Foto: Pixabay

Na prvi su pogled Matej i Ivana običan mladi zaljubljeni par, ali njihova se veza u današnje vrijeme može smatrati u najmanju ruku neobičnom jer žive u predbračnoj čistoći već šest godina. Štoviše, iako je to jedna od premisa koju propagira dominantna religija u našem društvu, i većina deklariranih vjernika ne bi se mogla pohvaliti životom bez seksa prije braka.

“Neću reći da ni u jednom trenutku u naših šest i pol godina veze nisam htio s njom spavati, da nisam imao tu potrebu, ne bih imao što raditi s njom u vezi”, govori Matej i dodaje kako su se često zatekli i priznali si da bi spavali jedno s drugim da mogu, ali svaki put prije nego što dođe do toga, netko stane. “Zaustaviš sam sebe jer si nešto obećao samom sebi i da to pregazim u tri sekunde – ne ide”, pojašnjava Ivana.

Graniči s neprirodnim

Do odluke o životu u predbračnoj čistoći došli su na temelju tradicionalnog odgoja u obitelji pa priznaju kako je to bila vjerski motivirana odluka. Vjerski se smatra da spolni čin svoju puninu dobiva u braku i bilo kakvo miješanje u taj čin prije bi uzrokovalo svojevrsne rane jer dio sebe predaješ nekoj osobi koja u tom trenutku možda nije spremna i ne zaslužuje.

Seks je za njih vrhunac veze i tog zajedništva te cilj prema kojem idu. Može se činiti kako je to samo odluka o nestupanju u seksualne odnose prije braka iz nekog naučenog obrasca koji propisuje vjera, ali to je ipak, kako kažu, mnogo više.

Student Karlo, s druge strane, misli drukčije i smatra kako vjera nema veze, barem ne bi trebala imati, s našim odnosima, pogotovo seksualnim.

“Radit ću što god hoću, a ne što mi Crkva nalaže s pravilima iz srednjeg vijeka”, pojašnjava.

Međutim, Sanja i Marko Dugandžić, koji su svoju predbračnu čistoću nakon godinu dana veze okrunili bračnim zavjetima, svoju povezanost duguju upravo ovakvom načinu života.

Sanja i Marko Dugandžić (Foto: Tea Pejić)

“To je odluka da svoju vezu, odnosno našu ljubav uzdignemo na mnogo višu razinu i zapravo je međusobno doživimo mnogo ljepše i dublje. Mislimo da je važno istaknuti da to nije veza bez nježnosti i bez ikakvog tjelesnog iskazivanja ljubavi, kao ni potiskivanje niti negiranje naše seksualnosti”, kažu.

Predbračna čistoća u svijetu

Predbračna čistoća je najprihvatljivija u jugoistočnoj Aziji, a najmanje u zapadnoj Europi. Čak 88 posto stanovnika zapadne Europe smatra da je seks prije braka prihvatljiv ili da uopće nije pitanje morala. S druge strane, njihovo mišljenje dijeli samo 12 posto stanovnika jugoistočne Azije.

Upoznali su se na molitvenim zajednicama, baš poput Ivane i Mateja koji priznaju kako biti u čistoći nije nimalo lako jer je, kako kažu, to nešto što graniči s neprirodnim, a protiv svojih se nagona jako teško boriti. Unatoč težini takvog načina života, oboje smatra da je vrijedno čekati, neko vrijeme reći ne za nešto što će im u braku danas-sutra donijeti jedno posebno zajedništvo koje bi se uništilo da sada spavaju zajedno. Oslanjati se samo na savjest, ističu, jako je teško.

Što će nam brak?

“Nas je spasio razgovor, uvjeravanja plus postupci koji su slijedili iza tih izjava kako pokazati nekom da ga voliš bez fizičkog kontakta. Ako ti imaš problem sa mnom, reci mi što da napravim da ti pokažem da mi je stalo do tebe, da želim napraviti sve da popravim sve što na meni ne valja i time budem bolji za tebe”, otkriva Matej. Kažu, danas je jako teško biti iskren i reći nekome u lice što misliš jer se onaj drugi uglavnom naljuti i ode, a upravo tu vide velik problem – danas nam nedostaje malo žrtve, žrtve za ljubav. Spavanje s nekim davanje je punog sebe, a spavanje prije braka smatraju sebičnim zadovoljavanjem svojih potreba za seksualnim uzbuđenjem, dok je u braku to drukčije.

‘Radit ću što god hoću, a ne što mi Crkva nalaže s pravilima iz srednjeg vijeka’, kaže Karlo koji zastupa suprotan stav

“Problem je danas što se bit seksa razdvaja. Ne možeš odvojiti seks od stvaranja novog života, i nije u redu. Problem je što se to dvoje odvaja, kao u onoj pjesmi ‘Možeš imat moje tijelo, ali dušu ne’. To se ne odvaja, ti daješ dio sebe u svakom trenutku”, ističe Matej i dodaje kako brak nema smisla ako odvojimo to dvoje jer tako jednostavno nemamo potrebu uopće ući u brak, i to nam stvori pritisak tko će biti s kim do kraja života.

Kada jednom uđeš u tako prisne odnose, upozoravaju, jedino o čemu razmišljaš jest to kako da se opet nađeš u tome, čime se odvajaš i ne upoznaš toliko dobro drugu osobu budući da je gledaš kao objekt.

Objektivizacija žena

“Danas je objektivizacija žena u porastu zbog pornografije. Imaš sliku idealne žene koja će ti u svakom trenutku doći i raditi što god ti poželiš, a jednom kada uđeš u taj svijet, na ulici samo gledaš koja je osoba dobra za to i samo skeniraš”, ističe Matej. Nakon jednog poljupca nešto takvo nam postane normalno, čak i premalo. Ne dođe li do poljupca sljedeći put, dolazi do razmišljanja tko je kriv, a tu sve staje. Par otkriva da su se jednom čak prestali uopće ljubiti kako ne bi došlo do nečeg više od poljupca.

“Poljubiš se prvi put, drugi put, treći put već ne znaš gdje ćeš s rukama i samo poljubac te nakon nekog vremena ne uzbuđuje više i onda moraš ići dalje”, objašnjavaju. Marko Dugandžić priznaje kako je muškarcima u naravi više izražen fizički aspekt muško-ženskog odnosa i ako ‘dobiju’ najprije taj dio, ostali aspekti odnosa ih uopće ili jako malo zanimaju. Sve četvero se iskreno nasmijalo na pitanje o (ne)kompatibilnosti u seksu i strahu od toga prije braka.

“Mislim da će se na to nasmijati svaki par koji je hodao čisto prije braka, jer ako ste toliko radili na svom odnosu, svojoj povezanosti i ljubavi, vaš odnos koji iz toga proizlazi u bračnom sjedinjenju još će više zasjati”, napominje Sanja.