Foto: Ivan Dimnjaković

Nije rijetkost da se tijekom studija studenti odluče uploviti u bračnu luku. Hrvatska se smatra tradicionalnom zemljom i često je uvriježeno mišljenje da najprije treba završiti fakultet, zaposliti se i biti “svoj čovjek”. No sve više studenata slaže se da brak ne narušava postizanje uspjeha na fakultetu. Roditelji su uglavnom skeptični prema vjenčanju zbog straha da će njihovo dijete potom zapostaviti studij.

Blagoslov roditelja

Mateja Glavaš, studentica politologije, udala se po završetku druge godine fakulteta. Ističe kako brak njoj i suprugu nije bio problem i nije utjecao na njihovo ispunjavanje obveza na fakultetu. Za ulazak u brak ipak su najprije trebali dobiti pristanak roditelja.

Foto: Ivan Dimnjaković

“Imali smo plan. U tri godine odradili smo tri sezone kako bismo mogli financijski biti samostalni, i to je, uz odlične ocjene, bio dovoljan dokaz odgovornosti našim roditeljima”, kaže Mateja. Ono što bi ipak moglo biti problem jest prinova koja dolazi nakon vjenčanja. Pripremanje ispita uz supruga nije ništa teže nego uz dečka, ali dijete je sasvim druga razina odgovornosti.

‘Imali smo plan. U tri godine odradili smo tri sezone kako bismo mogli financijski biti samostalni, i to je, uz odlične ocjene, bio dovoljan dokaz odgovornosti našim roditeljima’, kaže studentica Mateja

“Nakon što smo dobili dijete, s obzirom na to da smo oboje redovni studenti, suprug je morao dati otkaz na puno radno vrijeme jer nije bilo moguće ispunjavati moje obvezne dolaske na predavanja i pisanje njegova diplomskog rada”, govori Mateja. Veliku podršku ovdje pružaju roditelji i prijatelji, ali ipak najveću odgovornost na sebi imaju roditelji djeteta. Kako bi što učinkovitije uspjeli riješiti ispite na fakultetima, Mateja i njezin suprug uskladili su obveze: dok jedan šeta s novorođenčetom, drugi uči i obratno.

Foto: Privatna arhiva

Studentica Katarina Rosančić uz brak uspjela je uskladiti čak dva fakulteta: na Učiteljskom je fakultetu bila na petoj godini, a na Katoličkom bogoslovnom na trećoj. S matra kako brak nije nikakav teret nego olakšanje jer je sve utjecalo na to da i ona i suprug budu sretniji i motiviraniji da završe svoje obrazovanje kako bi mogli razmišljati o proširenju obitelji.

Izlazaka im ne nedostaje

“Uvijek smo bili jedno drugom podrška pri obvezama na faksu i čak mislim da se tako i lakše podnosi stres kojeg realno ima dosta na faksu. Brak znači da imaš pored sebe osobu koja te bezuvjetno voli i podrška ti je u svemu, a ne da ja moram skuhati ručak umjesto učiti pa da zbog toga na kraju ne prođem ispit”, priča Katarina.

Kao i kod Mateje, i njihovi su roditelji bili skeptični, ali su ih ipak podržali u odluci, a oni su na kraju i opravdali to povjerenje. Unatoč velikoj potpori obitelji i prijatelja, studenti koji ulaze u brak moraju imati na umu da je studij ujedno i vrijeme s najviše provoda, izlazaka i druženja s prijateljima. Kako nam kaže Katarina, ni toga ne nedostaje u braku.

“Nakon faksa je vrijeme za zajednička druženja. Imamo zbilja hrpu prijatelja pa smo počeli sve više prakticirati okupljanje kod nas ili kod njih u stanu. Iskreno, stvarno nemamo frke s organizacijom vremena”, kaže ona.