Foto: Pixabay

Hrvatskom je fizikalnom društvu zbog prošlogodišnje pravomoćne odluke suda blokiran bankovni račun. Problemi su nastali kada je HFD 2010. godine održalo Međunarodnu fizičku olimpijadu. Tada se Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom obvezalo na plaćanje troškova smještaja i obroka za otprilike 500 sudionika. Unatoč dogovoru, došlo je do nesporazuma.

Blokirani račun, zaustavljeni projekti

“Nakon održane olimpijade, Studentski centar je tražio pokriće troškova, a Ministarstvo je kasnilo s plaćanjem. Nakon intervencije HFD-a pokrili su oko dvije trećine troška. Kako sljedeće godine nije bilo pomaka niti naznaka plaćanja, SC je tužio organizatora HFD za preostali iznos od oko 400.000 kuna”, objašnjava Milivoj Uroić iz Hrvatskog fizikalnog društva.

Uroić tvrdi da je sudski proces trajao devet godina te je kamata narasla 2,5 puta. Društvo, kako kaže Uroić, nema dovoljno sredstava za pokrivanje tog duga. Navodi da je promijenjen zakon kojim Ministarstvo financira udruge te da su iz MZO-a cijelo vrijeme tvrdili da će riješiti situaciju. Zbog kamate je trenutni dug oko milijun kuna.

“Početkom ovog mjeseca nam je blokiran račun i ovršeni su novci koji su se tu ‘zatekli’ zbog aktivnosti drugih projekata i članarina, nešto više od 250.000 kuna”, objašnjava Uroić.

Nadodaje da je glavni problem nemogućnost raspolaganja namjenskim računom. Time je onemogućeno održavanje bilo kakvog budućeg projekta, čije su financije strogo namjenske jer svaka uplata direktno ide u stečajnu masu, točnije vraćanje duga.

Ministarstvo tvrdi suprotno

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tvrde da su ispunili sve svoje preuzete troškove dogovora iz 2009. godine. Ističu da je ukupan iznos troškova iznosio 812.000 kuna.

“Prvom odlukom u ukupnom iznosu od 652.000 kuna Studentskom centru u Zagrebu doznačena su sredstva za sufinanciranje troškova sudjelovanja učenika i studenata na 41. olimpijadi iz fizike u Zagrebu”, tvrde iz ministarstva. Nadodaju da su obveze bile ispunjene kada su drugom odlukom od 160.000 kuna Hrvatskom fizikalnom društvu odobrena sredstva za sufinanciranje troškova sudjelovanja učenika i studenata na olimpijadi u Zagrebu.

Ukupan trošak bio je oko 1,2 milijuna kuna što znači da je Hrvatskom fizikalnom društvu ostao dug od 400.000 kuna koje nije moglo platiti.

“Nadali smo se da će se to riješiti nagodbom Ministarstva i SC-a, ali to se nažalost nije dogodilo. Svi se boje da nam ne ‘pogoduju’, a kao rezultat mi smo u blokadi radi nečega što se ministarstvo obavezalo pokriti”, tvrdi Uroić. Navodi da je ovu situaciju vrlo teško objasniti Europskom fizikalnom društvu ili organizatorima olimpijade jer im nije jasno kakav je to državni sustav u kojem je ovakva situacija moguća.