Foto: Pexels

Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović pokrenuo je peticiju kojom bi se u Saboru razmotrio prijedlog Zakona o zaštiti života, a koji bi nalagao da život počinje od začeća. U okviru tog zakona, pobačaj je moguć samo ako je ugrožen život trudnice. Zekanović je ustvrdio da taj zakon štiti život, da se temelji na kršćanskim učenjima te da je u potpunosti u skladu sa znanstvenim pristupom.

Traumatično iskustvo

Da procedura vezana uz pobačaj u Hrvatskoj, čak i u trenutnim zakonskim okvirima, nije jednostavna, svjedoči i Maja (40), čiji je identitet poznat redakciji, a koja je za Global odlučila podijeliti svoje iskustvo. Cijela situacija odvila se u Splitu. Maja nikada nije htjela postati majka. Objasnila je da je na kontracepcijskim pilulama bila od 16. godine, no nakon 30. godine ginekologinja ih joj nije željela prepisivati, iako nije bila u rizičnoj skupini.

“U više navrata su mi liječnici odbili podvezivanje ili kompletno uklanjanje jajovoda. Jednog dana prezervativ je zakazao. Na sreću, imam obrazovanu majku i partnera koji podupire moj izbor. Odlučila sam jednostavno ‘ušetati’ u Splitsko rodilište i zatražiti pobačaj“, ispričala je Maja. Liječnik joj je tada savjetovao psihijatrijsko promatranje, zbog čega je pobjegla iz bolnice u strahu, kako kaže, da ne bude hospitalizirana, a sve pod izlikom da ugrožava sebe. Tada ju je majka povezala s umirovljenim ginekologom koji ju isprva također nije htio primiti, a kada ju je primio, rekao je da on ne radi pobačaje.

“Nazvala sam sve ginekološke klinike u Splitu. Rezultat: ‘dušo, mi to ne radimo’“, prisjetila se Maja i dodala da je na posljetku uspjela pronaći liječnika koji je bio spreman obaviti pobačaj.

Zbog stalnog povraćanja, smršavila je deset kila i bojala se da će završiti u bolnici pa je zamolila da se zahvat obavi što prije. Doktor je pristao i stigla je u stan adaptiran u ordinaciju. Zahvat je trajao manje od minute, a Maja je istaknula da ga je platila jednako koliko se u bolnicama naplaćuje kiretaža. Zaprepastila se kada joj je rečeno zašto je u Splitu toliko teško doći do pobačaja.

‘Nazvala sam sve ginekološke klinike u Splitu. Rezultat: ‘dušo, mi to ne radimo”, prisjetila se Maja

“Liječnik mi je ispričao da se njemu, njegovim kolegama, obitelji i partnerima prijetilo zbog toga što su pristajali izvoditi pobačaje, a nerijetko su ih i pratili, uništavali im imovinu, pa čak ih i napadali. Nekima od njih su ubijeni ljubimci, uz komentar da su oni ‘pobačeni'”, ispričala je Maja.

Prijedlog ne slijedi upute Ustavnog suda

Postojeći Zakon o pobačaju na snazi je od 1978. godine s nekoliko kasnijih izmjena i dopuna, što je iznio i Zekanović u svom statusu na službenom Facebook profilu. Ustavni sud je 2017. odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti starog zakona koji je 1991. podnio Hrvatski pokret za život, te naložio Saboru da usvoji novi zakon do ožujka 2019., što se nije dogodilo. Ustavni sud naložio je donošenje novog zakona prije svega zbog jezične neusklađenosti Zakona s postojećim pravnim institutima, pojasnio je Alan Sorić, odvjetnik i član udruge Protagora. Napomenuo je da je Sud izričito naveo da se novim zakonom odrede edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak. Sorić je komentirao i Zekanovićev prijedlog.

“Prijedlog Zakona, prema informacijama koje su dostupne javnosti, ne slijedi upute i u suprotnostima je sa stavovima izraženima u rješenju Ustavnog suda u predmetu iz 2017. godine”, dodao je Sorić.

Ustvrdio je da je u tom rješenju sud opsežno razmotrio problematiku prekida trudnoće i nedvosmisleno je zauzeo stav da je trenutno zakonodavno rješenje u potpunosti u skladu s Ustavom, međunarodnim ugovorima i konvencijama i odlukama međunarodnih sudova. Pravo predlaganja zakona ima svaki zastupnik u Saboru. Postupak donošenja zakona kreće predlaganjem zakona predsjedniku Sabora. Prije rasprave o prijedlogu zakona, predsjednik matičnog radnog tijela i Odbora za zakonodavstvo uvrštavaju zakon na dnevni red sjednice radnog tijela i provode raspravu. Rasprava se provodi u dva čitanja. Za ovakav zakon potrebno je 30 potpisa zastupnika da bi došao u proceduru Hrvatskog Sabora. Zekanović ih je skupio deset.

Građani podijeljeni

Docent Boris Tomaš istaknuo je da Zekanović i njegova ekipa ulažu ogromnu energiju, logistiku, novac i vrijeme “da bi kontrolirali tuđe živote”. Osvrnuo se na to da je sve počelo definicijom braka, zabranom rada nedjeljom, trenutno pokušajem zabrane pobačaja, a kasnije možda i zabranom razvoda.

Pravo predlaganja zakona ima svaki zastupnik u Saboru

“Zapravo je jednostavno: ako ne želiš brak s osobom istog spola nemoj ga imati, ako si protiv rada nedjeljom nemoj kupovati nedjeljom, ako ne želiš pobačaj – nemoj ga napraviti“, zaključio je Tomaš.

Magistra edukacije filozofije i povijesti Majda Kovač, smatra da se ovom inicijativom pokušava ukinuti pravo na izbor.

“Čak me najviše može razljutiti činjenica da je dovoljno samo 30 potpisa saborskih zastupnika da bi se takav zakon uopće stavio pod raspravu, a raspravu će voditi nekolicina, većinom muškaraca, koji ne da o tome ne bi trebali imati pravo glasa, nego se nikada neće ni naći u situaciji da to moraju napraviti”, rekla je Kovač. Istaknula je da je tužno što se o pobačaju uopće priča u kontekstu zabrane jer zabrana zasigurno neće smanjiti broj pobačaja, već bi ovakav zakon mogao napraviti kontraefekt.

No, ima i onih kojima je ovaj prijedlog prihvatljiv. Studentica Mirela Belaj podržava ovakav zakon.

“Kako je i medicinski utvrđeno, život započinje začećem i tu se ne radi samo o vjeri, već o i pravu tog djeteta na život”, kazala je Belaj i dodala da postoje brojni načini kako se zaštiti.

“Iako u ovom zakonu piše da je pobačaj dozvoljen ako je ugrožen život trudnice, ja mislim da bi pobačaj trebalo u potpunosti zabraniti”, istaknula je Belaj. Osvrnula se i na iznimne slučajeve, poput silovanja, no smatra da ni te žene ne trebaju pobaciti, već da bi država trebala pomoći tim ženama i pobrinuti se za njih i njihovo dijete.

“Dok nastajah u tajnosti, otkan u dubini zemlje, dok nastajah u krilu majčinu, prije nego se rodih Ti si me poznavao”, citirao je Sveto pismo svećenik franjevac Bože Radoš i dodao da je to Božja riječ koja argumentira da je čovjek i prije začeća čovjek. Radoš se, kako kaže, priklanja upravo Božjem stavu o pobačaju

“Svaki pobačaj je ubojstvo, a počinitelj odvratni satrap. Majka koja pristaje na pobačaj je samoubojica, jer se dijete poistovjećuje s majkom dok je u njezinoj utrobi, a ni samoubojica nema u sebi vječnog života”, objasnio je svoje mišljenje fra Radoš i dodao da je svatko tko podržava ili potiče ova, kako ih on naziva, “ubojstva” ili u njima sudjeluje, posljedično tome i ubojica.

Što kažu studenti o inicijativi Suverenista

Patricia Matijević, Učiteljski fakultet u Rijeci:

Smatram da se takvim nastojanjem ne poštuju prava žena na slobodan izbor vlastitog načina života. Prihvaćanje te inicijative donijelo bi više štete nego koristi, kako za pojedinca, tako i za cijelo društvo, posebice jer muškarac pokušava nametnuti ženi nešto što nije sposoban razumjeti. Svaka žena trebala bi imati pravo sa svojim tijelom činiti što ju je volja.

Tamara Kolar, Libertas međunarodno sveučilište:

Zabrana pobačaja povećala bi broj ilegalnih pobačaja u opasnim uvjetima. Prevencija pobačaja proizlazi iz kvalitetne edukacije te dostupnosti kontracepcije. Razočaravajuće je da jedan saborski zastupnik aktualizira društveno polarizirajuće pitanje dok se većina građana suočava s iznimno teškom ekonomskom situacijom i drugim posljedicama pandemije.

Ivana Pranjić, Veleučilište Velika Gorica:

Smatram da je inicijativa dobra jer sva djeca trebaju imati pravo na život bez obzira na to jesu li već rođena ili ne. Oni koji smatraju borbu protiv abortusa religioznim nametanjem, trebaju prestati kažnjavati one koji ubijaju odrasle ljude, jer Biblija nalaže ‘ne ubij’, a ne bismo slučajno htjeli da bilo kakva odluka bude vođena katoličkim utjecajem… Zar ne?

Ines Bezuh, Pravni fakultet u Zagrebu:

Mislim da bi se kao društvo trebali potruditi smanjiti neželjene trudnoće, a ne zabraniti pobačaj. Možemo pretpostaviti da će zabranom doći i do porasta ilegalnih pobačaja. Svaka osoba ima pravo raditi sa svojim tijelom što god ona hoće i da muškarac koja nikad neće iskusiti trudnoću i koji nikada nije bio silovan nema prava tražiti da se ta prava ženama oduzmu.

Tino Žuvić, Ekonomski fakultet u Zagrebu:

Ne slažem se s inicijativom Hrvoja Zekanovića za zabranu pobačaja. Mislim da bi svaka žena trebala imati pravo na odabir i pravo da slobodno odluči o svojemu tijelu. Pravo na izbor je temeljno ljudsko pravo.

Podaci iz 2019. godine

Izvješće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuje da je 2019. godine u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj obavljeno 7687 pobačaja. Te godine nije zabilježeno da je ijedna pacijentica preminula od posljedica zahvata.

Odgovor suverenista

Na pitanje zašto su pokrenuli peticiju za zabranu pobačaja i kako su se odlučili na pokretanje ove inicijative, iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista kratko su odgovorili da će dati sve od sebe da ovaj neprihvatljiv prijedlog zakona ne bude usvojen.

‘Budući da se radi o prvom čitanju (svaki Zakon mora proći dva čitanja u redovnoj proceduri), trenutno nemamo mogućnost predlaganja amandmana, ali smo u svojim raspravama jasno dali do znanja vladajućima da je ovo neprihvatljivo’, naglasili su iz Kluba Suverenista.