Foto: Matea Petrović/Global

Domove za nezbrinutu djecu svake godine napusti prosječno 60 punoljetnih osoba koje nakon “proslave” 18 rođendana praktički ostaju prepuštene same sebi, bez krova nad glavom. Onima koji se odluče na visoko obrazovanje boravak se produljuje na određeno vrijeme. Pomažu im i razne udruge te je tako Rotary klub Zagreb Kaptol humanitarnom akcijom Korak u život dodijelio stipendiju u iznosu od 1600 kuna 19 studenata.

Ne izostaje ni diskriminacija

Rotary klub Zagreb Kaptol od 2008. stipendira mlade koji nakon završetka srednje škole moraju napustiti domove za nezbrinutu djecu, a akcija Korak u život dosad je osigurala više od 220 stipendija onima s najboljim školskim uspjehom.

‘Kad sam izašla iz doma, bila sam pod velikim stresom, nisam znala kamo idem, kako ću plaćati stan, režije’, kaže Kristina, bivša korisnica Caritasova doma Emaus

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar kaže pak da je u Hrvatskoj u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi gotovo 800 djece i mladih. Mladima koji se odluče na studiranje produljuje se vrijeme dopuštenog boravka do 21 godine, ali to im i nije od veće pomoći jer je fakultet nemoguće završiti u tom roku. Naime, student koji diplomira na vrijeme, bez ponovnog upisivanja godina, ima prosječno 24 godine. Iz Caritasa kažu da su djeca nakon toga prepuštena ulici, sebi, snalaženju kako znaju i umiju. Lončar je dodala i da se korisnici često vraćaju u Caritas kao beskućnici, trudnice i žrtve nasilja.

“Kad sam ja izašla iz doma, bila sam pod velikim stresom, nisam znala kamo idem, kako ću plaćati stan, režije. Svaki dan sam dolazila u Caritas na tri, četiri sata i obraćala se odgojiteljima”, kaže Kristina, bivša korisnica Caritasova doma Emaus. U domu je sobu dijelila s još dvije osobe što je često izazivalo smetnje u učenju jer nisu mogle učiti sve tri u isto vrijeme pa su se raspoređivale.

Danas Kristina studira religijsku pedagogiju i katehetiku na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Ističe da su drugi korisnici doma s kojima je živjela imali drugi prioritet, zaposliti se. Kristina se susrela i s diskriminacijom te kaže da je ljudi ponekad smatraju problematičnom kada doznaju da je živjela u domu.

Problem mladih koji nakon punoljetnosti ostaju bez krova nad glavom uskoro bi mogao biti riješen za neke od njih. Caritasovom akcijom Da život imaju dosad je prikupljeno 7,1 milijuna kuna, a potrebno je još 1,6 milijuna da bi se osigurala ustanova u kojoj bi mladi mogli ostati i nakon navršene 21. godine života. Na osiguran smještaj imat će pravo bez obzira na vjeru i ustanovu u kojoj su prije bili.

Akcija do kraja godine

Kristina je oduševljena humanitarnom akcijom i smatra da će ova stambena zajednica pomoći svim mladima da se u godinu ili dvije pripreme za samostalan život. Akcija traje do kraja ove godine, a pomoći se može uplatom putem interneta na službenim stranicama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije ili pozivom na broj 060 90001.

Ovom akcijom smještaj na adresi Selska 165 u Zagrebu pronaći će 31 korisnik koji će imati pravo na boravak u kući do dvije godine. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku djecu bez roditelja ili djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi te mlađe punoljetne osobe smatra posebno ranjivom skupinom. Pružaju im pravo na naknadu za redovito studiranje u iznosu od 2000 kuna te financijsku pomoć u suradnji s drugim organizacijama i/ili udrugama.