Foto: Borna Filić/Pixsell

Prvog dana prosinca obilježen je svjetski dan borbe protiv AIDS-a i upravo je tog datuma Savjet mladih grada Zagreba prigodno održao konferenciju na temu zdravlja mladih, s posebnim naglaskom na odgovornom spolnom ponašanju.

Kao svijetla točka borbe protiv spolno prenosivih bolesti predstavljen je projekt CheckPoint udruge HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Klinikom za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim partnerima i zdravstvenim stručnjacima. CheckPoint Zagreb centar je za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje, te testiranje na HIV i hepatitis u Domagojevoj 10. Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić ističe jednostavnost testiranja.

CheckPoint Zagreb centar je za dobrovoljno, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis u Domagojevoj 10

“Centar funkcionira prema drop in načelu, za testiranje ne treba uputnica kao ni prethodna najava. Testovi koji se koriste su OraQuick i rezultati dolaze već za 20 minuta”, ističe Portolan Pajić.

Cijeli proces testiranja može se podijeliti na tri dijela: predsavjetovanje, uzimanje uzorka i dobivanje rezultata te razgovor nakon rezultata. U prvom dijelu dolazi do procjene visine rizike za zaraženost nekim od virusa, prati ga brzo testiranje uzorka sline, i na kraju slijedi razgovor o rezultatima. Budući da je CheckPoint centar ne samo za testiranje nego i za savjetovanje, poručuju da ne treba strahovati obratiti im se pitanjima.

Foto: Kristina Uremović/Global

Od osnutka CheckPointa do 30. listopada ove godine testiralo se 5997 osoba, a dobrodošli su svi, bez obzira na dob, spol i seksualnu orijentaciju. Statistički gledano, među testiranima prevladaju muškarci, dok su žene u nešto manjem broju. Virus HIV-a je detektiran u stotinjak slučajeva, a Tatjana Nemeth Blažić, voditeljica Odjela za promicanje odgovornog spolnog ponašanja (HZJZ), ističe da se zaraženima prilazi prijateljski.

“Svi su zaposlenici zdravstveni djelatnici koji su prošli posebno obrazovanje kako bi zaraženoj osobi pristupili na pravi način ako dođe do loših vijesti”, kaže Nemeth Blažić. Oni koji su testirani pozitivno upućeni su na daljnje liječenje u Klinici za infektivne bolesti “Dr Fran Mihaljević” gdje se počinje s intenzivnom terapijom koja će im produljiti život.

Zagreb nije jedini grad s CheckPointom, a najpoznatiji su oni u Barceloni i Londonu.

“U Europi troškove CheckPointa financira farmaceutska industrija u iznosu od čak 50 posto, što u Hrvatskoj nije slučaj, CheckPoint Zagreb u manjim omjerima financiraju Ministarstvo zdravstva i farmaceutska industrija, a čak pola troškova snosi lokalna uprava odnosno sam grad Zagreb”, dodaje Portolan Pajić. Ističe kako se isplativost ne može mjeriti samo novcem jer je riječ o ljudskim životima.