Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Koliko studenti kroz određeni kolegij na Fakultetu političkih znanosti svojim radom mogu pridonijeti svojoj zajednici? Jedan od četiri kolegija unutar kojih se provodi projekt društveno korisnog učenja (DKU) koji je pokrenut u suradnji GONG-a s Fakultetom političkih znanosti, ‘Istraživačko novinarstvo’, upravo je to imao za cilj naučiti svoje polaznike, njih 40-ak. Nositeljica ovogodišnjeg kolegija ‘Istraživačkog novinarstva’, profesorica Tena Perišin, istaknula je da je upravo takvo novinarstvo bitno za funkcioniranje demokratskog društva.

Bitniji postupak od rezultata

“Ideja je bila da se kroz taj projekt pomogne izvođenje kolegija uz angažiranje novinara mentora. Studente se potiče da budu ‘dosadni’, da ne pošalju samo e-mail nego da budu uporni dok ne dobiju željene informacije”, rekla je Perišin. Usmena komunikacija je bitna, nadodaje, zato je i potrebno dosta rada. Jedan semestar, koliko je trajao kolegij, radi se na jednoj istraživačkoj priči, koja počinje s postavljanjem hipoteze, za koju profesorica Perišin kaže da je najbitnije. Još jedna važna stavka je i vođenje dnevnika istraživačkog rada u kojem je bitno pratiti razvoj cijele priče.

“Trebalo je krenuti od koncepta. Studenti sami ‘kopaju’ i traže materijale. Mnogi uzmu teme koje na kraju ne mogu iznijeti u potpunosti. Ako i ne uspiju, napravi se analitički tekst – ne mora svaki tekst otkrivati afere i razotkrivati korupcije. Stvar je u učenju postupka”, napominje Perišin.

‘Projekt DKU se, dakle, isplatio, ali mislim da bi Fakultet trebao uložiti napor da studenticama i studentima omogući nastavak ovog kolegija, kao i drugih kolegija u kojima postoji praktični rad, neovisno o nestalnim projektnim razdobljima’, rekla je Despot

Projekt DKU poseban je i zbog spomenutih vanjskih suradnika, odnosno mentora – novinari u tisku radili su s Hrvojem Šimićevićem i Slavicom Lukić, a moglo se raditi i televizijske priče s Jagodom Bastalić, urednicom emisije Labirint. Neki su radili individualno, neki u grupama. Polovica uključenih studenata s kolegija bila je uključena u rad Faktografa.

Sanja Despot, glavna urednica portala Faktograf.hr., bila je jedna od mentorica na ovom projektu.

“Nadam se da je kolegij bio koristan za studente jer im je to bila jedna od rijetkih prilika da se bave novinarskom praksom. Da im je bio koristan dokazuje, čini mi se, sam podatak da smo na Faktografu objavili 11 članaka koje su napravili naše studentice i studenti, što znači da su ipak nešto naučili i da su im naše sugestije bile korisne”, priznaje Despot.

Važnost mentora spomenula je profesorica Perišin. Komunikacija s ljudima iz prakse mora biti omogućena na Fakultetu, rekla je. Postoji velik interes za ovakav način provođenja projekta DKU, slažu se Despot i Perišin, a zato je potrebno kontinuirano raditi.

“Studenti su često naviknuti da sve što im je na Googleu – to je to, sve čega tamo nema – ne postoji”, primijetila je profesorica Perišin.

“Projekt DKU se, dakle, isplatio, ali mislim da bi Fakultet trebao uložiti napor da studenticama i studentima omogući nastavak ovog kolegija, kao i drugih kolegija u kojima postoji praktični rad, neovisno o nestalnim projektnim razdobljima”, rekla je Despot.

Zamrzavanje kolegija

No čini se da sljedeće godine studenti neće imati mogućnost pohađanja ovog kolegija. Naime, nedavno je odlučeno da se kolegij ‘Istraživačko novinarstvo’ zamrzava. Donesena je odluka da profesori ne smiju raditi iznad svoje norme, a profesora nema dovoljno.

Upravo taj kolegij je ponovo uveden jer je bilo prigovora na njegovo prošlo zamrzavanje. Profesor koji je zadnji držao kolegij više nije mogao pa je bivša dekanica dozvolila vanjske suradnike koji su međusobno raspodijelili studente s kolegija, ispričala je Perišin koja priznaje da je tužna jer će neki ostati zakinuti za takav kolegij.

“Bilo je studenata koji su jako puno radili i na kraju imali dobar rezultat. Jedno vrijeme je taj kolegij bio zamrznut, pa se zbog određenog pritiska vratio. Oživjele smo ga profesorica Gordana Vilović i ja, a i studenti se trebaju izboriti za kvalitetu učenja”, napominje. Kada će se kolegij ponovo moći upisati, ne zna se, ali Perišin smatra da se može izvoditi uz vanjske suradnike.

* Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Fakulteta političkih znanosti. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Fakulteta političkih znanosti i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.