Foto: Facebook/Azil Dumovec

U skloništa za nezbrinute životinje iz dana u dan pristižu nova četveronožna bića koja je netko odlučio odbaciti zbog broja godina, zbog spola, a ponekad i zbog boje. Jedno takvo sklonište u Zagrebu je i Dumovec, mjesto koje brine za sve njih. Svjetski dan zaštite životinja obilježava se upravo na današnji dan, a svi koji ih nemaju mogućnost udomiti postoje brojni drugi načini da pomognu.

Životinje s crnom dlakom teže se udomljuju

Ne postoje životinje koje nitko ne udomljava, već samo one koje duže čekaju na udomljenje, naglasila je dr. med. vet. Tatjanom Zajec, voditeljica Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec. To su uglavnom psi i mačke starije dobi, bolesni psi i mačke ili oni koji se susreću s izazovima u ponašanju. Međutim, svi se oni kroz neko vrijeme udome.

Ipak, postoji još jedan kriterij po kojem udomitelji biraju ljubimca, a koji zapravo ne bi trebao biti presudan – boja dlake. Da udomitelji izbjegavaju udomljavanje crnih pasa i mačaka potvrdila je i Zajec.

“I da – crni psi i mačke teže se udomljuju samo zato što su crni, no trebamo samo malo bolje pogledati i otkrit ćemo čitav niz emocija skrivenih iza tamnih očiju”, rekla je veterinarka i dodala da se svi ljubimci jednako vesele, osjećaju tugu, uzbuđenje ili strah, neovisno o njihovoj boji ili starosti.

“Karakter je taj koji se broji i gleda i prema karakteru bismo trebali spajati obitelji s ljubimcima”, objasnila je Zajec, koja tvrdi da udomljavanje životinja nije jedini način na koji im se može pomoći. Ako netko nije u mogućnosti pružiti dom, može pomoći skloništima na druge načine – od volontiranja u azilima pa sve do dijeljenja fotografija životinja koje čekaju svoju novu obitelj.

“Osjećaj je sjajan kad tako vidljivo pomogneš nekoj životinji, a da možda i nisi otišao dalje od ekrana vlastitog računala”, poručila je Zajec.

Udomi, ne kupuj!

Iako su skloništa za nezbrinute životinje puna životinja koje nestrpljivo čekaju svoj “zauvijek dom”, neki se ipak odlučuju na kupnju ljubimca, a ne na udomljavanje.

Voditeljica utočišta Dumovec istaknula je da životinja u azilima ima i više nego dovoljno za sve, s točno onakvim preferencijama koje potencijalni udomitelj ima – od malih i velikih pasa i mačaka, crnih i šarenih, aktivnih te onih koji se više vole izležavati na kauču.

“Ljubav se ne kupuje pa tako i nema smisla kupovati druga živa bića kao da su stvari”, navela je Zajec i upozorila da se kupnjom kućnih ljubimaca potiče crno tržište životinja, a “posvuda oko nas je neko biće koje želi dom i dovoljno je da im ga pružimo”. Veterinarka je istaknula i zdravstvene dobrobiti koje dolaze s posjedovanjem ljubimca.

“Sve obitelji koje žive s ljubimcima znaju koje su dobrobiti šetanja po prirodi, druženja s drugim ljudima i životinjama, a puno se zna i o tome koliko nas smiruju, snižavaju krvni tlak i pomažu nam u olakšavanju u borbi sa stresom”, poručila je Zajec.

Više od ljubimca

Čari boravka u prirodi koje ljubimac može priuštiti vlasniku spomenula je i studentica Matea Filipić, koja je svog psa Bena udomila nakon što ga prvi udomitelji više nisu bili u mogućnosti imati.

“Ben i ja stalno provodimo vrijeme u prirodi. To nam je dobra rekreacija, a pas općenito može ‘natjerati’ čovjeka na kretanje, a tako i na zdraviji život, jer ga je potrebno prošetati i istrčavati”, objasnila je Matea koja nije imala dvojbu između kupnje i udomljenja.

“Uvijek sam govorila da ću, ako budem imala psa, imati udomljenog. Uvukao mi se u srce i takvu se ljubav ni sa čime ne može zamijeniti. On je član obitelji. Zavoljeli su ga svi pa čak i tata koji se u početku protivio udomljenju imajući na umu da je ljubimac velika obaveza. I stvarno je, treba ga šetati, hraniti ga, četkati… Obaveza je, ali i velika ljubav”, rekla je Matea.

Da s udomljenjem ljubimca dolazi i odgovornost na koju treba biti spreman, naglasila je i Zajec i upozorila da životinje koje se udome pa ponovno napuste doživljavaju duplu traumu.

“Velika je ljubav i sreća imati ljubimca, ali i odgovornost i zato pozivamo sve na udomljavanje, ali da cijela obitelj o tome prvo razmisli i vidi mogućnosti, jer je ljubimac član obitelji 15 i više godina i u dobru i u zlu pa o tome treba na vrijeme razmišljati”, rekla je Zajec.