Foto: Martina Šalov

Svake se godine druge subote u lipnju tradicionalno održava zagrebačka Povorka ponosa. Ipak, dugine boje nisu okupirale Zagreb. Organizator povorke, Zagreb Pride, još je sredinom svibnja na Facebooku objavio kako se 19. Povorka ponosa, planirana za 13. lipanj, neće održati zbog sigurnosnih i zdravstvenih razloga.

Jesenska povorka

“Iznimno je teško bilo donijeti tu odluku jer će ovaj lipanj zato nedvojbeno biti manje veseo, šaren i glasan nego inače”, kaže Ana Urlić iz Zagreb Pridea. Istu su odluku donijeli i drugi prajdovi u Europi i diljem svijeta, uključujući i onaj u New Yorku, koji ove godine obilježava 50. rođendan, ističe Urlić. No Povorka nije otkazana nego odgođena pa Zagreb Pride radi na planovima za jesen. Umjesto lipnja, Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba proći će Zagrebom 19. rujna.

“Nismo htjele pristati na ograničenja i zabrane koje bi u uvjetima pandemije koronavirusa bile nametnute Povorci ponosa i svima koji u njoj ponosno koračaju”, navodi Urlić razloge odgode za jesen. Kao i prethodne Povorke, i ovogodišnja će se sastojati od povorke kroz središte grada, govora, druženja i koncerta na Ribnjaku te Partycipacije, noćne queer zabave u Klubu Boogaloo.

Poražavajuća statistika

Svakoj Povorci prethodi Mjesec ponosa koji se sastoji od niza društvenih, kulturnih i aktivističkih programa, a koji se u Hrvatskoj obilježava od 2017. godine. Zbog pandemije koronavirusa, i ovogodišnji Mjesec ponosa obilježava se u nešto drukčijim uvjetima.

“Nažalost, ovaj Mjesec ponosa obilježen je i time što je mnogo LGBTIQ osoba zbog pandemije moralo boraviti u diskriminatornim i nasilnim domovima”, upozorava Urlić.

Mjesec ponosa otvorio je Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), koji se obilježava 17. svibnja, a u povodu kojeg je Zagreb Pride pokrenuo ad-hoc kampanju osvješćivanja o zločinu iz mržnje i diskriminacije protiv LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. Njihovo posljednje istraživanje o iskustvu diskriminacije, mržnje i nasilja prema LGBTIQ zajednici, “Brutalna stvarnost”, iz 2019. godine, pokazalo je kako je 64 posto osoba doživjelo nasilje, 87,3 posto nije prijavilo doživljeno nasilje, a trećina se pokušala ozlijediti. Diskriminaciju je pak doživjelo 60,4 posto LGBTIQ osoba.

60,4 %
LGBTIQ osoba doživjelo je neki oblik diskriminacije

Urličić objašnjava da je za takve rezultate i visoku razinu nasilja odgovorno društveno okruženje i djelovanje različitih političkih aktera koji sustavno rade na kršenju ljudskih prava LGBTIQ osoba, spolnih i reproduktivnih prava žena te političkih i kulturnih prava pojedinih etničkih i nacionalnih zajednica u Hrvatskoj.

“Mržnja nije samo posljedica aktivnog djelovanja desno-klerikalnih organizacija i njihove kampanje širenja predrasuda i mržnje protiv LGBTIQ osoba, nego i diskriminatorne Vladine politike, neprimjene postojećih zakona te sporog i neučinkovitog pravosuđa”, ističe Urlić.

Pad na Duginoj karti

U veljači ove godine objavljena je i karta Rainbow Europe, koja na ljestvici pozicionira 49 europskih zemlja ovisno o ostvarenju građanskih i ljudskih prava pripadnika LGBTIQ zajednice. Prema Duginoj karti, Hrvatska se našla na 19. mjestu dok je prošle godine bila 16., a u četiri godine pala je za 14 mjesta.

Ozračje mržnje i nesnošljivosti raste, a iz Zagreb Pride podsjećaju na odgovornost svih razina vlasti na nedovoljnu zaštitu ljudskih prava u Hrvatskoj.

“Krajnje je doba da i cjelokupna javnost prepozna da je nasilje prema LGBTIQ osobama velik i hitan društveni problem”, poručuje Urlić. Osim kampanje, Mjesec ponosa obilježava se i postavljanjem zastava duginih boja koje su ove godine postavljene na četiri gradska trga i ispred Muzeja Mimara.

‘Želimo poslati poruku LGBTIQ zajednici i ohrabriti je na prijavljivanje svakog zlostavljanja. Nećemo odustati od borbe za slobodnije i ravnopravnije društvo’, kaže Ana Urličić

“Svake godine šaljemo gradskom uredu zahtjev za postavljanje zastava na stjegove gradskih trgova za trajanja Mjeseca ponosa. Ove godine je trebao biti od 17. svibnja, od IDAHOBIT-a do 13. lipnja, dana kad se trebala održati Povorka”, objašnjava Urlić. No ured im je dodijelio razdoblje od 12. do 18. svibnja te od 8. do 13. lipnja, a razdoblje između drugim organizacijama. Zastave duginih boja zamijenile su pak zastave Hoda za život.

Psihološka podrška

Uz zastave i fontane u duginim bojama, Zagreb Pride tijekom Mjeseca ponosa organizira i Prajd partycipaciju, a sudjelovat će i drugim akcijama i aktivnostima suradničkih inicijativa. Pokrenuli su i psihološku podršku za sve osobe LGBTIQ zajednice, koji doživljavaju ili su doživjeli nasilje i/ili diskriminaciju. Zlostavljanje se može prijaviti izravno Zagreb Prideu ili na njihovu platformu Rozi Megafon.

Svako dobacivanje, uznemiravanje ili fizičko nasilje upućeno na osnovi spolne orijentacije i/ili rodnog identiteta, i/ili rodnog izražavanja i/ili spolnih karakteristika, zločin je iz mržnje te je kažnjiv, tumači Urlić.

“Želimo poslati poruku LGBTIQ zajednici i ohrabriti je na prijavljivanje svakog zlostavljanja. Nećemo odustati od borbe za slobodnije i ravnopravnije društvo”, zaključuje Urlić.