Foto: Matea Petrović/Global

Iako to zakonski ne bi smjela biti, izravna promidžba duhanskih proizvoda i dalje je vrlo aktualna i sveprisutna. Da se takva promidžba zaista provodi na kvazilegalne načine, dokazalo je istraživanje za Global tijekom kojeg smo našli djevojke koje su se kao hostese bavile reklamiranjem cigareta na mjestu događaja pod paravanom istraživanja tržišta, odnosno anketa.

Zakonom zabranjeno

“Lokacije na kojima se radi najčešće su kiosci i benzinske crpke. Hostesa tada pristupa kupcima i pita ih jesu li za kratku anketu koja se sastoji od pitanja kao što su – jeste li pušač, godine, spol, koje cigarete konzumirate te je na kraju potrebno upisati koje cigarete je osoba koju anketirate kupila”, prepričava svoje iskustvo Dijana, koja i danas radi za jednu poznatu marketinšku agenciju u Zagrebu.

U svibnju prošle godine nastupio je novi Zakon o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, koji se u mnogočemu promijenio u odnosu prema starom, ali članci vezani uz reklamiranje duhanskih proizvoda nisu uopće. Igor Vujović, predsjednik Udruge za zaštitu potrošača Hrvatske, rekao je kako je najveći problem definicija neizravnog oglašavanja.

“Uvijek se može reći da to ne podsjeća na cigarete, nego na nešto drugo”, istaknuo je Vujović, objašnjavajući da je ta zabrana, zapravo, poprilična rupa u zakonu, te dodao da nisu problem zakoni nego provođenje na terenu.

“Akteri (npr. marketinške agencije) hvataju ‘krivine’ te vožnjom slaloma između zakonskih okvira stvaraju stanje kojem ste i vi svjedok – neizravno obmanjivanje potrošača razno-raznim marketinškim trikovima samo kako bi se nastavilo ostvarivanje ekstraprofita. Nijedan zakon nije niti može biti pisan kako bi pokrio sve opcije”, kazao je.

Foto: Matea Petrović/Global

Ivana, studentica novinarstva koja se takvim aktivnostima također bavila preko jedne agencije objasnila je da bi, dok bi ispitivala pušače o tome kako im se sviđa neka nova promjena na cigaretama, usput pokazivala i konkretne kutije. Ispitanoj osobi često bi ostavila upaljač na dar, a ponekad i cigarete.

“Poslije sam shvatila da se to ispitivanje provodi samo kao paravan, jer je, zapravo, bila riječ o reklamiranju cigareta”, kaže Ivana i ističe da je od poslodavca dobila strogo upozorenje da nipošto svoj posao ne smije nazvati reklamiranjem duhanskog proizvoda, nego isključivo istraživanjem tržišta. Obično se radilo o cigaretama tvornice duhana Rovinj – marke Ronhill.

Iako im je zakonom zabranjeno, duhanska industrija pronalazi način za promociju

“Znale smo skrivati kutije cigareta u širokim majicama i diskretno ih ostavljati na stolovima, kao da ih je netko negdje slučajno ostavio”, prepričala nam je Ana, koja je svoje promocije radila najčešće po kafićima i klubovima, u večernjim satima. Nadodaje da je dobivala toliko cigareta da je na svakom stolu bilo po četiri ili pet kutija – obično marke Winston.

Ana je priznala da su prilazile isključivo pušačima, i to pogotovo u VIP ložama u klubovima. Na upit jesu li joj poslodavci rekli da je to što radi protuzakonito, odgovorila je da joj je rečeno da je zabranjeno isključivo otvoreno reklamirati proizvod i nuditi goste cigaretama, no da je sve ostalo u sivoj zoni – dopušteno.

Svim hostesama unaprijed je rečeno točno koje riječi smiju, a koje nipošto ne smiju izgovoriti da bi uspješno zaobišle zakon.

Dok ispituju pušače o tome kako im se sviđa neka nova promjena na cigaretama, ‘anketari’ usput pokazuju i konkretne kutije, time ih reklamirajući

“Hostesi je zabranjeno koristiti riječ ‘promocija’ jer je promocija zakonom zabranjena. Riječ je o istraživanju tržišta i upoznavanju pušača s novim proizvodima”, objasnila je Dijana i dodala da, kada bi osobe s kojima bi razgovarale dobile dar, to se nipošto ne naziva tako, nego je to “znak pažnje”, a može biti upaljač, USB štapić, rokovnik ili nešto drugo.

Pod krinkom “kolekcionara upaljača”, nazvali smo jednu tvrtku koja ima i svoje kioske. Spoznajom da djevojke često obavljaju ankete oko kioska, ali i s neslužbenim dojavama da i kiosci sami dijele upaljače, zamolili smo tvrtku za komentar. Poručili su da oni šalju promotivne upaljače svojim veleprodajnim partnerima, doduše ne prema nekom redovnom rasporedu, a želimo li upaljač, trebamo pitati na takvim mjestima.

Morala – ili ima ili nema

“Nadzor nad ilegalnim aktivnostima provodi inspekcija rada, međutim određene trikove kojima se iskusno koriste akviziteri koje su zaposlile marketinške tvrtke jako je teško uočiti i dokazati, posebno kada se cijela prodaja izvodi na dosta skliskom i sumnjivom tlu”, komentirao je Vujović zapošljavanje hostesa u promociji te naglasio ulogu ljudskog faktora, odnosno morala u takvim okolnostima.

Mjerodavno Ministarstvo zdravstva, iako je svjesno svih zakonskih normi, ali i rupa u njima, na upite o ovoj praksi nije dalo nikakav konkretan komentar nego su nam samo ponovili što zakoni predviđaju.