Foto: Privatna arhiva

Unatoč tome što su kilometrima udaljeni, brojni Hrvati u inozemstvu su preko obitelji i prijatelja osjetili težinu situacije nakon potresa u Zagrebu, pa tako i pet prijateljica – Zagrepčanki koje žive u Amsterdamu. Odmah nakon razornog potresa Anja Herceg, Sara Juričić, Anamarija Užbinec, Dora Zane i Jana Zane pokrenule su putem stranice GoFundMe kampanju prikupljanja sredstava za pomoć potresom teško pogođenom gradu Zagrebu kako bi se financijski pomoglo u obnovi oštećenih bolnica te obiteljima i stanovnicima grada koji su ostali bez svojih domova.

U manje od 48 sati, akcija Zagreb Earthquake Relief prikupila je donacije više od 3500 ljudi te je do sada donirano više od 165.000 eura. Svakih nekoliko minuta broj donacija raste, a prvotni cilj od 50.000 eura je ispunjen već prvoga dana. Djevojke se svim snagama trude osigurati objektivnost i transparentnost kampanje kako bi novac otišao u prave ruke, a uspjeli smo razgovarati i s Anamarijom Užbinec, jednom od organizatorica.

“Kada su nas u nedjelju ujutro probudile vijesti i poruke naših uplašenih obitelji i prijatelja o potresu, bile smo u šoku. Iako smo se u prvom trenutku htjele vratiti u Zagreb i pružiti potporu našim najbližima, zbog krize koronavirusa je to postala nemoguća misija. Osjećajući se bespomoćno, odmah smo odlučile pokrenuti fundraiser kampanju”, objasnila je Anamarija i istaknula da se vijest o donacijama putem društvenih mreža proširila u samo nekoliko sati. Djevojke su već stupile u kontakt s lokalnim organizacijama i institucijama

“Do sada smo se obratili KBC-u Zagreb, Nacionalnom Stožeru za Civilnu Zaštitu, Gradskom Uredu za Upravljanje Hitnim Situacijama te Hrvatskom Veleposlanstvu u Nizozemskoj. Cilj dostojan naših i vaših donacija definirat ćemo u skladu i dogovoru s nadležnim institucijama u narednih nekoliko dana”, rekla nam je Anamarija. Naglasile su i da se djeluje na tome da se donacije potrebitima realiziraju što je prije moguće. Uz ovu dobrotvornu gestu, u Zagreb su poslale i nekoliko riječi ohrabrenja.

“Period u kojem se nalazimo nije jednostavan ni za koga. No, znamo kako su naši purgeri su otporni. Svojim vedrim dugom prebrodit će sve, pa tako i ovu katastrofu”, optimistične su djevojke.

Link za donacije možete pronaći OVDJE.