Predsjednik Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore. Nakon kampanje od samo 15 dana, ići ćemo na izbore 5. srpnja 2020. Izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske održat će se tijekom dva dana, u subotu 4. srpnja i u nedjelju 5. srpnja. 2020.

Ovo će biti parlamentarni izbori za 10. saborski saziv od hrvatske neovisnosti, a odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu 2. lipnja 2020. Tijekom idućih dva tjedna sve političke stranke, neovisne liste i kandidati dužni su Državnom izbornom povjerenstvu predati svoje liste. DIP će objaviti listu pravovaljanih kandidata čime i službeno kreće kampanja tijekom koje je dopuštena izborna promidžba.

Predlagatelji lista moraju voditi računa da na listi jednako budu zastupljeni muškarci i žene. Na obje liste mora biti najmanje 40 posto pripadnika oba spola. U slučaju da prekrše to pravilo, cijela će lista biti diskvalificirana i predlagatelju prijeti kazna od 50 tisuća kuna. Također, svaka lista mora skupiti najmanje 500 potpisa birača u izbornoj jedini u kojoj se kandidira. Političke stranke nisu nužne tražiti potpise.

U Hrvatski sabor birat će se 151 zastupnik, njih 140 u deset izborih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati građani iz dijaspore, a osam pripadnici nacionalnih manjina. Ovi će izbori biti posebni i po načinu izvedbe budući da ćemo se i dalje morati pridržavati mjera kako bismo očuvali epidemiološku situaciju.