Borba za demokraciju, umanjivanje raznih oblika ljudskih sloboda, zlouporaba demokratskih načela i borba protiv totalitarizma neke su od tema o kojima se raspravljalo na ovogodišnjem Zagreb Youth Summitu. Inicijativa mladih za ljudska prava, ističući kako je poštovanje ljudskoga života osnovna vrijednost svakog otvorenog i uspješnog društva, okupila je mladež koja se od 6. do 9. studenoga u Muzeju Mimara bavila pitanjima s područja demokracije i temeljnih ljudskih prava.

Naime, Youth Summit je događaj koji je prvi puta održan 2009. godine u Srbiji, a potom na Kosovu te u Bosni i Hercegovini s ciljem produbljivanja znanja mladih o demokraciji i izazovima koje donosi na globalnoj, društvenoj i političkoj razini.

Youth Summit je događaj koji je prvi puta održan 2009. u Srbiji

S obzirom na to da su događaju prisustvovali sudionici iz 250 zemalja i pet kontinenata, organizirati Youth Summit u Zagrebu bio je kompliciran zadatak, doznajemo od Branke Milojević, PR menadžerice Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije. Na tom globalnom okupljanju, kako ga naziva menadžerica, otvorene su mnoge teme i odgovorena važna pitanja koja su predmet zanimanja svih generacija.

Svatko od prisutnih barem se jednom zapitao što je demokracija i na koji način funkcionira u političkoj sadašnjici različitih zemalja. Poseban naglasak na ovome okupljanju stavljen je na mlade koji su svjesni prednosti demokracije, ali su često nepodržani i sputavani pri razvijanju demokratske političke kulture.

Ovaj je Summit pokazao kako mladi u svijetu, ali i na Balkanu mogu raspravljati o demokraciji i problemima s kojima se ona u današnjici susreće, objašnjava Nevena Pavlović, potpredsjednica Foruma mladih Nove stranke iz Beograda. Ovaj događaj naziva mrežom mladih, a napredak vidi u suradnji regionalnih stranaka pri čemu veliku važnost pridaje širenju ljubavi, a ne mržnje koja je došla s ratnim godinama.

Važno je okrenuti se budućnosti, iznosi potpredsjednica Foruma. Prikazivanjem filma u kojemu su okupljeni motivirajući isječci s  predavanja u protekla tri dana završen je Zagreb Youth Summit, a posebno se istaknula uvodna riječ Ide Prester kojom se može zaokružiti cijeli događaj: “Želimo živjeti u svijetu kojeg se ne sramimo i koji se ne srami nas!”