Foto: Pixabay

Kad bismo rekli da samo jedna mobilna aplikacija može spojiti 26 milijuna ljudi, vjerojatno nitko ne bi ostao ravnodušan. A kad se taj broj tiče samo jednog dana, onda je sve još impresivnije. A sve to možemo vezati uz Tinder, jednu od najpoznatijih aplikacija za izlaske na svijetu.

Tinder, u brojkama, napravi tijekom dana matcheva veličine države poput Saudijske Arabije! Ovaj podatak i više nego dovoljno pokazuje moć Tindera, ali unatoč tome, svima nam je dobro poznata Tinderova reputacija, koja i nije baš najromantičnija.

Upoznavanje je sigurno

Tinder inače funkcionira vrlo jednostavno: pregledavate profile različitih osoba i ako povučete ulijevo, osoba vam se ne sviđa i – kraj priče. Ali ako povučete udesno, sviđa vam se i tu postoji šansa, ako i druga osoba to napravi za vas, da dobijete podudaranje.

Tek tada počinje prvi kontakt, i to samo s onim osobama kojima se inicijalno izrazi sviđanje. Osim toga, o osobi možete vidjeti opis i fotografije. Naravno da ne zvuči romantično kao upoznavanje uživo, na “normalan” način, uz neku zanimljivu priču koja će se prepričavati unucima, ali zašto ne iskoristiti ono što nam moderna tehnologija nudi?

‘Ljubav, naravno, nikada ne može biti digitalizirana i nadam se da nikad i neće postati, ali mjesto okupljanja i susreta sada sve više postaje ova digitalna sfera’, kaže Domagoj Bebić, profesor novih medija s FPZG-a

Jedno od prvih pitanja koje se svima nameće pri samom spomenu upoznavanja s nepoznatim osoba jest pitanje koliko je to uopće sigurno? Informatičar Mario Gojević smatra da je spoj preko Tindera gotovo jednak spoju s osobom koju smo upoznali na primjer, u noćnom klubu.

“I osoba koju smo upoznali pri izlasku također je nepoznata, kao i ona na Tinderu. Naravno da ne treba biti naivan i ići odmah u tuđe stanove, ali ako se osobe dogovore da se nađu na nekom trgu, ne vidim u čemu bi to bilo opasnije od onoga kad se osobe nađu nakon izlaska”, kaže Gojević. Ističe kako nije ništa opasnije dijeliti osobne informacije na Tinderu, negoli na drugim društvenim mrežama.

Informacije o nama i našem privatnom životu posvuda su, a Tinder je samo djelić interneta na kojem dijelimo svoje podatke. Više osobnih informacija o drugima možemo naći na LinkedInu, koji se ne smatra opasnom aplikacijom, nego na Tinderu, ali specifično je za dejting aplikacije uljepšana slika osobe.

“Jedno je slika i opis na Tinderu, a drugo ono što možete vidjeti uživo, ali to je rizik Tindera”, napominje Gojević.

Seksualne poruke

Zato smo odlučili pronaći osobe koje koriste Tinder i doznati njihova iskustva iz prve ruke. Studentica PMF-a Petra Šimunić, ima odlično iskustvo s Tinderom. Toliko dobro da je preko njega upoznala i svog dečka.

“Bila sam jako skeptična prema tom Tinderu. Ipak svi govore da je to aplikacija ‘za zna se već što’, ali sam joj odlučila dati šansu. Da, moj ljubavni život bio je toliko kritičan. Izašla sam na dva datea i bilo je u redu. Ništa posebno. Ali, eto, dogodila se treća sreća. Svojeg sam dečka tada upoznala i već smo dvije godine zajedno”, otkriva Petra.

Uobičajeno je i da do prvog izlaska i ne dođe, a takvo je iskustvo studentice arhitekture Jane Martić.

“Odmah su mi se počeli javljati neki luđaci. Ovako na prvu izgledaju super, ali kad krenu pisati poruke odmah mi se smuče. Često su jako neugodni i počinju s neizravnim seksualnim implikacijama. To nije moj način i izbrisala sam Tinder odmah drugi dan. Stvarno nemam živaca za takve likove, vjerujem da ima i dobrih dečka tamo, ali ovakve budale sve zasjene”, kritična je Jana.

Iako je Tinder vrlo praktičan način upoznavanja, iza njega se kriju i mnoge negativnosti jer upoznavanje na Tinderu ne prati prirodan slijed razvoja odnosa. U stvarnosti ljudi postupno otkrivaju neke stvari o sebi i grade povjerenje, a na Tinderu stanje je upravo suprotno. Magistra psihologije Klaudia Kovač ističe kako je Tinder platforma gdje prednost uvijek imaju fizički privlačnije osobe.

“Oslanjanje na fizičku privlačnost ima korijene u evolucijskoj psihologiji te je većini privlačan sličan tip osobe. Izrazito atraktivni mogu imati više mogućnosti i manje cijeniti dubinu odnosa jer i dalje imaju izbor, ako im se partner ne svidi. Manje atraktivnima može biti narušeno samopouzdanje zbog čestog odbijanja, odnosno, malo matcheva“, kaže Kovač i napominje da je poželjno dati prigodu za upoznavanje i onima koje smatramo manje poželjnima od svojih kriterija.

Većinom ga koriste muškarci

Statistike upućuju na to da su korisnici Tindera većinom muškarci, i to u omjeru od gotovo 70 posto! To je i jedan od glavnih razloga zašto se Tinder percipira kao muška aplikacija, odnosno aplikacija gdje primarno muškarci žele zadovoljavati svoje potrebe. Student FER-a, Robert Medvedec, o ovome ima podijeljeno mišljenje.

“Imam, na primjer, frenda koji stvarno i ne zna baš sa ženama na Tinderu i zna biti neugodan i preizravan što se tiče seksa. Ali nekad mu začuđujuće i to uspije. Nije istina da samo muškarci putem Tindera traže seks, ima takvih i žena”, kaže Robert.

Domagoj Bebić, profesor novih medija na Fakultetu političkih znanosti, smatra da razgovori sve više postaju virtualni, što potkrepljuje i sve više chatting aplikacija.

“Kada takve medijske trendove prenesemo u socijalizaciju i odnose, onda vidimo da pametni mobiteli i sve platforme koje su dostupne na njima sve više postaju platforme umrežavanja i razgovora”, ističe Bebić.

Mnoga istraživanja pokazuju kako su današnji adolescenti sve manje društveni, a sve više virtualno orijentirani te, kako kaže Bebić, imaju sve manju potrebu stupanja u odnose, kada tehnologija i platforme zamjenjuju taj oblik socijalizacije. I u takvom okruženju i takvim trendovima okretanje mladih virtualnoj sferi pronalaženja partnera zapravo se samo uklapa u sva ostala medijska ponašanja koja imamo.

“Ljubav, naravno, nikada ne može biti digitalizirana i nadam se da nikad i neće postati, ali mjesto okupljanja i susreta sada sve više postaje ova digitalna sfera”, ističe Bebić.

Nije jedini, ali je mladima najzanimljiviji

Prema nekim istraživanjima, danas je gotovo svaki treći brak u svijetu počeo s upoznavanjem online. Još neke od popularnih aplikacija za upoznavanje u Hrvatskoj su Iskrica, za one malo zrelije i Badoo. Grinder je aplikacija, preteča Tindera, namijenjena upoznavanju homoseksualne populacije.

Tinder je pak najpoznatiji među studentskom populacijom. U nekim je državama od ove godine uveden i Tinder “Festival mode”, koji mladima koji posjećuju najpopularnije festivale omogućuje lako spajanje upravo na određenom festivalu. Red partijanja, red glazbe, red upoznavanja.

Tinder je 2012. stvorila grupa sedmorice informatičkih stručnjaka i stručnjakinja kao prvu aplikaciju za upoznavanje, prilagođenu isključivo “pametnim” telefonima. Naziv Tinder u prijevodu znači “lako zapaljiv materijal koji se češto koristi za paljenje vatre”.