‘Slavimo dječja prava zajedno!’ slogan je ovogodišnjeg 10. Festivala prava djece koji je najavljen jučer na konferenciji za medije u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu, a održat će se od 9. do 26 listopada. Sve radionice i projekcije besplatne su za posjetitelje, a potrebno se prijaviti putem službene web ili Facebook stranice.

Djeca ne znaju dovoljno o svojim pravima

Festival prava djece je prvi i jedini inkluzivni festival. Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica festivala zadovoljna je ovogodišnjim interesom gradova za festivalski program, kojih je ove godine 20. Najveće zadovoljstvo izrazila je zbog sredina kojima je takav sadržaj za djecu i mlade rijetko dostupan, te je naglasila kako se vidi pomak u temama kojima se bave djeca. Nasilje nad djecom, uvažavanje dječjih stavova, uključivanje djece u odluke koje ih se tiču samo su neke od tema koje je izdvojila voditeljica ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Gorana Banda, a sastavni su dio Festivala.

Svi filmovi u programu prilagođeni su osobama s oštećenjem vida i sluha. Mira Peček-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom napomenula je da samo kroz zajednički rast i život, djeca mogu ostvariti puninu vlastitoga razvoja.

“Mislim da djeca ne znaju dovoljno o svojim pravima, pogotovo kad govorimo o djeci s poteškoćama. Djeci s poteškoćama ta prava moraju biti dostupna na način koji im je razumljiv. Ta prava nisu čak dostupna ni djeci koja nemaju invaliditet ali iz nekih drugih razloga ta prava ne dopiru do njih, kao na primjer djeci u izoliranim sredinama, ruralnim područjima”, objasnila je Peček-Knežević.

Maja Gabelica Šupljika, zamjenica pravobraniteljice za djecu, Festival smatra poticajnim i to ne samo za djecu, nego i za roditelje, učitelje ali i cijelo društvo.

‘Djeci s poteškoćama prava moraju biti dostupna na način koji im je razumljiv’

“Za nas je posebno zanimljiv onaj dio festivala u kojem se djeca predstavljaju kao autori jer to vidimo kao jedan od načina da se glas djece čuje u društvu, a i kao poticaj odraslima da razmišljaju o porukama djece”, naglasila je. Također je nadodala da je Festival prava djece osobito je važan i vrijedan zato što širi svjesnost o važnosti prava djece, a usto afirmira filmsko stvaralaštvo za djecu i stvaralaštvo djece i mladih.

“Pritom dosljedno ostvaruje i promiče načelo inkluzivnosti i omogućuje da ono zaživi i u području filma za djecu”, pojasnila je.

Neka pravila još uvijek se ne poštuju

“Jako je malo sadržaja koji su prigodni za mlade. Mediji moraju biti jednako dostupni osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju. Oni imaju neke obveze prema europskim direktivama. Prema tome, kada govorimo o javnoj televiziji to je njena obveza. Potrebno je osigurati opremu, ali to se još uvijek ne poštuje i s time nismo zadovoljni”, zaključila je Peček-Knežević i nadodala kako se to mora mijenjati.

“Bez obzira da li se radi o poteškoćama u razvoju ili nekim otežanim okolnostima mi nastojimo sa svim dodatnim programskim podrškama osigurati dodatnu infrastrukturu u kojoj se svi mogu zadovoljiti”, rekla je Aćimović.

U audiodeskripcijama sudjeluju brojni glumci. Prvi narator u prilagođavanju filmova za slijepe i slabovidne je i jedan od mnogih prijatelja festivala, Goran Grgić, glumac koji ovaj festival podržava od samog početka kako bi svako dijete imalo jednake mogućnosti. Iako tradicionalno imaju izabranog domaćina, ove godine nisu izdvajali nikoga i pozvani su svi domaćini prijašnjih godina, od Leona Lučeva, Leone Paraminski, sve do Lucije Šerbedžije, Igora Kovača te mnogih drugih. Svečano otvorenje održat će se 9. listopada u prostorijama Kaptol Boutique Cinema, a detaljan raspored može se pogledati na web stranicama Festivala.