Foto: Pixabay

Na Međunarodni dan borbe protiv droga psihijatar na zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče, Ivan Čelić upozorio je da se u Zagrebu dnevno potroši 395,6 miligrama kokaina na 1000 stanovnika, prenosi Hina. Ta brojka je, u odnosu na prije pet godina, tri puta veća.

Procjenjuje se da je oko 96 milijuna stanovnika Europske unije u dobi od 15 do 64 godine tijekom života probalo neku od nezakonitih droga, a godišnje 1,2 milijuna osoba iz država članica Europske unije započinje tretman ovisnosti. Prema podacima Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) iz 2019. godine najčešće korištena droga u Hrvatskoj je kanabis, a odmah iza njega su kokain, amfetamini, heroin i MDMA. Kanabis je u dobi od 15 do 34 godine u Hrvatskoj probalo 33 posto osoba, a 18 posto njih u zadnjih godinu dana, objavila je Hina. Pri tome je broj muškaraca dva puta veći od broja žena.

Prva iskustva mladih

Sve više mladih koristi neke vrste narkotika. Neki od razloga su znatiželja, želja da se osjećaju bolje i potreba za prihvaćanjem. Također, nabava droge s godinama je postala još jednostavnija. Studentice Katarina i Marija koristile su neke od njih, a svoje su iskustvo podijelile s nama. Katarina je drogu prvi put probala sa 17 godina.

“Poznavala sam neke ljude koji se drogiraju rekreativno i zanimalo me je kakav je osjećaj. Jako mi se svidjelo pa sam tako ušla u taj svijet elektronske glazbe i partyja”, rekla je Katarina. Dodala je da je tako upoznala puno novih ljudi s kojima se krenula družiti i nastavila rekreativno uzimati supstance.

I Marija navodi znatiželju kao razlog zbog kojeg je prvi put odlučila probati drogu.

“Nitko me nije nagovorio na to, to mi se činilo kao nešto cool i mislila sam da ću preko toga riješiti neke svoje probleme, što se naravno nije dogodilo”, priznala je Marija.

Foto: Pexels

Nikad lakša dostupnost

Na pitanje je li lako doći do droga obje sugovornice složile su se da je to danas iznimno lako.

“Mislim da je zabrinjavajuće jednostavno doći do droga, a cijene ovise o tome što se i od koga se nabavlja”, pojasnila je Marija. Dok Katarina najčešće uzima speed i ecstasy, Marija više konzumira marihuanu, ali navodi da više ni to ne prakticira tako često.

“Zapalim možda jednom u pola godine. Jednostavno mi ne paše, budem nervozna i ne sviđa mi se što me samo uspori i nemam volje ni za čim”, opisala je Marija. Iako marihuana na neke djeluje pozitivno, smatra, kod drugih može biti okidač za razvoj anksioznosti i depresije ili manjka motivacije te zainteresiranosti, što se odražava na njihov društveni život, uspjeh u školi i na poslu.

Festivali kao izvorište

Droge su već dugo prisutne na glazbenim festivalima i koncertima, a Katarina je podijelila i svoje iskustvo s jednog festivala na koji je išla s prijateljicom. Ponijele su speed i ecstasy, a na festivalu su upoznale mnogo novih ljudi, pa su tako s nekima od njih otišle na after.

“Oni su imali svega pa su ponudili i nas dvije. Na stolu su bile napravljene linije kokaina i ketamina – dvije droge s potpuno različitim djelovanjem. I tako smo mi krenule uzimati kokain no krenulo je čudno djelovati”, priznala nam je Katarina. No, ubrzo shvatile da su zabunom uzele ketamin, a ne kokain.

“Nakon pola sata počela sam biti jako mirna i nisam znala kako se kretati i pomaknuti ruku, sve što sam znala napraviti je reći ‘I can’t move'”, objasnila je Katarina. Njezina prijateljica za to je vrijeme umislila da joj je vruće pa je stala s mokrim ručnikom pod klimu. Iako ova priča zvuči pomalo strašno, njoj je, kako sama kaže, tada bilo zabavno i smiješno.

Psihijatar na zagrebačkoj Klinici za psihijatriju Vrapče Ivan Ćelić istaknuo je da je pandemija koronavirusa dovela do veće uloge interneta u nabavki droga, a da su konzumenti kanabisa počeli kupovati u većim količinama što je dovelo do njegovih sniženih maloprodajnih cijena, ali i veće domaće proizvodnje. Dodao je i da je konzumacija MDMA-a smanjena nakon otkazivanja brojnih festivala i koncerata.