FOTO: TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

Društveno korisno učenje odgovor je na nešto što su nam poručili sami studenti, posebno studenti politologije, koji su u nekim anketama rekli da im se čini da studij nema dovoljno dodirnih točaka s onim što zovemo svijet života – rekao nam je prof. dr. sc. Berto Šalaj. Na njegovu se predmetu Politička socijalizacija i političko obrazovanje i ove godine provodi GONG-ov program Društveno korisnog učenja, u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i Hrvatskim novinarskim društvom u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Velik interes

Već drugu godinu program DKU provodi se tako da studenti pripremaju radionice koje, nakon što održe pred kolegama s fakulteta, održavaju i u školama s kojim se dogovaraju za temu, ovisno o sadržaju koji smatraju najprikladnijim.

“Najčešće su nam teme vezane za demokraciju, građansku participaciju, posebno kada su u pitanju mladi i njihovo sudjelovanje u društvu, teme vezane uz medijsku pismenost te o Europskoj uniji”, rekla nam je voditeljica edukacijskih programa, prof. socijalna pedagoginja Martina Horvat iz GONG-a, koja pomaže studentima da što bolje pripreme radionicu. Radionice vode u parovima, a ove je godine riječ o grupi od 18 studenata.

Škole su, naime, dosta zainteresirane, potvrdila nam je Horvat i objasnila kako su prošle godine išli i u škole izvan Zagreba, kao što su one u Puli i Daruvaru, dok se ove godine više drže područja grada Zagreba i njegove bliže okolice. Osim strukovnih, posjetit će i nekoliko gimnazija koje su već izrazile interes.

‘Projekt DKU pokušaj je da u različitim segmentima, od istraživačkog novinarstva i javnih politika pa do građanskog odgoja i obrazovanja, damo osjećaj studentima što oni to mogu raditi kada sutra završe fakultet’, istaknuo je Šalaj

Od početka semestra studenti su se pripremali za radionice koje su se “intenzivirale prije odlaska u škole”, ispričala nam je Horvat, i dodala kako bi ih studenti izveli nekoliko puta prije odlaska u škole. Najveći izazov predstavlja suradnja unutar grupe i prilagodba razredu koji će dobiti. No niti tamo nisu prepušteni sami sebi, nego uz stručno mentorstvo i podršku pokazuju što su sve uz njih pripremili.

Doprinos za društvo

“Zanimljivo je da prošle godine nije bilo potrebe za našom intervencijom, sve su odradili sami, vrlo korektno, čak i kad su se pojavili neki tehnički problemi, kad, na primjer, nema interneta, uvijek napravimo neku dodatnu varijantu”, objasnila je Horvat. Neiskustvo u prezentiranju, smatra, nije problem, upravo suprotno. To samo stvara dodatni prostor za učenje i napredak studenata. Profesor Šalaj smatra kako je upravo to važno kako bi uvidjeli mogućnosti nakon što završe svoje fakultetsko obrazovanje.

“Na fakultetu dobivaju korisna znanja, ali nemaju osjećaj da nešto mogu praktično raditi s tim znanjima. Projekt DKU pokušaj je da u različitim segmentima, od istraživačkog novinarstva i javnih politika pa do građanskog odgoja i obrazovanja, damo osjećaj studentima što oni to mogu raditi kada sutra završe fakultet”, istaknuo je Šalaj. Priznao je da je tim projektom zadovoljan on, ali i studenti.

“Ovo je zapravo pokušaj povezivanja onoga što se uči na fakultetu s onim što se događa u stvarnoj zajednici, i zasad, nakon ove druge generacije imam osjećaj da je najviše studenata zadovoljno s mogućnošću da već tijekom studija osjete da nešto mogu sa svojim znanjima korisno pridonositi društvu”, zaključio je.