Foto: Pixabay

Kada se spominje posao iz snova, posebice u mlađih generacija, mnogima na pamet padne moderno zanimanje – influencer. Svaki utjecajnik reći će da je njegov posao važan, jednako kao i sva ostala zanimanja, te da on ili ona zapravo obavlja zadatke koji u velikim tvrtkama radi više ljudi. Stvarnost je da mnogi od njih otvaraju obrte za promidžbu, redovito plaćaju poreze, a ipak, zanimanje influencera, utjecajnika, u Hrvatskoj nije definirano.

Birokracija ne prati trend

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) primarna je državna institucija na hrvatskom tržištu rada kojom prolaze mnoge nezaposlene osobe koje za prijavu u evidenciju trebaju upisati zanimanje, ali na brojnima formularima koji se moraju ispuniti, zanimanje influencera i rad na društvenim mrežama ne može biti opcija.

“Zanimanje, baš kao i djelatnost influencera nisu registrirani u nacionalnim klasifikacijama tako da u evidenciji Zavoda nema osoba koje u tom zanimanju žele raditi”, poručili su iz HZZ-a, ali i napomenuli da u poslovima poput influencera nema klasične ponude i potražnje za radnicima.

Ne postoji djelatnost koja bi se mogla smatrati “obrt za influencere“, nego su oni registrirani za različite djelatnosti, kao što su promidžba, reklame i propaganda.

Jedna od uspješnih hrvatskih influencerica, koja je u svrhu svog posla odlučila otvoriti tvrtku, je Matea Miljan Rafaj, modna blogerica i vlasnica poduzeća CARPE VIAM d.o.o.

“Tvrtku sam pokrenula prije pet godina kada mi ni na kraj pameti nije bilo da će jedan od izvora prihoda biti promoviranje proizvoda putem društvenih mreža”, izjavila je Matea. Dodala je da je uz otvorenu tvrtku ili obrt ovaj posao lakše voditi jer je proces izdavanja računa i naplate lakši za praćenje, ali i poslovni klijenti takve influencere shvaćaju ozbiljnije.

Matea nije imala prepreka pri otvaranju tvrtke, a u procesu je njoj i njezinoj kolegici pomogla knjigovotkinja. Jedina je dvojba bila treba li otvoriti obrt ili društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.).

Sve crno na bijelom

“Odluka bi i danas bila potpuno ista. Ipak, istina je da odmora od društvenih mreža uglavnom nema”, istaknula je Matea kojoj ovo nije primarni posao, ali je potvrdila da publika traži angažman na društvenim mrežama u svakom trenutku.

S njome se slaže i Jelena Marinović koja na Instagramu ima gotovo 60.000 pratitelja.

“Nerijetko radim i vikendima, praznicima, na godišnjem odmoru, ali smatram da influencer može odbiti pojedine suradnje i uzeti godišnji odmor od nekoliko dana”, kazala je Jelena i napomenula da tada pada zarada, a publika gubi naviku posjećivanja pojedinog profila.

Ona je obrt za svoj posao otvorila prije dvije godine, a prije toga radila je preko autorskog ugovora.

“Sve je bilo crno na bijelo, ali obrt sam otvorila jer su troškovi za mog klijenta preko autorskog ugovora mnogo veći. Na cijenu mog honorara, klijent je morao plaćati još oko 30 posto državi”, ustvrdila je Jelena.

Ona ima paušalni obrt pa su stoga neto i bruto cijena jednake.

“Samim time sam konkurentnija od osobe koja nema obrt, a odlučila sam se na taj korak jer su mi prihodi od influencerskog marketinga znatno viši nego na primarnom poslu”, rekla je Jelena koja je magistrirala ekonomiju i radi u malom poduzeću što joj daje dodatnu sigurnost jer je, kako je objasnila, “kod posla influencera mnogo toga nepredvidljivo i neizvjesno”.

‘Ne mogu predaleko planirati, ali podržavam sve kolege koji više nemaju status studenata i krenuli su u poduzetničke vode’, kazala je Anđela Rončević

Uz to što je studentica novinarstva, Anđela Rončević je i vrlo uspješna influencerica.

“Raspored na Fakultetu mi daje dovoljno slobodnog vremena da mogu graditi i influencersku karijeru, a uz to se i obrazovati”, rekla je Anđela kojoj se sviđa što joj je fakultet usko povezan za posao koji obavlja na Instagramu te joj to daje dodatnu motivaciju.

Prednost studentskog života

Kada završi studij, Anđela će razmisliti o otvaranju vlastitog obrta, a sada koristi prednosti studentskog života i rada.

“Ne mogu predaleko planirati, ali podržavam sve kolege koji više nemaju status studenata i krenuli su u poduzetničke vode”, kazala je Anđela te dodala da sve ovisi i o tome kakvo će biti stanje na tržištu. Anđela ponekad od ranog jutra do kasnih sati radi nešto za Instagram, ali to joj ne smeta i ne žali se.

View this post on Instagram

It’s all about #houndstooth 🖤

A post shared by Andela Roncevic (@andelaroncevic) on

“To je posao u kojem moraš biti stalno dostupan, ali možeš si dopustiti i predah kada ti to odgovara. Volim putovati i sviđa mi se što svoj posao mogu nositi svagdje sa sobom”, poručila je Anđela.

Sve tri influencerice složile su se da je njihov posao donio novu mogućnost zarade te da je normalno da se posao premješta s jedne platforme na drugu, ali i da su neki tradicionalni poslovi nestali ili doživjeli pad poslovanja.

“Kada osoba privređuje za sebe te uplaćuje porez u državni proračun, taj posao i osobu trebalo bi podržavati“, poručila je Jelena.

I Influenceri podmiruju porez

Iz Porezne uprave kazali su da se porezni obveznici koji počinju obavljati samostalnu djelatnost trebaju u roku osam dana od dana početka obavljanja djelatnosti, odnosno od dana početka ostvarivanja dohotka, prijaviti Poreznoj upravi.
‘Sukladno registraciji, bez obzira na način oporezivanja, obvezni su u zakonskim rokovima dostavljati propisana izvješća i podmirivati tekuća zaduženja’, pojasnili su iz Porezne uprave te su dodali da se protiv onih koji ih nisu prijavili provodi postupak poreznog nadzora.
Iz Porezne uprave su kazali i da redovno provode provjere pružanja usluga i prodaje robe putem internetskih stranica i društvenih mreža za sve porezne obveznike, uključujući i influencere, primjenom suvremenih metoda i tehnika te praćenjem trendova.