Studenti prate reality programe i ne boje se to priznati, pokazalo je istraživanje provedeno u Zagrebu na uzorku od 41 studenta Sveučilišta u Zagrebu i privatnih fakulteta. Istraživanje provedeno za potrebe nastave na VERNovom studiju Odnosa s javnošću pokazalo je da od 41 studenta 32 prate reality programe na tjednoj bazi kombinirajući TV i Internet.

Nedovoljno informirani

Rezultati nisu začuđujući s obzirom da je sve veći udio domaće proizvodnje na televizijama upravo reality program. Kako kod nas u Hrvatskoj, tako i u zemljama poput Srbije te Bosne i Hercegovine. Iako istraživanje nije provedeno na reprezentativnom uzorku ukazuje na neke trendove među mladima.

Prosječna ocjena reality programa je 2,87 ili školskim rječnikom – dobar (3). Tek 14 posto je ocijenilo takav sadržaj s ocjenom nedovoljan (1), dok ih je samo šest posto ocijenilo odličnim (5). Iako prate realityje istraživanje je ipak pokazalo da ne znaju prepoznati što je to reality program i čemu služi. Nisu prepoznali da reality program uz zabavu koristi i tehnike dokumentarnog filma. Informiraju se dodatno o takvoj vrsti sadržaja te dijele sa svojom zajednicom informacije o sudionicima i programima.

Pola ispitanika koji ne gledaju reality program dijele sadržaj sa svojom zajednicom i dodatno se informiraju o takvoj vrsti programa. Ovakav rezultat nije začuđujući jer smo svjedoci sve većeg broja tekstova u novinama i na portalima o sudionicima koji dolaze iz reality programa i postaju dio estrade.

Od reality programa koje najčešće gledaju, dva su s RTL televizije. Prvo mjesto dijele “Gospodin savršeni” i “Život na vagi”. Na drugom mjestu je “Supertalent” kojeg gleda 36,6 posto studenata te ima i platformu na YouTubeu. Treće mjesto zauzima “Zadruga”, reality program iz Srbije, na četvrtom je kviz “Potjera”, a peto mjesto dijele “Tko želi biti milijunaš?” i “3, 2, 1, kuhaj”.

Najčešće gledani, “Gospodin savršeni” i “Život na vagi”, naime nisu i najomiljeniji. Ta je titula ipak pripala emisiji “Zadruga”, a slijede ju “3, 2, 1 kuhaj”, “Supertalent”, “Potjera” i “Život na vagi”. Nešto malo više od pola ispitanika, njih 51 posto ima pozitivno mišljenje o reality programima jer su, prema njihovom mišljenju, zabavni i služe za zabavljanje nacije, edukativni su i dobri za samopouzdanje.

Neprimjeren za mlade

Druga strana govori kako najviše takvoj vrsti programa zamjeraju dramu koju možemo pronaći u svim reality programima. Vlada mišljenje da su namješteni, inscenirani te izazivaju ovisnost. Takvu vrstu programa gledaju iz dosade i zbog zabave. Dvoje od deset mladih ipak će vam reći da je to gubitak vremena. Najviše im se sviđa zabava i humorističnost koju su pronašli u natjecateljici Miljani Kulić iz reality programa Zadruga.

Istraživanje je pokazalo da mladi misle kako su takvi programi zabavni, namješteni, inscenirani te da mogu služiti kao sociološki eksperiment. Smatraju da se iz reality programa ne može puno naučiti. Također, ne mogu procijeniti jesu li edukativni i informativni. Najviše se slažu u tome da takva vrsta programa nije primjerena za djecu mlađu od 12 godina.

Agencija za elektroničke medije zaključila je na reality programu Big Brother 2015., da takav sadržaj nije primjeren i da se ne bi trebao prikazivati prije 22 sata. Samo dvoje ispitanika je spomenulo reality show “Keeping up with the Kardashians”. KUWTK je reality show o obitelji Kardashian/Jenner, jedan od najviše praćenih programa u Americi, a traje više od deset godina.

Sličnu situaciju imamo i u Hrvatskoj gdje nitko nije spomenuo “Dvornikove”, reality program iz 2006. koji je pratio život pokojnog Dine Dvornika, njegove supruge Danijele i kćeri Elle, koja je danas jedna od najtraženijih i najutjecajnijih influencerica u Hrvatskoj.

Reality programi kod mladih ipak izazivaju pozitivan stav. Ispitanici prepoznaju u takvom sadržaju nekakvu vrstu zabave, ali i dalje su stava da ne bi bili sudionici takvog programa. Samo 15 posto ispitanika upustilo bi se u te vode. Za one koji bi se upustili u tu avanturu najveći motiv bio bi novac i svojevrsno iskustvo koje bi stekli. Većina, 85 posto, smatra da bi bili previše javno izloženi i boje se da bi im bilo povrijeđeno dostojanstvo. Mnogi od njih drže da u realityjima ima previše perverzije i drame zbog čega se i ne bi upuštali u takvu avanturu.