Foto: Zrinka Medak/Global

Što podrazumijeva pojam društveno korisnog učenja (DKU), kako se društveno korisno učenje može provoditi te koja je njegova svrha? Na početku ovog semestra ista su si pitanja postavljali i studenti na kolegiju Posebne javne politike, da bi sada, sredinom semestra, aktivno sudjelovali u DKU za pravednije društvo u okviru projekta Aktivni studenti – korisni građani – pravedno društvo.

Dvostruka korist

“Ideja je da studenti, da bi bili društveno korisni i izgradili vlastite kapacitete, preuzimaju funkciju analitičara javnih politika, prikupljaju podatke koji će onda biti korisni s jedne strane nama za pisanje eseja i ispita, a druge strane zajednici za unaprjeđenje javnih politika”, objasnila je profesorica Ana Petek, nositeljica kolegija Posebne javne politike.

To će pokušati postići kroz indeks dobrog upravljanja u Hrvatskoj (DUH) koji predstavlja indikator koji mjeri kvalitetu upravljanja.

Studenti na kolegiju Posebne javne politike prikupljaju podatke za 22 tijela središnje vlasti (ministarstva, Sabor i Vlada) o tome kakve su značajke njihovog upravljanja

“DUH je GONG-ovo istraživanje iz 2012. godine, a na kolegiju trenutno provodimo DUH 2 za 2017. godinu pa će se konačni rezultati moći usporediti”, istaknula je Petek.

Studenti na kolegiju Posebne javne politike prikupljaju podatke za 22 tijela središnje vlasti (ministarstva, Sabor i Vlada) o tome kakve su značajke njihovog upravljanja.

“Podijeljeni smo u sektore prema našim preferencijama. Imamo grupu izvođača i grupu versifikatora, u kojoj sam i ja. Izvođači pronalaze informacije koje mi onda provjeravamo, što je pozitivno jer dolazi do dvostruke provjere informacija”, objasnila je studentica Nensi Marinović.

Studentica Dora Budinski još uvijek čeka odgovor na mail koji je poslala Ministarstvu uprave.

“Neka ministarstva su nam odbila suradnju pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama. Nadam se da će meni Ministarstvo uprave uskoro odgovoriti, u protivnom ću im ponovno poslati isti upit”, rekla je Dora.

Foto: Zrinka Medak/Global

Ipak, student Ivan Nikolić za sada ima dobre povratne informacije.

“Ja sam zadužen za kontaktiranje Hrvatskog sabora. Poslao sam im mail na koji su mi jako brzo odgovorili te su me zamolili da im produžim rok za odgovor jer će uskoro mijenjati web stranicu, ali to ne mogu napraviti jer imamo i mi svoje rokove”, govori Ivan te dodaje kako je zadovoljan komunikacijom sa Saborom jer službenica za informiranje, kako kaže, surađuje i sve detaljno objasni.

Unapređenje demokratskih institucija

“Ovim projektom s jedne strane razvijamo obrazovni proces, a s druge strane koristimo zajednici, pa ta dva segmenta jedan drugoga pojačavaju”, istaknula je Petek.

S njom se složio i Dražen Hoffmann, Gongov stručni suradnik na edukacijskim programima.

“Konačni će rezultat rada studenata pružiti sliku upravljačkih praksi za sva ministarstva, Vladu i Sabor u 2017. godini, što znači da će podaci imati vrijednost za sve koji se bave hrvatskim javnim politikama”, objasnio je.

“Rad na analizi DUH 2 je cjelovito iskustvo policy analize i vjerujem kako će pokazati vrijednost za studente, ali i za druge istraživače te za GONG-ove aktivnosti u području unapređenja demokratskih institucija i procesa”, zaključio je Hoffmann.

“Projekt je odlično koncipiran, teorijski jako dobro potkrijepljen i razumljiv. Imamo mnogo izlagača na seminarima, nije monotono, pa je ovo savršeni spoj teorije i prakse”, rekla je studentica Nensi te je dodala kako joj je žao što se ovakvi projekti nisu provodili i prije, na prvim godinama fakulteta.

Pomoć zajednici uz razvoj vlastitih vještina

Projekt Aktivni studenti – korisni građani – pravedno društvo započeo je 19. ožujka 2018., a trajat će do 18. ožujka 2020. godine. Njegova ukupna vrijednost je nešto više od milijun kuna i u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Cilj je projekta povećati broj studenata FPZG-a koji pomažu u rješavanju društvenih problema i doprinose razvoju zajednice te istovremeno razvijaju vlastita praktična znanja i vještine kroz partnerstvo GONG-a koji je nositelj projekta s Fakultetom Političkih znanosti i Hrvatskim novinarskim društvom.

* Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Fakulteta političkih znanosti. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Fakulteta političkih znanosti i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.