Foto: Neva Žganec/Global

Kumica na Dolcu, svjetla Adventskog sajma, vječna skela na katedrali i fontane. To su samo neke živopisne slike koje prolete mislima kad netko kaže – Zagreb. Što o gradu danas misle mladi? Petero studenata Sveučilišta u Zagrebu podijelilo je svoje odgovore.

Promet ne funkcionira

“Manje bi mi vremena trebalo da autom dođem do Ljubljane nego u istočni dio grada”, kaže Tea Pavić, studentica Grafičkog fakulteta. Tea živi u Gajnicama i objašnjava da je promet vrlo često dovodi u nezahvalne okolnosti.

“Jednom sam pala predmet na fakultetu zbog kašnjenja na vježbe jer mi je nekoliko puta trebalo i po dva sata do fakulteta”, kaže Tea i dodaje da nisu samo dnevne linije problem. Tvrdi da i nakon izlaska obično prespava kod prijateljice u Centru jer autobusa do kuće nema, a taksi je preskup. Tea ističe da joj nedostupnost linija nije posebno smetala dok nije iskusila kako promet funkcionira u drugim europskim gradovima. Za primjer daje Berlin u kojem noćne linije voze svakih 15 minuta.

“Vjerujem da bi u Zagrebu trebalo poraditi na tome, kao i na postavljanju novih biciklističkih staza”, poručuje. Mateja Džinić s Filozofskog fakulteta tvrdi da joj u gradu nedostaje priroda na koju je navikla.

“Ima nekoliko mjesta na koje možeš svratiti u prirodu, na primjer u Maksimir, ali dosta su mi udaljena”, objašnjava. Matea nije rođena Zagrepčanka, za sebe kaže da se u Zagrebu nikad nije udomaćila, a studirati je došla “s mora”. Smatra da je razlika u kvaliteti zraka osjetna jer je navikla na ljepši zrak i bolju klimu. Ipak, tvrdi da su neki sadržaji dostupniji nego u drugim sredinama.

“Zdravstvena skrb u Zagrebu bolja je nego u manjim gradovima pa ne moram dugo čekati na pretrage”, poručuje.

Grad ima svoj šarm

S njom se slaže i Mila Čerkić sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koja smatra da je Zagreb najbolja početna pozicija za ulazak mladih u poslovni svijet.

“Studenti nakon fakulteta imaju više karijernih prigoda jer su u središtu tržišta rada te nije teško naći posao kao u nekim manjim gradovima”, kaže Mila. Dodaje da je Zagreb sjajan za mlade poduzetnike. Dostupnost sadržaja u odnosu prema ostatku Hrvatske vidi i Tea, koja smatra da život u Zagrebu pruža mnogo mogućnosti koje se ne mogu dobiti na selu, a pogotovo ako osoba želi raditi na sebi. Ističe i postojanje raznih sadržaja, od sportova do edukacija i tečajeva.

Foto: Neva Žganec/Global

Sugovornice se slažu i da je prije pandemije Zagreb imao šarolik noćni život, gdje se moglo naći ponešto za svačiji ukus. Ipak, stanje je trenutačno drukčije.

“Zagreb je nažalost, nakon potresa i pandemije, postao podosta sumorno i čudno mjesto“, smatra Tea. Za dvojicu ponosnih Zagrepčana, Karla Šironju s Fakulteta političkih znanosti i Ivana Keču s Tehničkog veleučilišta, Grad je prije svega šarmantno mjesto za život.

Poseban tempo metropole

“Nema mi boljeg osjećaja od vraćanja kući s faksa i gužve na Aveniji Dubrovnik dok mi u autu svira Ritam grada”, poručuje Karlo, ističući da voli sve u Zagrebu, a najdraže mu je “otići na kvart s kompićima i pogledati Dinamo ili Ligu prvaka”.

Slaže se i Ivan, koji kaže da voli zagrebački tempo i njegovu noćnu tišinu te zvukove tramvajskih šina.

“Tu sam rođen i poznajem svaki kutak Zagreba. Jednostavno volim osjećaj koji on pruža“, kaže Ivan. Za njega je Zagreb primjer velegrada.

Kako bi opisali Zagreb u tri riječi

Tea Pavić
– mogućnosti, potres, ZET

Mila Čerkić
– uspjeh, suvremenost, kultura

Matea Džinić
– bogat, bučan, užurban

Ivan Keča
– misteriozan, ambiciozan, bogat

Karlo Šironja
– purgeri, Dinamo, kaj