Foto: Pixabay

U želji da proslave važnost mentalnog zdravlja i umanje opću paniku oko koronavirusa, srednjoškolci i studenti iz cijele Hrvatske pokrenuli su internet obrazac za pisanje zahvalnica pružateljima zdravstvenih usluga diljem Hrvatske i Italije, koji žrtvuju svoju sigurnost u svrhu obrane svijeta od koronavirusa.

Na razvoju formulara radi tim srednjoškolaca i studenata iz cijele Hrvatske, koji su posvećeni promicanju javnog obrazovanja o neuroznanosti i prevenciji stigmatizacije mentalnog zdravlja. Trenutno djeluju samostalno, nemaju profesora ili mentora koji koordinira njihove akcije, ali su mnogi članovi stariji od 18 godina pa su u mogućnosti pomoći oko koordinacije projekta s institucijama, ukoliko to bude potrebno, ističe Petra Dujmić, 17-godišnjakinja s adresom u Bostonu koja se nada da će od jeseni biti studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Ideju za stvaranje formulara dobili su nakon zatvaranja škola i fakulteta zbog pandemije jer su se, prelistavajući društvene mreže, stalno susretali s depresivnim naslovima novinskih članaka.

“Dobili smo ideju – možda bismo, samo možda, mogli pomoći pretvaranju panike u otpornost”, kaže Petra i dodaje da se formular odnosi na liječnike i medicinske sestre, profesionalce za mentalno zdravlje, kao i bolničke tajnike i sve ostale koji se nalaze na prvom planu bojišnice protiv pandemije, kako bi zaštitili sigurnost globalne zajednice.

Trenutno su zaprimili 90 zahvala, a otprilike je isti broj na engleskom i hrvatskom jeziku, dok je njih nekoliko napisano na talijanskom. Zahvalnice će poslati predstavniku za odnose s javnošću i komunikaciju s medijima pojedine bolnice ili direktorima bolnica, a zatim će oni poruke proslijediti osoblju u bolnici, objašnjava Petra.

“Ako iz nekog razloga ne uspijemo stupiti u kontakt s predstavnikom ili direktorom bolnice, onda planiramo kontaktirati javnozdravstvenu organizaciju poput Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo i zatražiti pomoć”, nadodaje Petra ideju za plan B.

“Nadam se da će pružatelji zdravstvenih usluga otvoriti zahvalnice i konačno se osjećati cijenjenim zbog svog hrabrog svakodnevnog rada, posebno u ovako zastrašujućim vremenima”, zaključuje Petra.

Obrazac za zahvalicu možete naći klikom na stranicu.