Foto: Pixabay

Međunarodni praznik rada, kolokvijalno poznat kao Prvi maj, obilježava se svake godine kao spomen na radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Kasnije je odlučeno da će se svake godine na taj dan održavati prosvjedi radnika kao simbol zajedništva i solidarnosti. Danas on predstavlja dan odmora i druženja uz roštilj ili pak grah.

Novi običaji

Ove će se godine Praznik rada provesti znatno drukčije, uz mjere fizičke distance i zaštitne maske. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, naglasio je da se ne smije zaboraviti na mjere zaštite od koronavirusa da bismo nastavili silazni trend broja zaraženih.

“Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno”, izjavio je Capak za Dnevnik RTL televizije.

Pojedine studente Fakulteta političkih znanosti trenutna situacija nije spriječila da nastave tradiciju prvomajskog roštiljanja.

“S bratom ću pripremiti roštilj u dvorištu za cijelu obitelj, a popodne ću provesti u igri s nećakinjama. Navečer ću se vjerojatno čuti s prijateljima, kao što i običavamo imati e-druženja srijedom i petkom”, opisao je svoj plan Bruno De Zan, student druge godine politologije.

Nikola Anić, student prve godine politologije, pokušat će dobiti propusnicu da bi Praznik rada mogao provesti u Zadru.

“Ako dobijemo propusnice, prijatelj i ja idemo do Zadra malo roštiljati i družiti se, a ako ne budemo te sreće, onda ću Prvi maj provesti u krugu obitelji”, rekao je Nikola.

Za Reu Andrijašević, studenticu druge godine politologije, preventivne mjere zaštite su ipak bitnije od roštiljanja.

“Ove godine ću Prvi maj provesti u stanu jer se i dalje pazim zbog korone, a i ne preporučuju se okupljanja puno ljudi. Umjesto roštilja u prirodi, naći ću se s prijateljima na virtualnom roštilju”, odlučila je Rea.

Stiže i kiša

Kako će ovaj dan provesti zaposleni, dočarao je Nikola Peruničić, informatičar po struci, kojeg koronavirus neće spriječiti u održavanju dugogodišnjeg običaja.

“Roštiljat ću sa svojim prijateljima u vrtu. Tradicionalno roštiljamo za Prvi maj već 11 godina. Još nije na UNESCO-voj listi kulturne baštine, ali se razmišljamo prijaviti. Znam za barem jedan brak i dijete koji su proizašli iz tih naših roštiljanja, a imat ćemo i tablu ‘misa u tijeku’ ako bi nam netko prigovorio što nas je više od pet”, kroz šalu je izjavio Nikola.

Sudeći po najavljivanoj vremenskoj prognozi, osim korone, ovogodišnje roštiljanje bi mogla spriječiti i kiša, što bi mogao biti dodatni razlog da se ipak ostane doma.