Foto: Kristina Uremović/Global

Da bi ostali budni u vrijeme ispitnih rokova ili kolokvija studenti se i dalje najčešće oslanjaju na kavu, ali sve češće traže i supstance koje sadrže veću količinu kofeina. Naime, posebno raste popularnost biljke guarane, a uzimaju se i tablete na bazi čistog kofeina. Osim da ostanu budni, studentima je važno ostati i što koncentriranijima, a kako bi to postigli često koriste razne tablete, ali i druge preparate koji bi im omogućili željeno djelovanje.

Brže pamćenje

“Mnogo brže sam pamtila naučeno i dulje se zadržavalo u glavi, a čak nisam ni ponavljala koliko je preporučeno nego prema potrebi”, kaže bivša studentica Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku koja je na drugoj godini fakulteta koristila kapsule za bolje pamćenje i koncentraciju.

“Vjerojatno u svemu tome ima udjela i utjecaj psihe, ali vjerujem da su mi i one pomogle jer sam bila više koncentrirana”, smatra i dodaje kako joj je tada bilo jako teško razdoblje u životu zbog čega je izgubila volju za učenjem. Kaže da je jako zadovoljna njima, unatoč skepticima oko sebe.

Nesanica, pojačanje anksioznosti te promjene crijevnog motiliteta samo su neke od posljedica koje se mogu javiti

“Kava, energetski napici, prašci samo mogu poremetiti spavanje, ne i pomoći da nešto naučiš”, upozorava. S tim se ne slaže Matej Kušević, student krajobrazne arhitekture, koji kaže da kava njemu ne pomaže nego djeluje suprotno, ali mu zato pomaže guarana.

“Meni je draža u prahu jer ne volim gutati plastiku od kapsula. Malu žličicu praha stavim u čašu vode, promiješam i popijem odjednom”, kaže Matej. Dodaje da je ponekad uzima ujutro da bi lakše izdržao cijeli dan na faksu, više zapamtio na predavanjima i postigao veću produktivnost. Guaranu koristi i Ana Jović, a osim guarane tu su i sojin lecitin, taurin u prahu i kofein koje je kupovala u ljekarnama ili u prodavaonicama.

“Uz ove dodatke bila bih u stanju učiti po 12 sati na dan i naučiti za tjedan dana ono za što mi inače treba po cijeli mjesec”, priznaje. No i sama je imala nuspojave nakon korištenja.

Česte nuspojave

“Naročito ako se uzima više dana zaredom, prvi dan bez dodataka je užasan, znala sam spavati po 15 sati u komadu. Umor je tu idućih nekoliko dana i koncentracija je užasna. Mislim da se redovnim korištenjem tijelo jako navuče na to”, upozorava Ana.

‘Prvi dan bez dodataka je užasan, znala sam spavati po 15 sati u komadu. Umor dominira idućih par dana i koncentracija je užasna. Mislim da se redovnim korištenjem tijelo jako navuče na to’, upozorava Melissa Bahonjić

Dr. Zdenko Tomić s hitnog prijma u Splitu potvrđuje da prema nekim istraživanjima kratkotrajna uporaba takvih supstanci može imati pozitivne učinke na budnost i na sposobnosti kratkotrajnog pamćenja, ali upozorava da te supstance djeluju stimulativno pa prekomjerna upotreba može dovesti do brojnih negativnih posljedica kao što su nesanica, pojačanje anksioznosti te promjene crijevnog motiliteta.

Budući da sve potrebne vitamine i minerale možemo dobiti iz uravnotežene prehrane, smatra da bi promjena svakodnevnih navika dugoročno bila bolji odabir. Poboljšavaju li ove tablete kognitivne sposobnosti i koncentraciju ili je riječ o placebo efektu studentima je očigledno manje važno dokle god uspiju ispuniti svoje obveze, što potvrđuje student Ekonomskog fakulteta u Splitu, Lovre Livaković.

“Kod tableta za koncentraciju nisam vidio neku razliku, ali bilo je razlike u volji za učenjem, iako to smatram teškim placebom”, kaže. Unatoč tome, u vrijeme ispita redovito uzima dvije tablete na dan, u nadi da će bolje učiti.