U Hrvatskoj je turizam samo u ožujku pretrpio upola manje noćenja u odnosu na njih 1.102.878, koja su zabilježena u ožujku prošle godine, pokazuju statistike Hrvatske turističke zajednice. Trenutno nam budi nadu reklama o Hrvatskoj kao ‘korona free zemlji’, no mnogi iznajmljivači, a pogotovo oni noviji, tu nadu još nisu osjetili.

Brine ih sezona

“Imala sam popunjeno već za Uskrs, što je naravno na kraju otkazano. Brine me sezona jer trenutno imam samo jedan upit i jednu rezervaciju, a s obzirom na koronu, najvjerojatnije se neću moći ni naplatiti od otkaza termina”, govori nam Sonja Budak, zagrepčanka s apartmanom u Klimnu na otoku Krku. Budak je ovo treće ljeto da iznajmljuje apartman i tek je počela privlačiti goste za koje, govori nam, najčešće dolaze iz Rusije i Slovenije.

“Strani gosti koji mi dolaze najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da se ipak nadam djelomičnoj popunjenosti, ali sam svjesna da će si mali postotak ljudi uopće moći priuštiti ljetovanje”, napominje.

Foto: Privatna arhiva

Obitelj Peranić iz Novalje pak su dugogodišnji iznajmljivači, no bez obzira na stalne goste koji im svake godine pristižu, jednako su zabrinuti kao i Budak.

“Na sreću, otkaza rezervacija zasad nema, upita i dalje imamo, ali su oni većinom za termine u devetom mjesecu”, govore nam te dodaju kako bez obzira na situaciju, svoje apartmane pripremaju za ljeto kao i bilo koje drugo.

No, cijene su i dalje iste. Prateći platforme poput Bookinga i Airbnba ovih tjedana, gotovo nitko se nije odlučio za smanjenje cijena noćenja u svojim smještajima, što nam potvrđuju i ova dva iznajmljivača. Dok obitelj iz Novalje planira spustiti najam ako dođe do otkazivanja, pogotovo domaćim turistima, Sonja Budak smatra da bi to bilo pogubno za njezin posao.

“Nikako ne planiram spustiti cijenu jer iznajmljujem preko posrednika koji oduzima poveliku proviziju zbog transporta gostiju, čišćenja i ostalog. Radije onda ovo ljeto ne bih iznajmljivala jer s nižim cijenama ne bih imala gotovo nikakav prihod”, brine se zagrepčanka.

Novi uvjeti otkazivanja

Ipak, pravila otkazivanja rezervacije ne vrijede za sve usluge. I dok privatni iznajmljivači mogu primijeniti uobičajene uvjete otkazivanja, a iza njih stoji i Ministarstvo turizma, turističke agencije obvezne su vratiti puni iznos putovanja u slučaju izvanrednih okolnosti, kao što je ova pandemija.

“Na moju veliku sreću, nakon dugo vremena smo se žena i ja odlučili na putovanje preko turističke agencije koja nam je odmah dala opciju povrata novaca ili putovanja u iznosu otkazanog”, priča Zlatko Benčina, ljubitelj inozemnih destinacija koji je sredinom travnja trebao otputovati u srce Italije.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Na lovu koju su nam vratili sam već i zaboravio”, govori u šali.

Iako se ne radi o paket-aranžmanima, posredničke platforme Booking i Airbnb također su omogućile naknadu svojim putnicima uslijed masovnog otkazivanja rezervacija, no studentski par iz Zagreba imao je nešto teži put do povrata novca. Datum njihovog putovanja u Budimpeštu preko Airbnba ulazio je u termine kada bi povrat novaca trebao biti omogućen, no kako nam govore, iznajmljivač je imao puno više razumijevanja od ove poznate tvrtke.

“S Airbnbom smo se morali natezati neko vrijeme da bi nam vratili naknadu korištenje njihovih usluga, dok nam je iznajmljivač odmah rekao kako će nam vratiti svoj dio kada njemu tvrtka prebaci novce”, govori studentica Dora Špiljar.

“Tek smo prošli tjedan dobili natrag novce za korištenje usluga i mislim da nakon ovog više neću ići preko njih”, priča nam. Sljedeći put kada se odluči zaputiti u Budimpeštu, nadodaje studentica, sigurno će se privatno obratiti ovom iznajmljivaču koji je pokazao dobru volju, što bi i hrvatski iznajmljivači trebali pokazati, želimo li polu-uspješnu sezonu.