Foto: Pixabay

Organizacija Urbana mladež zaokupila je nedavno u FunkClubu u Tkalčićevoj pozornost mladih govoreći im o mogućnostima besplatnih putovanja. Naknadno su održali još jedno predavanje jer je odziv bio velik, a predavačica Gulsah Can iz Turske rekla je da se predavanja inače održavaju jednom na mjesec i jako ih je iznenadio odziv. Gulsah je, sa Španjolkom Beatrize Obeso, u sklopu EVS programa već tri mjeseca potpuno besplatno u Hrvatskoj u kojoj volontira.

“Hrana, putni troškovi, smještaj, cuga… ma sve nam je plaćeno”, ističe Beatrize koja ističe da joj je sudjelovanje u Erasmus+ i EVS programima bila najbolja odluka u životu. Mnogi nisu upoznati s tim da u Erasmus+ i EVS projektima ne moraju sudjelovati samo studenti. Projekti su dostupni svima između 17 i 30 godina, a važna je samo želja i volja da putujete.

Samo jednom u životu pruža vam se mogućnost da putem EVS programa provedete u jednoj državi dvanaest mjeseci potpuno besplatno

“Takva se prigoda treba pružiti svima”, ističe Gulsah koja je već jednom sudjelovala u Erasmus programu u sklopu kojeg je godinu dana provela u Njemačkoj nakon koje je došla u Hrvatsku. U nas volontira održavajući tečajeve salse, pišući projekte i održavajući prezentacije. Kaže da je prednost takvih razmjena to što, osim što upoznaš mnogo novih ljudi i novu kulturu, naučiš novi jezik te stekneš neka nova iskustva.

“Za ovakve programe ti praktički ne treba nikakvo iskustvo, ali se s njih vratiš obogaćen za nova znanja i vještine. Zato nisam željela raditi kao konobarica s diplomom menadžmenta u Španjolskoj, nego sam se odlučila za ovaj korak. To mi je bila najbolja odluka u životu!”, ponosno ističe Beatriz i dodaje da vas, ako se pokažete kao dobar radnik, mogu i zaposliti te je tako moguće ostvariti karijeru.

O uvjetima prijave Gulsah kaže da je najvažnije da vas na razmjenu prijavi jedna od neprofitnih organizacija mladih. Iz EU-ove Agencije za mobilnost i programe kažu da sudionici razmjene uz pomoć voditelja zajednički smišljaju i provode cjelokupni program, promoviraju svoj projekt i rezultate koje postignu.

Roberto Mesir, predsjednik Urbane mladeži, kaže da su putovanja važan dio učenja uz iskustvo, koja razvijaju karakter i šire horizonte. Ako ste zainteresirani za bilo koji od spomenutih načina besplatnih putovanja, možete se izravno obratiti nekoj od udruga mladih poput Urbane mladeži, možete posjetiti njihova predavanja ili internetske stranice na kojima su zapisi mnogih iskustava onih koji su već sudjelovali (uključujući i Beatrize te Gulsah) ili kontaktirati Eurodesk i ostale udruge za razmjenu, od kojih je jedna i Rotary Klub Zagreb.