Foto: Privatna arhiva

Narodne nošnje i online probe teško je zamisliti u istom kontekstu, no mnoštvo kulturno-umjetničkih društava primorano je koristiti upravo virtualne platforme kako bi održali formu i ostali u kontaktu.

Svako lokalno kulturno-umjetničko društvo predstavlja svoje mjesto ili podneblje diljem Hrvatske i u inozemstvu, čuvaju tradiciju ostavljenu od baka i djedova, a svojim radim brane i dobivena sredstva jer najčešće su financirana od strane lokalnih samouprava.

Foto: Privatna arhiva

Uslijed koronavirusa zamrle su probe, smotre, gostovanja, organizacije manifestacija i, ono najgore, zabranjena su sva druženja i socijalni kontakti. Kako bismo saznali kakva je folklorna situacija diljem Hrvatske, popričali smo s folklorašima iz Koprivnice, Splita, Siska, Zagreba i Zagorja.

Virtualna budućnost postala je stvarnost

“Uslijed situacije s koronom otvorili smo naš YouTube kanal na kojem objavljujemo snimke koncerata i dijelove nastupa, kako bismo našoj publici osigurali da tijekom karantene imaju mogućnost pratiti kulturu, ali i kako bismo skratili vrijeme onima kojima je dosadno kod kuće”, otkrila je Ela Šprem, članica Folklornog ansambla “Koprivnica” i dodala kako se nada da će epidemija završiti do kolovoza, kako bi mogli otputovati na turneju u Češku.

Da karantena nije samo kukanje, žaljenje i čekanje da se sve vrati na staro potvrđuje Marija Mitar, glasnogovornica Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” iz Siska.

“Naši članovi održavaju probe doma na temelju snimke koraka koji im je poslao voditelj, potom se oni snimaju i šalju natrag”, tvrdi Marija i dodaje da, kako bi uveselili ljude u ovoj situaciji, svakodnevno na svojoj službenoj stranici objavljuju folklorne priče članova.

Foto: Privatna arhiva

Slična je situacija i u Sesvetama čiji su članovi Folklornog ansambla “Sesvetska sela” svakodnevno u kontaktu.

“Često pregledavamo fotografije s nastupa i druženja i prisjećamo se kako nam je bilo lijepo”, ispričala nam je Magdalena Klanjčec, plesačica “Sesvetskih sela” i dodala kako je moguće da se, sad kad imaju vremena, okušaju u šivanju narodnih nošnji.

Sve zamrlo i na Savi

Studentski dom “Stjepan Radić” studentsko je središte kulturnog života, no i tamo je trenutno sve zamrlo. Naime, svaki su se tjedan u prostorijama Doma održavale probe Studentskog kazališnog studija koji se upravo spremao za Susret kazališnih amatera Zagreba no, naravno, i to je otkazano.

“Svima nedostaju probe jer smo taman bili pri završetku pripremi za Susret i u planu smo imali nastupe u susjednim državama no, unatoč situaciji, i dalje se čujemo i međusobno si dajemo ideje”, otkrila je Andreja Cvetko, glumica Studentskog kazališnog studija.

Dok folkloraši iz kopnenih dijelova Hrvatske samo maštaju da mogu, kako ide poznati stih, “sjesti na verandu pa uz karte, i bevandu, brojit valove”, njihovi kolege iz Splita imaju upravo tu sreću. Članovi Kulturno-umjetničkog društva “Jedinstvo” iz Splita su, kako tvrdi njihov predsjednik Emin Sarajlić, “pupčanom vrpcom vezani za turizam Splita i Dalmacije”.

Foto: Privatna arhiva

“Ne bismo mi bili mi, kao i svi folkloraši Hrvatske, da nemamo onaj naš dišpet. Vođeni upravo tom mišlju u ovom deja vu filmu s gospođom Koronom, mi danas udaramo temelje za sljedećih 100 godina Jedinstva”, zaključuje Emin.

Iako, kako tvrdi Emin, nisu mogli ni sanjati da će Spaladium arena postati alternativni prostor za boravak pacijenata s respiratornim smetnjama, globalna epidemiološka situacija nagnala je mnogobrojne sportske, kulturne i druge društvene ustanove da privremeno obustave svoje djelovanje, stoga mnogi su od njih doskočili toj prisilnoj pauzi preselivši svoje djelovanje na društvene mreže. Situacija na jugu zemlje jednaka je kao i u cijeloj državi, pa tako i u Zagorju.

“Kao kad se otvori ventil na inox bačvi i poteče vino, tako je meni svaki tjedan na probi jer dođu kao ispušni ventil, i psihički, i fizički”, sa smijehom govori Nikolina Kokolek, dugogodišnja plesačica Kulturno-umjetničkog društva “Lobor”.

Foto: Privatna arhiva

Nikolina tvrdi kako u Zagorju također sva komunikacija teče putem digitalnog svijeta, a nedavno su realizirali i svoj prvi veliki virtualni projekt – online nastup. Naime nekoliko je folkloraša, pa čak i članova obitelji koji inače nisu plesači, odlučilo snimiti svoju izvedbu koreografije koju je osmislila voditeljica i sve je spojeno u mali virtualni nastup koji je publika odlično prihvatila.

Vječni optimisti

Ovakva nas je nepredviđena situacija nagnala da prilagodimo svoje životne navike, no jedno je sigurno – folkloraši bez folklora ne mogu. Kako bi razveselili ljude, članovi Kulturno-umjetničkog društva “Lobor” odlučili su raditi memove.

“Publika je s velikim oduševljenjem prihvatila naše memove koji su kombinacija novosti o koronavirusu i tradicionalnih zagorskih situacija”, rekla nam je Nikolina.

“Mi folkloraši smo vječni optimisti, stoga se nadamo da ćemo uskoro obuti naše plesne cipelice i uživati u čarima hrvatske tradicijske kulture jer, iako su svi nastupi, probe i putovanja otkazani, pokušavamo se prilagoditi novom načinu života“”, rekla je Ivana Herceg, plesačica Folklornog ansambla “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba.

Većina članova kulturno-umjetničkih društava diljem Hrvatske zasukala je rukave i već se sad priprema za nastupe za koje nemaju čak ni datume, a to je pravi dokaz da nikakav virus ne može slomiti bećarski duh.