Foto: Borna Filić/PIXSELL

Kada vam zatreba novi komad odjeće ili nakita, a želite proći jeftino, mnogi odmah pomisle na kupnju preko popularnih internetskih stranica. No što kada se netko odluči i u tetoviranju osloniti na internetsku kupnju?

Naime, sve više mladih odlučuje se na drastičan korak samotetoviranja! To podrazumijeva naručivanje potrebnog pribora on-line i oslanjanje na svoje, ne toliko zavidno dobre i uvježbane vještine tetoviranja. Pribor za tetoviranje na internetu se može pronaći po vrlo jeftinim cijenama, ali je li jeftinije uvijek i pametnije? Augustina Popović nije mogla čekati punoljetnost da napravi tetovažu, stoga ju je odlučila napraviti bez roditeljskog pristanka – sama, na podu dnevnog boravka.

Strpljenje i preciznost

“Prije nego što sam shvatila što radim, već sam sjedila na podu dnevnog boravka s vrućom iglicom u ruci i bočicom tinte na stolu. Uzela sam iglicu iz pribora za šivanje i stavila je pod plamen upaljača”, kaže Augustina. Priznaje da je ta odluka bila dosta ishitrena i da o tome nije razmišljala previše jer joj je to bio trenutak u kojem se poklopilo da joj roditelja nema kod kuće. “Iskreno, nisam uopće razmišljala o tome da mi fizički neće biti dobro. Poduzela sam sve što sam mogla kako bi to bilo što bezazlenije, pa se i nisam previše zamarala time. Više me bilo strah roditeljske reakcije”, prisjeća se. Augustina kaže da sada, pet godina nakon toga, shvaća da to nije bilo nimalo pametno i da za sve postoji vrijeme, mjesto i profesionalac koji vam u tome može pomoći.

‘Prije nego što sam shvatila što radim, već sam sjedila na podu dnevnog boravka s vrućom iglicom u ruci i bočicom tinte na stolu’, priznaje Augustina Popović

“To je dug proces koji zahtijeva dosta strpljenja i preciznosti”, nadodaje. Premda Augustina nakon toga nije imala nikakvih opasnih posljedica, dr. med. Vesna Raić upozorava mlade na rizik kojem se izlažu nepravilnim tetoviranjem.

“Ako se koristi nesteriliziran pribor, često se događa da se osoba zarazi zloćudnim virusima poput HIV-a i hepatitisa B. Treba biti odgovoran i promišljen pri odlučivanju o tome tko će nas tetovirati”, kaže.

Augustina priznaje da je tetovirala i druge osobe, ali im je prije svega objasnila kakav je to proces i kako postoji mogućnost od takvih virusa, zbog čega kaže kako nije osjetila ikakvu odgovornost prema njima.

Osoblje Tattoo & Piercing studia Memories kaže da je “najveća opasnost za osobu koja se tetovira da se ne pridržava uputa koje je dobila nakon postupka. To, naravno, pod uvjetom da je osoba koristila usluge salona s profesionalnim osobljem i higijenskim uvjetima. Tada može doći do infekcija, lošeg zarastanja i nezadovoljstva rezultatom”.

Cijene tetoviranja variraju zbog veličine i zahtjevnosti tetovaža, ali trebamo imati na umu da niti jedna usluga tetoviranja sigurno nije skuplja od cijene narušena zdravlja. Iz Octopus tattoo studija kažu da je rizik profesionalnim tetoviranjem sveden na minimum.

Oblik umjetnosti

“Jako rijetko nam dolaze ljudi s pritužbama nakon tetoviranja. Eventualno se nekome malo upali to mjesto tijekom ljeta, zbog vrućine i folije. Ako je odrađeno profesionalno i uz dobru brigu nakon postupka, problema gotovo nema”, poručuju.

Za kraj i sama Augustina zaključuje: “Tetovaže su oblik umjetnosti i nešto što zauvijek ostaje s vama te za vas imaju golemu važnost. Upravo zbog toga tetovažu treba napraviti netko tko zna što radi”.