Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Cilj je naše slikovnice da djecu učimo ljubavi i prihvaćanju, različitosti i poštovanju prema svim obiteljima, komentira koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović slikovnicu “Moja dugina obitelj”, koja se nedavno pojavila i izazvala veliku pozornost javnosti. Na prvi se pogled ne razlikuje od ostalih slikovnica jer sadrži ilustracije duge, prirode, nasmijane djece i roditelja.

No ono što je pak čini drukčijom jest to da je prva slikovnica u Hrvatskoj o obiteljima istospolnih roditelja. Roditelji ovdje nisu “mama i tata”, nego “mama i mama” te “tata i tata”. Udruga U ime obitelji smatra da ta slikovnica ne može pridonijeti razvoju tolerancije i poštivanju različitosti nametanjem ideoloških struktura.

“U slučaju te slikovnice nije riječ o poštivanju različitosti nego o nametanju ideologije i pokušaju preodgoja djece”, smatra članica U ime obitelji Blanka Magdić.

Oprečna mišljenja

Želja da se izradi slikovnica nastala je kada su članovi udruge Dugina obitelj shvatili da slikovnica koja bi govorila samo o duginim obiteljima u Hrvatskoj ne postoji, iako imaju one u kojima se “dugine obitelji” spominju usputno. Tada su razmišljali o prijevodu nekog stranog izdanja slikovnice iz SAD-a ili Njemačke, ali na kraju su odlučili djeci ponuditi slikovnicu koju su samostalno izradili. Ta slikovnica prikazuje život dvoje djece s istospolnim roditeljima. Ta djeca izgledaju sretno i veselo i niti u jednoj rečenici ne spominju se vulgarizmi niti se potiče na govor mržnje.

Sama želja za izradom slikovnice nastala je kada su članovi udruge Dugine obitelji shvatili da slikovnica koja bi govorila samo o duginim obiteljima u Hrvatskoj ne postoji

Ipak, ona je nedavno potaknula organizatore dječjeg karnevala u Kaštelima da pokažu svoj stav o njoj pred mnoštvom djece tako što su je spalili. Na karnevalima je dobro poznat običaj spaljivanja lutke, tj. “fašnika”, koji je kriv za sve loše što se dogodilo u prošloj godini, ali pitanje je kakva se poruka šalje najmlađima ovim činom.

“Nikako ne podržavam spaljivanje slikovnice, ne smatram je uvredljivom niti neprimjerenom jer svatko ima pravo na slobodu izražavanja. Smatram da je takvo ponašanje neprimjereno za društvo koje želi napredovati i krenuti dalje”, govori student Kineziološkog fakulteta Lovro Kočila.

S istog fakulteta od drugog studenta dolazi oprečno mišljenje. Student Ilija Krčalić smatra da je ideja da se slikovnicu podijeli u vrtiće apsurdna.

Prvotna ideja bila je podijeliti 500 besplatnih primjeraka slikovnice prijateljima, obitelji i nekolicini zainteresiranih, kaže koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović

“O toj slikovnici imam mišljenje koje glasi ovako – LGBT zajednica nema se pravo upletati u odgoj ‘naše’ djece, svojoj djeci neka govore što žele. Neka normalnoj populaciji ne nameću svoje morbidne ideje”, misli Ilija.

Bez mržnje i nasilja

Studentica Monika Martinović smatra čin spaljivanja primitivnim i da su oni koji se ne slažu s onim što ona predstavlja to mogli pokazati na mirniji način. Isto smatra studentica Ekonomskog fakulteta Katarina Lukač.

“Osobno, smatram da je ta sama slikovnica bila sasvim u redu, pogotovo zato da se djecu od malena uči da različtost treba prihvaćati, a ne usađivati mržnju s kojom će i nastaviti odrastati. Međutim, za konzervativnu državu poput Hrvatske ovakva primitivna reakcija nije me, nažalost, nimalo začudila”, govori ona. Daniel Martinović smatra da je bilo tužno i zabrinjavajuće gledati snimke paljenja zastave duginih boja s natpisima “mama i mama” i “tata i tata”.

‘U slučaju te slikovnice ne radi se o poštivanju različitosti nego o nametanju ideologije i pokušaju preodgoja djece’, smatra članica udruge U ime obitelji Blanka Magdić

“Nastavit ćemo učiti djecu ljubavi i prihvaćanju, a ne mržnji i nasilju. Također, vrlo rado ćemo organizirati predstavljanje slikovnice i razgovor o njoj svima zainteresiranima. Nadamo se uskoro dogovoriti prezentaciju u Splitu i da će svi koji žele doznati više o slikovnici i ‘duginim obiteljima’ u Hrvatskoj biti na prezentaciji te da ćemo tako svi zajedno ukloniti predrasude za koje nam se čini da su i dalje, nažalost, prisutne u našem društvu”, govori on.

Predrasude je prema slikovnici osim organizatora karnevala pokazalo i 17.000 građana.

Peticija protiv slikovnice

“Od javnosti i roditelja slikovnica je dobila više negativnih reakcija nego što je broj podijeljenih besplatnih primjeraka – u samo nekoliko dana više od 17.000 građana je putem peticije izrazilo neslaganje sa sadržajem slikovnice i uvođenjem materijala koji promiču homoseksualni stil života u škole”, govori Magdić iz U ime obitelji.

S njom se ne slaže Martinović koji kaže da je prvotna ideja bila podijeliti 500 besplatnih primjeraka slikovnice prijateljima, obitelji i nekolicini zainteresiranih, ali ih je pozitivno zaprepastilo ono što je uslijedilo jer je i prije predstavljanja slikovnice javnosti uslijedio upit za svih 500 primjeraka.

“Drago nam je bilo vidjeti da su neki predstavnici ministarstva pozitivno komentirali slikovnicu, kao i još neke javne osobe ili dužnosnici. Upiti za slikovnicu dolaze nam s raznih strana, od osoba koje rade u vrtićima, školskim knjižnicama, gradskim knjižnicama, osobe koje rade u dječjim bolnicama”, govori Martinović.