i Antonia su priznali da, iako se ne vide u ulozi edukatora ili nastavnika, jako im se svidio rad sa srednjoškolcima i osjećali su se korisno i pozitivno što su svoje vršnjake naučili nečem što će im koristiti.

“I mi smo samo nekoliko godina prije bili na njihovu mjestu i nismo znali o tome. Drago mi je da smo imali prigodu naučiti ih stvarima koje su i nama bile nepoznate u njihovim godinama”, kazao je Damjan.

Jedinstveni oblik nastave

Martina Horvat, voditeljica edukacijskih programa iz GONG-a, iznenađena je brojem studenata koji su se samostalno prijavili na ovakav, nekonvencionalni oblik seminarske nastave, a također je zadovoljna pažnjom i voljom koju su studenti unijeli u pripremu radionica.

Studenti su na seminaru pripremali radionice građanskog obrazovanja koje su zatim izvodili pred učenicima srednjih škola u Slavonskom Brodu, Zadru, Daruvaru i Puli

“Pogotovo kad se uzme u obzir da se sudjelovanje boduje jednako kao i nazočnost klasičnoj seminarskoj nastavi”, dodala je. Damjan je objasnio da se pridružio toj seminarskoj grupi jer je tražio nešto drukčije, a ovaj oblik nastave nudio je nova i zanimljiva iskustva. S njim se složila i Antonia.

“Svi su seminari isti, uvijek se radi jednako. Radije bi radila nešto korisno i pozitivno nego sjedila na satu i dosađivala se dok kolege izlažu prezentaciju”, kazala je, nadodavši kako bi voljela kad bi svi kolegiji imali ovakve, interaktivne seminarske grupe.

* Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Fakulteta političkih znanosti. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Fakulteta političkih znanosti i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.