Foto: Lucija Radočaj/Global

“Teško je prognozirati što slijedi u Velikoj Britaniji, a niti u Velikoj Britaniji nitko ne zna što se događa i što će se dogoditi 12. travnja”, započeo je dekan FPZG-a Zoran Kurelić tribinu “Brexit: Što dalje?”, koja se održala na Fakultetu političkih znanosti 27. ožujka. Tribina je organizirao Diplomatski klub i Klub studenata političkih znanosti. Na tribini, koja je održana u punoj dvorani zainteresiranih studenata i drugih profesora, govorili su dekan prof. dr. sc. Zoran Kurelić, stručnjak za političku filozofiju i međunarodne odnose, doc. dr. sc. Đana Luša, stručnjakinja za međunarodne odnose i prof. dr. sc. Luka Brkić, stručnjak za međunarodnu ekonomiju, a tribinu je moderirao student Ante Zrile.

Foto: Lucija Radočaj/Global

Govornici tribine publici su približili i objasnili širu sliku i problematiku izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Kurelić je govorio o samom fenomenu Brexita, koji vlada Velikom Britanijom te je detaljno objasnio djelovanja britanskih političara i parlamenta.

Luša se koncentrirala na odnose između Velike Britanije i EU, dok je Brkić objasnio kakav ekonomski utjecaj ima Brexit.

Brkić je naglasio da “kako se Europa širi, ona postaje siromašnija. Što se Europa produbljuje što se tiče integracije, dolazi do pojave sve dubljih i sve većih problema. Dublja integracija dovodi postavlja pitanje suvereniteta nacionalnih država”.

Isto tako, Brkić tvrdi da su nastojanja da se od EU stvori Sjedinjene države Europe u potpunosti nemoguća misija. Studenti su poticali govornike na raspravu o Škotskoj i njenom novom referendumu o neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva te o potencijalnoj mogućnosti raspisivanja novog referenduma o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Kurelić je na kraju kazao da prema njegovu mišljenju neće doći do drugog referenduma jer je narod dobio priliku da se izjasni 2016., kada se i izjasnio.

“A upravo parlament koči njihovu volju – to je stav ogromnog broja stanovništva”, istaknuo je Kurelić i postavio pitanje: “Zbog čega bi, da se održi drugi referendum, rezultat drugi referenduma bio legitimniji od rezultata prvog referenduma?”.

Nakon razgovora o Brexitu predstavnik Ureda za informiranje javnosti u RH Europskog parlamenta Marko Boko okupljenima je predstavio kampanju “Ovaj put glasam!”.