FOTO: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Od vučedolske kulture do relativno nedavno, Vukovar je bio i ostao grad s velikom ulogom u stvaranju hrvatske slobode i identiteta. Ratna razaranja od prije nešto manje od 30 godina i dalje se osjećaju, kako u gradu, tako i u ostatku zemlje, što i nije neobično jer se na ovome području odigrala najkrvavija bitka Domovinskoga rata. Grad heroj sigurno je njegov najveći simbol, ali i simbol samostalne i suverene Hrvatske. Iako su prošla gotovo tri desetljeća, ponekad se čini kao da je Vukovar zastao u vremenu.

Podijeljena mišljenja

Je li Vukovar uistinu postao grad iz kojeg mladi odlaze jer ne mogu pronaći jasnu viziju za budućnost, koji ne poduzima ništa kako bi se tim istim mladima osigurale kvalitetne sportske i kulturne aktivnosti i događanja? Četvero studenata iz Vukovara podijelilo je svoja viđenja o svom gradu. Lana Bešenski, studentica hrvatskog jezika i književnosti na Sveučilištu u Osijeku, govori kako Vukovar nudi mnogo sadržaja za mlade, pogotovu u sportu.

“Vukovar je oduvijek bio sportski grad, pa i danas obiluje sportskim društvima koja su vrlo uspješna. Organiziraju se mnoga sportska događanja, poput regata, maratona ili nogometnih turnira”, objašnjava.

Lana navodi kako za sportskim događajima ne zaostaju ni kreativne radionice za mlade te kulturne institucije u kojima se održavaju predstave i seminari. Slično razmišlja i Lanina kolegica Dora Ivković.

‘Vukovar je oduvijek bio sportski grad pa i danas obiluje sportskim društvima koja su vrlo uspješna’, objašnjava studentica Lana

“Kazalište često prikazuje predstave koje su često besplatne, što smatram vrlo dobrim za uključivanje mladih u kulturni život grada”, kaže studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ipak, smatra da Vukovar ne nudi dovoljno mogućnosti za studente kada je obrazovanje u pitanju. Priželjkuje više studijskih programa čime bi se, smatra, spriječio odlazak mladih na studij u druge hrvatske gradove.

FOTO: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Marija Magdalena Budimir, studentica logopedije, također je zadovoljna ponudom sportskih događaja, ali nedostaje joj više koncerata, kazališnih predstava i festivala.

“U nas je sve zanimljivo tjedan dana, a nakon toga propadne. Ljudi ili nemaju novca ili interesa za nove stvari”, zaključuje Budimir.

Luka Namačinski student je računarstva na FER-u koji smatra da je Vukovar posljednjih godina napredovao u ponudi i sadržajima za mlade.

‘U Vukovaru nema dovoljno perspektive za mlade s obzirom na to da ne nudi više sadržaja i poslova, a nitko neće ostati u Vukovaru samo zato što je lijep’, poručuje studentica Marija Magdalena

“Vukovar je najmanji hrvatski grad s kinom Cinestar, a i kulturni su događaji relativno redovni, kako u kazalištu tako i u Muzeju vučedolske kulture. Postoji klub za gotovo svaki sport”, napominje Luka. Baš kao i Dora, smatra da Vukovar kaska za drugim gradovima u obrazovanju i ističe problem sve manje stanovnika, a ulaganje u škole prema njegovu je mišljenju “najbolja investicija za mlade”.

Pitanje budućnosti

Mladi se razlikuju u mišljenjima o budućnosti koju grad nudi po svršetku studija.

“Iskreno, ne vidim se u Vukovaru. Smatram da ću više mogućnosti imati u većim gradovima kao što je Zagreb. Tu nema perspektive za mlade jer se ne nudi dovoljno sadržaja i poslova, a nitko neće ostati u Vukovaru samo zato što je lijep”, poručuje Marija Magdalena, dok su Lana i Dora izrazile želju za povratkom u Vukovar. “Svjesna sam svih nedostataka malog grada što se tiče profesionalnog ostvarivanja, ali isto tako mislim da promjena mora doći od nas, mladih”, poručuje Lana.